Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ

Следващата седмица хората на Борисов внасят нов вот на недоверие
Обновена: 27 яну 2014 17:18 | 27 яну 2014 16:15, Камелия Цветанова
203
Задължително гласуване с бонус ваучер за 20 лв. иска ГЕРБ
Цецка Цачева. Архив: Булфото

Задължително гласуване ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене в парламента на новия Изборен кодекс. Според депутата Данаил Кирилов "по този начин ще се подчертае гражданският дълъг на избирателите спрямо демократичния ред”.

Предложението на ГЕРБ е гласуването да е задължително, но да няма санкции при нарушение, а стимули за гласоподавателите, отишли до урната в изборния ден.

Още по темата
Идеята е да има преференция, която ще е под формата на поименни ваучери на стойност 20 лева, които да важат за административни услуги, стана ясно от думите на Кирилов.

Според него тази мярка няма да натовари държавната хазна, защото по негови разчети няма да надхвърли 12 милиона, хората няма да се възползват от ваучерите на един път, а те самите ще важат за две години.
В още 17 страни от ЕС има такова задължително гласуване без санкции, добави Кирилов, според когото това със сигурност ще е мобилизираща мярка, която ще предотврати регулирания вот.
 
През тази седмица депутатите от ГЕРБ ще внесат своите предложения за новия Изборния кодекс, който предстои да бъде окончателно приет.

Освен задължителното гласуване те ще искат да се въведе и електронното. Това ще помогне особено на българите зад граница, които редовно имат проблеми с отварянето на изборни секции и при това положение гласуването с хартиени бюлетини ще намалее рязко в чужбина, обясни Кирилов.
 
„Обмисляме и наказателна отговорност за длъжностни лица, които допуснат гласуване с прозрачни бюлетини“, добави Цецка Цачева.
 
От ГЕРБ не възразяват срещу предвиденото правило за т.нар. активна регистрация и базата данни от гласувалите на предстоящите евроизбори да е основата за установяване на публичен регистър на избиратели.
 
Според  Кирилов тази база данни няма да е всеобхватна и ще създаде трудности след това на всеки нов избирател да се заявява и да се регистрира. Така може да се изкриви вотът на избирателите и свободата на тяхното гласуване, коментира той.  

Цецка Цачева за пореден път разкритикува приетия на първо четене Изборен кодекс, предложен от БСП. Тя смята, че той не гарантира честни и прозрачни избори, а ако бъде приет в този вид окончателно, ще е инструмент за победи на левицата.
 
„Този кодекс може да послужи само за едно – да е сечиво на Сергей Станишев в борбата му за изораване на земята ни, на българската почва, за да може БСП да спечели всички следващи избори”, коментира тя.
 
Цачева съобщи, че най-вероятно в края на следващата седмица ГЕРБ ще внесе нов вот на недоверие, но отказа да съобщи подробности с мотива, че темата ще бъде обсъдена утре на заседание на парламентарната група.

Очаквано ГЕРБ подкрепя протестите на студентите, стана ясно от думите на Димитър Главчев. „Подкрепяме всички справедливи искания на протестиращите и се питаме защо се случва в такива форми“, коментира той окупацията на Ректората на СУ.
 
„Ако управляващите се бяха вслушали в исканията за оставка  и прозрачност, сигурно нямаше да се стигне до окупацията и не е лошо да погледнем Украйна и да не допускаме да се случва нещо такова, а най-лесният начин за това са нови избори, защото очевидно голяма част от обществото не приема това управление“, коментира Главчев.

Той обяви, че в партията се обсъжда възможността за общ опозиционен  митинг, на който всички, които са недоволни от това управление, да покажат позициите, но уточни, че това е заявка и няма конкретно решение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,- Подигравката да имаме 7,0 милиона избиратели, при 6,9 милиона население е ПОЗОР!- Изборите трябва да се провеждат по ДАНЪЧЕН АДРЕС (социално осигурителен, пенсионен или учебен адрес). Това е ифизискването за уседналост, което отразява ЛИЧНИЯ ФИНАНСОВ ИНТЕРЕС, на всеки гражданин Защото:- Всички сме свързани с БЮДЖЕТА И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ системи ДАВАМЕ ИЛИ ВЗЕМАМЕ, защото управниците, които избираме, имат САМО ЕДНА ФУНКЦИЯ:- ДА СЪБЕРАТ ПАРИТЕ НИ, ЧРЕЗ ДАНЪЦИ И ДА ГИ ПОХАРЧАТ!!!.
114
0
 
