Пенсиите скараха ГЕРБ и БСП в парламента

Депутатите спорят при обсъждането на бюджета на ДОО
26 ное 2013 11:56,
67
Пенсиите скараха ГЕРБ и БСП в парламента
Снимка: архив, Impact Press Group

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година скара депутатите на днешното извънредно заседание, на което на второ четене се гледат бюджетът на ДОО и на НЗОК за следващата година.

Основният спор в бюджета на Държавното обществено осигуряване възникна около замразяването на пенсионната възраст. Логично, на две противоположни страни застанаха БСП и ГЕРБ.

Съществени промени има в разходните политики: запазване на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива от 2013 г.

В закона се залага още възстановяване осъвременяването на пенсиите от 1 юли 2014 г. по т.нар. ”швейцарско правило”, като резултативно се увеличава максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 770 лв. на 840 лв. 

Бившият социален министър Тотю Младенов нарече действията на БСП популизъм и недомислица. Резултатът ще бъде пагубен за всички настоящи и бъдещи пенсионери, които ще бъдат обречени на ниски пенсии, заяви Младенов. Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова беше категорична, че изобщо не става въпрос за популизъм, а за изпълнение на предизборни обещания. Тя не пропусна остро да разкритикува политиката на бившия финансов министър Симеон Дянков. 

Правите бързо и лесно едно отстъпление, което ще струва скъпо в средносрочен план, коментира бившият заместник на Дянков Владислав Горанов. Той също разкритикува замразяването на пенсионната реформа.

Ранното пенсиониране е едно изкуствено излизане от пазара на труда, заяви Гинче Караминова от ГЕРБ.

Припомняме, че на първо четене беше прието т.нар. гъвкаво пенсиониране, при което при недостатъчен трудов стаж лицето ще може да се пенсионира, но при по-ниска пенсия.

По време на по-голямата част от дебата ГЕРБ настояваха да се намалят с 45.4 млн. лв. разходите за Фонд „Пенсии” в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Според опозицията управляващите няма да успеят да изпълнят бюджета.

„Атака“ даде доста крайно предложение. Ако „Атака” беше на власт, пенсионната възраст за жените щеше да е 55 години, за мъжете - 60 години, заяви Павел Шопов от националистите.

Той припомни предизборното обещание на „Атака“ за минималната пенсия и обеща, че и това ще стане, когато партията вземе властта.

Шопов беше категоричен, че българите не живеят дълго и не живеят добре, затова трябва да се пенсионират рано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
6
 
! Отговори
NORM преди 10 години
До ПожеланиеВъв формулата за изчисляване на пенсията,която ти,а и не само ти,не си виждал,има показател,и то доста основен,БРОЙ ПРОСЛУЖЕНИ ГОДИНИ".Ако можеш да мислиш,в което не съм сигурен,е лесно да разбереш,че по-малко прослужени години означава по-малка пенсия.Тогава ще търсиш и 65 годишни лекари да те оперират,но няма да ги има,ще просят и те по улиците,защото пенсиите няма да им стигат.Толкова е просто.
6
8
 
38
 
! Отговори
Пожелание преди 10 години
Пожелавам на всички депутати от ГЕРБ, да им се наложи да се оперират и да ги оперира 65 годишен лекар, да ги превозва в градският транспор т65 годишен водач и тн.
5
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един генерал от ДС взима 1200лв пенсия, заслужено нали?
4
7
 
24
 
! Отговори
gerbist-djankovist преди 10 години
Пенсионната възраст трябва да се увеличи на 80г. за мъжете и 75г. за жените, като осигурителния стаж трябва да стане 55г. като дъно. Само така ще успеем да затегнем коланите за новите постни пици, които трябва да се дадат на народа. Да свиква народа да яде постни пици и да работи, и да е благодарен че някой ден като стане на 80г. ще може да се пенсионира и да ходи по почивки, както ходят германските баби и дядовци.
3
2
 
16
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
Пенсионерите трябва да се обложат с данък 10%,тако гряндиозно високите пенсии от 150 лв ще вземат 140 лв -европейска пенсия.
2
14
 
40
 
! Отговори
дянкoff преди 10 години
Гербери, всичките сте дянковци, защо да давата пенсии ?! Я по-добре въобще да няма пенсии за пенсионерите, а само бонуси за министерствата и помощи за ромите....
1
5
 
43
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Истината е следната .Големи пенсии получават хора без никакъв принос за обществото и системата .Малките са за останалите.