Нямаме право на отстъпление, залогът е бъдещето на страната!

Трудното свърши. Предстои по-трудното, отчете Орешарски в Боровец
Обновена: 29 ное 2013 19:45 | 29 ное 2013 19:25, Красимир Ангелов
158
Нямаме право на отстъпление, залогът е бъдещето на страната!
Снимка: БСП

"Нямаме право на отстъпление, защото залогът е бъдещето на нашата страна – дали ще вървим напред, или отново ще се отклоним в пътища, които не водят към нищо добро. Това очакват от нас българските граждани – както нашите симпатизанти, така и тези, които не ни подкрепят, но също искат да живеят в една по-добра държава".

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на семинара „Държавност, икономика, справедливост” на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС, който се провежда с участието на правителството.

"Днес може да заявим: "Трудното свърши. Предстои по-трудното". Доказахме, че можем да устоим на уличен и психологически натиск, че не ни плашат заварените безредици както в обществото, така и в институциите. Предстои ни обаче да убедим нашите избиратели и всички наши сънародници, че можем да подредим системите – да ги реорганизираме, реформираме и да ги насочим в една по-рационална орбита", заяви още министър-председателят, цитиран от пресцентъра на БСП.

По негова оценка изминалите шест месеца от управлението са най-трудния мандат в новата българска история.

"Станахме свидетели на непозната до момента стимулирана агресия в обществото. Тя беше активно поддържана от враждебна медийна среда, в която постоянно се представяха като особено драматични уличните протести дори и в дни, когато броят на протестиращите се ограничаваше до 50-100 недоволни граждани", смята Орешарски.

Той призна пред своите съпартийци, че и в най-песимистичните си прогнози не е предполагал,  "че така драматично ще се възприеме една нормална смяна на правителствата, обичайна за демократичните европейски страни".

"Впрочем, това е още едно доказателство за недемократичните характеристики на предходния мандат. Демократичните писани и неписани правила не предполагат подобни реакции при какъвто и да е резултат от изборите", посочи още Орешарски и продължи:

"Картината се оказа още по-сурова. Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти. Това налага много повече последователност, търпение, толерантност и изграждане на институционална рамка при състояние, близко до пълно разграждане".

По думите на министър-председателят към момента правителството е успяло да промени цялостната социално-иконмическа и психологическа обстановка в страната. "Спряхме редица негативни тенденции, други бяха овладени и макар да предстои още много работа по тяхното обръщане, първите позитивни сигнали вече са налице", отчете Орешарски.

По думите му за изминалите 6 месеца правителството е подсилило социалните акценти на политиките, ускорило е разплащаниятаа на държавата към фирмите и е преустановило  „централизирания административно-силов натиск върху бизнеса“.

"Даваме си сметка, че в заварената нетипична обстановка са необходими силни и в определена степен – нестандартни, мерки и политики, но като че ли не ни достига системност и координираност в политиките. Координираност не само и не толкова вътре в кабинета, колкото между кабинета и подкрепящите го политически сили и парламентарни групи. В определени сектори се чувства и концептуална недостатъчност“, посочи още Орешарски.

На края на своето изявление премиерът благодари за доверието на двете партии и поиска и в бъдеще тяхната подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
_anonimen_, добра опорна точка, има известно въображение в нея, но твърде прозрачна.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О С Т А В К А!!!
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова *** на едно място.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo na Ludogorec za porednite golove i pobeda nad Bistreshkite Tigri ! 2:0 !
50
1
 
25
 
! Отговори
sofeto преди 10 години
"Нямаме право на отстъпление, залогът е бъдещето на страната!"Някой да е забелязъл някакво настъпление че да говори за отстъпление? Досега всичко направено от това правителство е в сверата нa пожеланията.
49
1
 
23
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Има в предвид тяхното бъдеще и на сбирщината комунистически разбойници гравитиращи около тях. Пуснхте ли печатарката за пари ? Обзалагам се че крадете с чували безотчетни пари както правихте няколко пъти за 24 години. Престъпници !, не вярваме на нито една ваша дума
48
3
 
24
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Държавата на ***...ОСТАВКА, ГАДНИ КОМУНИГИ!!
47
27
 
8
 
! Отговори
Вал преди 10 години
Браво на Орешарски ! умен мъж - умно говори и действа, твърд и непоколебим характер, извоюва си прзнание и уважение дори от лагера на хулителите. Продължавай да работиш все така Орешарски - подкрепяме те - ние нормалните редови труженици на България !
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bili sa komandirovani v Sofia 8 hilqdi policai za da krepqt vlastta da ne padne ,gadni komunisti vijte naroda kolko vi obi4a
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Po dobre Sharo ot kolkoto Vinetu !
44
18
 
7
 
! Отговори
главоболие преди 10 години
Тъжни и объркани герберисти реформатори и разни други страх ви тресе да не случи това което е замислено РАЗВИТИЕ на държавата и краха на така наречените посочени Замислете се само с Винету не става още по вече ако не си чел *** Лекуваите се уважаеми иначе ще се хапете за някъде я отпред я отзад лошо КАИШКОВ лошо много лошо
43
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цитат " Ахах , герберастите как се пенят от яд , безценно " - добро попадение, кратка и ясно !Браво на автора !
42
2
 
29
 
! Отговори
Коце преди 10 години
Трябва едно да им се признае на съсела и компания.Изключително много ги бива да дразнят, самите те знаят какви мега простотии говорят и знаят, че лъжат зверски, но успяват да направят така, че да не им личи.
41
4
 
29
 
! Отговори
той преди 10 години
,,Предишните са виновни,да му мислят тези,които ще дойдат след нас''-това е истината за тези Оришарковци,И така е винаги,когато комунисти управляват-,,от тук,до края на света''.
40
6
 
31
 
! Отговори
европеец преди 10 години
ОСТАВКА бе, гадни *** и депесари! Долу Станишев, долу Доган, долу Сидеров!
39
23
 
8
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Мога да кажа - БРАВО !аз най-големия антикомунист в този форум казвам браво на Орешарски. Умни са и най-вече знаят накъде вървят. Спазват демократичните принципи и ценности са про-западно ориентирани. Дават свободно на путKин ... и са с дясно мислене. Разбира се не са перфектни, но в сравнение с ГЕРБ са цвете.
38
3
 
25
 
! Отговори
Nev преди 10 години
Мдааа, като дойдат следващите сметки за ток, ще видим дали най-лошото е минало! Този пт може и да има обесени политици на жълтите павета...
37
2
 
22
 
! Отговори
аб преди 10 години
този в дясно сричаше текста,този в ляво май му се смееше?Срам,срам.
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
33, а социалистите се пенят от глад, ама пак гласуват в червено. Защото са прости.
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лицата на тоталитаризма и полицейщината в България.