ЕРП-тата не приемат поевтиняване на тока, скочиха на ДКЕВР

ЧЕЗ обмисля да обжалва в съда решението на регулатора
Обновена: 27 дек 2013 14:21 | 27 дек 2013 14:19,
102
ЕРП-тата не приемат поевтиняване на тока, скочиха на ДКЕВР
Общественото обсъждане за цената на тока в ДКЕВР. Снимка: БТА

Представителите на трите електроразпределителни дружества и на топлофикациите заявиха, че не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година.

Те изразиха своите опасения за промяната по време на общественото обсъждане в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което се проведе днес.

Зорница Генова, директор "Регулация" в ЧЕЗ "Разпределение България", предупреди, че компанията обмисля да обжалва решението на регулатора, но първо ще се запознаят с официалните мотиви. Тя предупреди, че последните решения ще се върнат като бумеранг и посочи, че през 2013 година технологичните разходи на ЕРП-татабяха намалени на няколко пъти, като не са посочени никакви мотиви за това.

По думите й това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата - през март те са намалени от 15 на 12 процента, от август - на 10%, а сега се намаляват на 8 на сто, без да са посочени мотиви.

Божидар Митев - председател на Независимия синдикат на енергетиците, заяви, че предлаганите промени не са обсъждани в Консултативния съвет към ДКЕВР, а се прави формално обществено обсъждане в предпоследния работен ден за годината.

Още по темата

"С измененията в цените не се постига баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите. Поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката, то ще се върне със страшна сила върху гърба на потребителите", заяви той.

Българинът дори не е стимулиран да намали дневната си консумация, защото цената й остава непроменена, добави енергетикът.

"Намаляването на нощната енергия с 10% ще се отрази с 1-2% на крайната сметка”, обясни още Митев.

От ЧЕЗ отбелязаха, че при намаленията регулаторът не отчита новите моменти, които ще настъпят с либерализирането на пазара, не се признават и разходите за балансиране, нито на снабдителите, нито на разпределителните дружества.

Решението ще има спорен ефект, защото се намалява цената на нощната тарифа с 10%, а на дневната – с 1%, коментират още от електроразпределителното дружество.

"По никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига нов баланс между потреблението на дневната и нощната енергия. Не консумираме енергия само нощем, така че за крайния потребител също е много спорен въпросът какъв ще бъде реалният ефект", посочи Зорница Генова.

Председателят на Управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер също отбеляза липсата на мотивация и обсъждане на предложението за намаление на цената на тока от 1 януари. Според него реалните разходи на дружествата са по-високи от одобрените.

Золфелнер посочи, че са необходими огромни инвестиции, за да има мрежата качество като в западноевропейските страни.

"С намалението на цените ефектът за мрежата ще е отрицателен, защото ще се намалят средствата за поддръжка и ощетен ще е крайният потребител", посочи Золфелнер.

Той обясни, че е невъзможно търговското дружество да изкупува на цена от 110 лева и да продава на цена 90 лева.

Решението за намалението на цените на електричеството от 1 януари 2014 година ще ощети потребителите, посочи и Стефан Абаджиев , управител на "Енерго – Про" - Варна.

"Възниква усещане, че за трети път тази година се взима решение, което не е аргументирано на експертно ниво. Не сме запознати с анализ, който да потвърди реалния размер на технологичните разходи в разпределителната компания", допълни още той.

"В становището няма заключение за намаляване на технологичния разход. Казва се, че нивата, постигнати в държавите от ЕС за технологични загуби в мрежата средно и ниско напрежение, са от порядъка на 9% и че за да бъдат достигнати тези нива в България са необходими сериозни инвестиции", посочи Абаджиев.

"В доклада се препоръчва да бъдат взети мерки за инвестиции с цел намаляване на технологичния разход. Трябва да бъдат направени целенасочени инвестиции. Ефектът ще бъде обратният, тъй като резултатът от тези решения, които се предлагат, ще бъде намаляване на финансовия поток за поддръжка на разпределителните мрежи средно и ниско напрежение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено, че ще реват ЕРП-тата, толкова им харесва да обрат народа, а сега им дърпат черджето. Щом не им изнася и са на загуба да се махат. Не мога да разбера този измислен синдикалист Митев защо се обажда, да не би да е сляп и да не вижда как обират страната му тези и всичките пари отиват в чужди държави. Ние си имаме Национална компания и е по добре тя да бъде съживена и парите да си седят в нашата държава. Аман от предатели, що за синдикалист е щом не защитава българите.
90
0
 
9
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Ако не бяха насила затворили блокове от 1 до 4 но АЕЦ-а токът щеше наистина да е без пари. Това е най голямото национално предателство и за него са виновни леля Кунка и дядо Симеончо! ВЪН КУНЕВА ОТ ПОЛИТИКАТА!!!
89
2
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Понеже намаляват нощната тарифа на тока с 10%, а дневната с 1%, предлагам БСП да предложи закон да обърнем деня и нощта - не е ли уникално като идея? :)
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кaто нa ЕРП-тaтa не им хaресвa дa ни крaдaттукa в БГ ,дa се изнaсят в Aлбaния - тaм гиочaквaт с нетърпение .
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бае ти *** иска ако може тока да му е без пари, както при Тодор Живков, ама няма как да стане.Хайде сега слагайте минуси - не сте много по-разлчини от Бай ***.
86
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скапани ***, здрани червени ***, драскайте *** си коментари до припадък, до пълно изтощение, до скорошната си кончина. Маркс, Ленин и Гошо тарабата да ви простят. Бог, няма да го стори.
85
5
 