9
 
! Отговори
Комунистите преди 10 години
Искаха Референдум,70 000 000 похарчи държавата,но щели да го строят,да бе.Много правилно-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ,как ли една го е забравила в Новия изборен комунистически кодекс,за да не се купуват *** от никоя партия.Другото си е ала-бала-***.
113
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб е най- крадливата партия за целия преход!
112
5
 
7
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Партията на некадърниците, *** и калинките - ГЕРБ трябва да бъде забранена със закон, колкото се може по-скоро и да се обнародва в Държавен вестник още на следващия ден с извънредно издание! Само така ще се отървем от тези, които съсипваха България три години и половина, и през цялото време се правиха на ни лук яли, ни лук мирисали.
111
1
 
9
 
! Отговори
RIP BG преди 10 години
Ще поставим рекорд по невалидни бюлетини - само това ще се случи... Ако хората имаха избор измежду градивни идеи и доказани личности, щяха да гласуват и без да ги насилват. При избор от няколко злини най-малката, каквито и заповеди да издадате, никой няма да ви харизи гласа си, другари!
110
2
 
4
 
! Отговори
miko преди 10 години
tazi za6gto e o6te na svoboda
109
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цачева, свърши се с костинбротските ви изборни победи, свърши се! Свърши се и с прехвалената ви харизма копираща поведението на сицилиански мафиот, остана един сърдит хамалски сурат плашещ хората. След още една нереализирана изборна победа и ще се свърши с Герб! Вади си червената членска карта и *** в АБВ докато още не са напълнили президиума!)))
108
4
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До akudУрок за антидемократи Буда-лиСлед избори, организирани и проведени от ГЕРБ, спазвайки Конституцията, правителство направиха БСП И ДПС...- Това се нарича ДЕМОКРАЦИЯ...!ГЕРБ не можаха да управляват и трябва да си го признаят, като поемат скромната си роля на ОПОЗИЦИЯ...!!!- Това е ДЕМОКРАЦИЯ...!!- Но Когато една партия не признава Конституционно избрано правителство и предизвиква гласоподавателите си за бунтове...- ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРОР...!!!.
107
4
 
8
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Nikoi ne moje da me nakara da glasuvam na sila. Mainata vi.
106
3
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 10 години
Ще гласувам ако всички кадри на ДКМС и БКП милиционери нямат право да участват в партии и се осъдят.Какво стана ????ПОДМЯНА!Пребоядисаха се ***... *** и сега ще ни карат под милиционерска стража да гласувам за тях.НЯМА ДА СТАНЕ! АКО ЩЕ ДА МЕ АРЕСТУВАТ!
105
2
 
6
 
! Отговори
wtf преди 10 години
до 116: Че кои до сега не бяха мизерници?!! Аман от партийно зависими или на хранилката ...!!!Всичките са лА*на!!!
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hahahaha
103
8
 
6
 
! Отговори
eeha преди 10 години
има ли опорни точки?не 20, а 100лв трябва да е глобата! не може така безотговорност и да ни управляват мизерници като сегашните!
102
5
 
8
 
! Отговори
akud преди 10 години
дпс чрез бсп и атака е узурпирала Българската власт, a малките Българчета си кротуват като агънце за гергьовден
101
3
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,- Факта, че Ц.Ц. е правно неграмотна е отдавна известен..., но да не прави разлика между Конституционно ПРАВО и ЗАДЪЛЖЕНИЕ ми идва малко повече...!!!Конституция - "Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно ПРАВО с тайно гласуване."- ДОСТАТЪЧНА Е "АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ"...!!!- Лельо Цецке - Просто е на не е за прости хора....
100
3
 
19
 
! Отговори
... преди 10 години
Абре какви 20 лв бре!? Требе да се въведе ценз за гласуване бре! Не може да ти искат 8-ми завършен клас за да можеш да изкараш шофьорска книжка и да не ти искат нищо за да гласуваш бре! Затва ни управляват такива като ***, ГЕЯ И БЕЯ бре! Ценз за гласуване требе!
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да гласувам! Пеевски премиер! Доган президент! Сидеров външен министър!
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
iskam da chuq drezgaviq isterichen glas na Maicheto Manolova....taq marsha stava za XXLchanel
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
aaaa ne taka samo *** i pensioneri trqbva da glasuvat inache ste stane zle sas statukvoto
96
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да ти гласувам, скапана държаво, заври си ги тези 20 лева