"Помак" ще тегли гласове от ДПС

Според специалист няма място за нова етническа партия у нас
Обновена: 25 ное 2013 08:12 | 25 ное 2013 07:48, Петя Славова
104
"Помак" ще тегли гласове от ДПС
Снимка: Булфото

Новата политическа формация "Помак", която иска да работи за интересите на етническия мир у нас, ще бъде учредена до две седмици. Това съобщи председателят на Европейски институт "Помак" Ефрем Моллов. Според него помаците в България са 1 млн. души. В Турция са 5 млн., а в Гърция 200 000 души, пише в. "Труд".

До идеята за създаването на партията се стига след извинението на Сергей Станишев към българските турци за възродителния процес, което той направи на митинга на партията в София преди седмица.

Още по темата

"Станишев се извини на турците заради възродителния процес на големия митинг на 16 ноември. Но досега никой от БСП не се е извинил на помаците", каза Моллов. Той поясни още, че в България реално няма турци, а всички са помаци. "Тези хора, като отидат в Турция, им викат гючмени (пришълци - б.р.). ДПС реално няма електорат и всички трябва да се присъединят към нашата партия", обясни за изданието Моллов. Той бе категоричен, че в редовете на "Помак" няма да бъдат допускани единствено бившите сътрудници на Държавна сигурност и на РУМНО. На лидерите на ДПС ще им бъде дадена възможност да се извинят за грешките си и ако искат, да се влеят в новата формация. "Целта ни е да се явим още на следващите избори", обяви още Моллов. Той поясни, че "Помак" няма да се определя като лява, дясна или центристка формация. За всички решения ще се допитва до хората.

Според историкът доц Христо Гиневски, няма място за нова етническа партия у нас. Гиневски смята, че основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът. Тезите му са в разрез с всички исторически доказателства, че българомохамеданите са били християни, обясни още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
4
 
! Отговори
niko преди 10 години
До банкеръto i kasim dal napravi partia ama nesto ne stana rabotata...
93
0
 
4
 
! Отговори
Реанимация на АТАКА преди 10 години
Следват партии ЮДАИСТ, КАТОЛИК, ЕВАНГЕЛИСТ И ПРОТЕСТАНТ, а после - ШОП, МАКЕДОНЕЦ, МИЗИЕЦ и ТРАКИЕЦ ! За консолидиране на българската общност чрез сепаратистко многообразие !
92
1
 
2
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
То хубаво нова партиика,нооо ако утре се създаде партия на делиорманските прабългари,после на шопите,капанците,гагаузите то българи не останаха бе.Щом не се имате за граждани на държавата а се делите на правоверни и не съвсем опитвате се да се върнете в средновековието според мен.То и без друго религията ви изключва от обществото.Нито ислямът позволява бракове с християни,камоли пък обратното.Между двете религии има пропаст и само забрана може да помогне и то отчасти.
91
1
 
7
 
! Отговори
cCc преди 10 години
Румене, вярваш ли си ? Къде "колеше" през 1984/85 ? В БЪЛГАРИЯ НЯМА БЪЛГАРИ!
90
0
 
5
 
! Отговори
от Уикипедия преди 10 години
Някои автори свързват Левски с масонството, като допускат, че той бива посветен като масон през 1861 г.[3]Това твърдение е категорично отречено от някои академични автори,[4] макар те да не отхвърлят възможността Левски да е бил запознат с масонските идеи. Той владее отлично няколко езика: Tурски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.
89
0
 
2
 
! Отговори
дo: 95 преди 10 години
Това е хубаво че си решил да коментираш тука , но ако извадиш и Данни за Васил Левски-Дякона , как така говорел перфектен Турски език би било още по интересно в форума , понеже с езиков курс не може перфектно да се усвои един чужд език
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
''hubava rabota'' ama...........
87
3
 
15
 
! Отговори
llll преди 10 години
Помаците са чисти българи, които през 17 век са потурчени, тъй като на Османската имерия са трябвали войници за войната в Крит. И тъй като в Турската армия не е можело да служат християни е последвало масово насилствено потурчване в Родопите. Това мнение се поддържа от много историци, които чрез исторически документи са оформили тезата за произхода на помаците.
86
0
 
14
 
! Отговори
taron преди 10 години
Az sum edin ot tia deto im vikate pomaci poneje sum roden v raion s takova naselenie.ne govoria i neznam izobhto turski,xristianin sum zahtoto viarvam 4e e po dobrata religia,izbora si e moi no natiska ot roditelite e golqm.te suhto ne govorqt turski no vqrvat doniakude 4e sa musulmani zahtoto imat uvajenie kum roditelite si,tova se predava po nasledstvo.mladoto pokolenie na 70% sa s xristianski vijdania ,taino ili otkrito.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако влезете в някой помашки форум, да има и такива, ще разберете че помаците се смятат за генетично най-чисти наследници на траките.Партия *** и проекта Тракия не са случайна синхронност.
84
0
 
1
 
! Отговори
Warning преди 10 години
На 8 ноември, в столицата на Европейския съюз - Брюксел, на конференция Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион Тракия", най-официално от Делегацията на българските социалисти към европейския парламент са поискали премахване на границите в нашата географска област Тракия, чрез създаване на нов административен район в ЕС. Според скандалните патриоти от БСП и Съюза на тракийските дружества това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС.
83
0
 
3
 
! Отговори
Warning преди 10 години
Тази партия "***" идва сякаш точно навреме, след публичното лансиране на проекта Тракия на Красимир Премянов, шеф на Тракийските дружества в България. Целта е да се отдели Тракия от България и да се превърне в придатък на някаква нова географска област, съставена с части от Турция.
82
0
 
7
 
! Отговори
BG grajdanin преди 10 години
Този Моллов не знае да говори на турски па тръгнал да определя кой какъв е..Поредната пионка...
81
0
 
4
 
! Отговори
Ахренин преди 10 години
85,ПП *** няма да е етническа партия защото според възродителите помаците са българи....Я се уточнете най-напред!
80
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Кой позволи да се регистрира нова етническа партия и защо? Самото име говори , че това е чиста етническа партия.боже какви продажници са политиците.тях обаче не ги касае нищо , защото децата им и внуците им не живеят в тази разделена и разграбена държава от тях.
79
0
 
9
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Етническите партии не бяха ли забранени от Конституцията? И отделно - откъде решиха, че помаците са отделен етнос? Те са българи-мохамедани.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМА ДА Е НИТО ЛЯВА, НИТО ДЯСНА, А ПРОСТО СЕПАРАТИСТКА
77
0
 
12
 
! Отговори
Тази преди 10 години
нова партия,се създава с етничката цел да се създаде "държава" в държавата-прочетете имкнигите на организаторите-открито претендират за автономия на Родопите...
76
0
 
6
 
! Отговори
Мила преди 10 години
моя,майно ле,ти ли "отгледа"такива душици като $30-да си основе своя партийка-"Предатели наБългария"-със сигурност ще хванат 1%....
75
11
 
6
 
! Отговори
Ахренин преди 10 години
Аз бих гласувал за ПП *** с двете си ръце.