14
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
гледам сините, реаниматорските и гейберастките червеи изпълзяли от дупките и ни учат на "пазарна" икономика? лижте задниците на монополистите, лижете - още по-прияно ще ми стане на следващите парламентарни 2017г., нито една *** отгнусните ви редички няма да влезе в Парламента, продажници мръсни!
84
9
 
5
 
! Отговори
v140 преди 10 години
естествено, че и аз искам тока да е евтин... но не и по този начин!!! в момента го намалят изкуствено!!! да развалят договорите с Марица изток 1 и Марица изток 3 и да се ползва повече ток от АЕЦ-а. тогава може да се постигне реално намеление, а не като сега... намаление което ние ще трябва да платим след време
83
3
 
4
 
! Отговори
DO 85 преди 10 години
A E TIKVA TI KATO NE ISKA6 NAMALENIE NA TOKA..SE OTKAJI E ..6TE E E.A. NAIVNIQ TIKVEN BALYK
82
0
 
5
 
! Отговори
DO TIKVENIQ ELEKTORA преди 10 години
DO KATO TAZI GAD NA SNIMKATA NE SE IZPYDI NA VYN....BG NQMA DA SE OPRAVI I PARITE VINAGI 6TE SE IZNASQT NA VYN... I V DJOBOVETE NA PARAZITI KATO PROKOPIEV ..BORISLAVOVA I DRUGI GERBERI OLIGARSI...TIKVATA ZA TOVA NE ISKA6E DA NAMLQ TOKA
81
1
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До v140В Енергетиката нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36%!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и 5. Ето кои плачат за свръх-печалби от ВЕИ: - В. Златев - годишно 17 18 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Желе
80
15
 
6
 
! Отговори
v140 преди 10 години
намалиха ви тока с 1 стотинка и се радвате...ха ха *** комунисти.. не може себестойността на даден продукт да е примерно 10 лева, а да го продаваш за 9. *** народ
79
1
 
4
 
! Отговори
BG ATAKA преди 10 години
RAZTREL ZA VAS KYRLEJI GADNI...NAI GOLEMIQ *** 4EZ..EVN I ENERGO PRO...KUKLUVODI NA TIKVATA
78
0
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До avenirПриятелю,Казваш, че:-"...токът от Белене 2,42ст..."Независимо, дали ни трябват още производствени мощности, или не..."Не си прав!Живеем в условия на Пазарна икономика, а не на Сталински комунизъм! Щом тока е евтин - ще строим... Какво значи "излишни мощности" при пазарна икономика...?- Да си чувал за излишни коли, обувки или хляб...???Това е Капитализма... - КОЙТО МОЖЕ - ПРОДАВА, КОЙТО НЕ МОЖЕ - ФАЛИРА...!!!.
77
1
 
13
 
! Отговори
Платец преди 10 години
Двадесет и пет години плащам освен тока и за далекопроводите, по които се пренася същия и те се амортизират,вероятно има много токива пари натрупани, а не мога да си обясня защо тези пари не се влаган за поддръжка на далекопроводите,А ЦЕЛИТЕ ЖЕЛЯЗНИ СТЪЛБОВЕ СА ПОКРИТИ С РЪЖДА И ПО ТЯХ НЯМА И СЛЕДА ОТ БОЯ или някаква грижа от страна на тези коитосъбират и вероятно крадът паритеКой се грижи за това имущество,
76
0
 
17
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Като не има харесва да правят бизнес в България да напускат. Ама надали ще опуснат златната кокошка. В западна Европа като не си конкурентно способен фалираш и твоето место взима друга фирма която е конкурентно способна и не се оплаква.
75
5
 
4
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До До Shark. Не, поста ми не е пълен с противоречия. И ДА, популистко е, популистко е, защото намалението, което уж направиха преди няколко месеца в действителност не беше никакво намаление. Реално сметките си останаха същите, а имаше хора, които казаха че дори са по-високи. Затова е популистко и акт на отчаяние. Ако наистина управляващите имат желание да направят нещо ще намерят начин да анулират договорите с ЕРП-тата. И да ги изгонят от България както направиха в някои други страни.
74
1
 
29
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Тези са безсрамници, Ние още помним, че Тодор Живков ни продаваше електроенергията -нощната по една стотинка киловата,а дневната по две стотинки и потребявай колкото си искаш, Чудя се какво толкова се е изменило, та скъпотията на енергията е толкова висока-причината вероятно е късата памят на българина,който ви търпи,
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено, че Моника Йосифова-Станишева ще е против свалянето на цените.
72
14
 
3
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Не плачете, моля!Сега ще притискаме ЕРП-тата, докато започнат да продават. Ще ги изкупи - знаете КОЙ (руските олигарси не са чужди империалисти - справка В.Сидеров), а после шапка на тояга, както с бензина и газта!