Социалист бори купения вот: Не гласуваш – 200 лева глоба!

За пенсионерите няма да важи, обясни депутатът Страхил Ангелов
Обновена: 29 ное 2013 19:25 | 29 ное 2013 18:54,
84
Социалист бори купения вот: Не гласуваш – 200 лева глоба!
Снимка: архив, Булфото

Червеният депутат Страхил Ангелов обяви, че ще предложи промени в Избирателния кодекс, които да предвиждат глоба при негласуване на избори.

"Глобата ще бъде в размер на 200 лева, които ще отиват в бюджета на съответната община по местоживеене. За пенсионерите тази практика няма да важи. Останалите ще имат срок, в който могат да представят уважителни причини защо не са гласували, в противен случай ще дължат глобата от 200 лева", коментира той идеята си пред "Фокус".

По думите му това не било въвеждане на задължително гласуване, защото можело да си платиш глобата и да не отидеш да гласуваш, пък и подобна практика имало в различни страни в Европа.

"Знам, че ще има възражения, че се отнемат свободи на хората, че това не е демократично, но считам, че освен права имаме и задължения, и гласуването е дълг на всеки. Това до голяма степен ще сведе до минимум една от грозните практики на прехода – купуването на гласове", смята Ангелов.

Той твърди още, че няма да е нужна промяна в Конституцията ни, за да бъде въведена тази санкция.

"Там е записано, че всеки пълнолетен български гражданин има право да гласува. Ще ви дам един пример: аз имам пълното право да пътувам с автомобила си извън София. Но за да го направя, трябва задължително да си купя винетка. Почти същото е", аргументира се депутатът.

Друг негов довод, за да настоява за въвеждането на глоби ни негласуващите, са субсидиите на извънпарламентарни политически сили, които участвали само на парламентарни избори, за да вземат пари.

"За мен е очевидно, че те правят това с оглед получаването на субсидия. Ако има по-висока избирателна активност, те няма да достигнат необходимия праг и няма да могат да получават тази субсидия. Така ще прекратим политическата партизанщина, ще се оформят няколко монолитни политически субекта и това ще даде шанс в България един ден да провеждаме истинска последователна политика и да начертаем национална доктрина, която да се следва", категоричен бе левият депутат Страхил Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tva e porednata bezumica na edin pomiar , kak shte me nakarat na sila da glasuvam nz.pyrvo da osigurqt normalen nachin na jivot na horata posle da mislqt kak I za kvo da mi globqvat,a ne da zarqzvame decata si I da bachkame po drugi dyrjavi kydeto te e seam da kajesh che si ot Bulgaria,zaradi pornografskiq nachin na upravlenie na taq mizerna dyrjavica...
70
1
 
0
 
! Отговори
Денисав преди 10 години
И аз съм съгласен само хората със средно или по-високо образование да гласуват. Така поне хората, който са учили ще имат възможност да определят бъдещето на България. А не както е сега ***, турци и пенсионери.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До азTochno taka!
68
0
 
2
 
! Отговори
galasia преди 10 години
Porednoto nedonos4e! Za kakva globa stava duma?! Kak 6te vzemete parite ot bezrabotnite, ili ot tezi s malkite zaplati i zaemite?! Parvo svedete broia na partiite do minimum; promenete korenno politikata; pokajete visok moral; napravete Balgaria normalna darjava, i vijtte togava kakvo 6te pravi narodat. Glasuvaneto 6te stane po savest, s jelanie, izbrannicite 6te pabotiat v imeto na DOBROTO. Ne mislete SAMO kak da vzimate parite na xorata - rabota triabva, rabota. (sajaliavam za latinicata)
67
0
 
5
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
С тоя закон да вземеш пари от държавата в европейския съд ще е лесно колкото да вземеш бонбони от малко дете...
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм За задължителното гласуване, но само ако има празен вот. Нека накрая излезе че хората не искат да гласуват за никоя партия, и нека депутатските места се разпределят процентуално на база гласувалите За еди коя си партия вземайки се предвид празният вот т.е. 200 депутата празен вот демек Никой, и 40 депутата от партиите. И така един път за винаги да видят, че никой не ги иска или поне да плащаме за 40 депутата не за 240.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересна логика - ако не упражниш правото си на глас, те глобяват че не си изпълнил гражданския си дълг? И го сравняваме с правото да ползваме обществените пътища, след като сме си платили? Нека въведем и глоби за хората, които не упражняват правото си да ползват пътищата! Как така те няма да купуват винетки? Глоба за всички, които не упражняват правата си!
64
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Преди 25 г народът се бореше по барикадите за да има право да избира кой да го управлява - да има право на вот - да има право на Демокрация - за 25 г политиците показаха какво е Бг Демокрация - сега същите тези апаши искат задължително гласуване - УВИ за 25 г народът вече въобще не иска да гласува - даже не иска и фалшивата Бг Демокрация- Борбата преди 25 г е била безмислена - остана тъжният лъжлив син спомен и споменът че преди СДС, хората мечтаеха за хубав живот а сега мечтаят за храна и ток
63
2
 
8
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Тоя май има смъртно желание...
62
0
 
7
 
! Отговори
ц преди 10 години
Ей на тоя пионер веднага ще му издърпат ушите от партията.
61
0
 
5
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
ДПС няма как да бъде изметено от парламента, защото имат твърд електорат. Само с пропаганда могат да се променят нещата.Същото важи и за БКП.
60
0
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
охоохох!!! как ми се иска да вземат да го направят та веднъж за винаги приятели и познати да се агитират и да отидат да гласуват та да изметем тая *** гад бесепарска и депесарска от държавното ни управление та да видят те тогава как въобще няма и да стъпят по високите постовве!!!
59
0
 
5
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Хубаво е, ако няма гласували реално с действителни бюлетини над 50 % граждани, вота да се касира. Само тогава има смисъл от гласуване насила. Иначе какво? Пак пускаш бяла бюлетина (протестен вот) и този който е спечелил както сега 18 % от гласовете обира всички останали гласове - на невалидните бюлетини, на белите бюлетини, на партийте, които не са минали 4 % бариера, на болните, на негласувалите... И хоп - "правителство на мнозинството"... Егати и мнозинството фалшиво и лъжливо...
58
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 10 години
Задължителен вот и само с диплома за средно образование( или по-високо) - само така ще се оправим
57
2
 
5
 
! Отговори
наско преди 10 години
Ти луд ли си? Как ще накараш насила някой да гласува? И да попитам ,кажи ми за кого?
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За пенсионерите тази практика няма да важи".... е пак червена работа. Че пенсионерите са 2 500 000 или 40% от гласоподавателите БЕЕЕ. Това разграничение може да го роди само гладък болшевишки мозък.
55
3
 
5
 
! Отговори
МИРА преди 10 години
СВОБОДА! Свободата е относителна категория!Естествено всеки е свободен да си купи домати или пипер! Но това се отнася само за най- елементарни и примитивни нужди Разберете, че ако не гласувате, сами ограничавате свободата си .Ние живеем в общество, а не в джунгла.Вотът е най-висшата форма на демокрация . В момента всеки *** от Европа може да ни казва какво да правим, включително и какъв сорт домати да сеем, и вие не го считате за антидемократично, но естествено задължителното гласуване е!
54
5
 
2
 
! Отговори
do 888888 преди 10 години
Nikoi ne te kara. Plashtash I gotovo ili puskash prazna buletina no po tozi nachin davash po malak shans na platenite.Az sam za zadaljitelno glasuvane.
53
4
 
4
 
! Отговори
до 8888888 преди 10 години
Ами пусни невалидна бюлетина бе ***.Може и с нея задните части да си избършеш
52
8
 
4
 
! Отговори
МИРА преди 10 години
Прочетох доста коментари и стигнах до извода че ние българите сме тотално объркани.Бе хора, нали искаме промяна, а как ще стане това ако не излезем 99% от нас е не си кажем тежката дума чрез вота ни!!Не виждате ли че митингите все някой ги оглавява на края!! Гражданско съзнание не се гради от днес за утре, това е дълъг процес.И ако този процес е необходимо да започне със задължително гласуване, ние трябва да сме за това!!