НС спря процедурата за избор на главен съдебен инспектор

След критики от Брюксел вносителите от БСП и ДПС оттеглиха предложението си
Обновена: 29 яну 2014 16:56 | 29 яну 2014 11:17, Камелия Цветанова
45
НС спря процедурата за избор на главен съдебен инспектор
Мая Манолова Архив: Булфото

Парламентът прекрати процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор по предложение на вносителите Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС. Единствената кандидатурата за поста беше на ВеселинаТенева.

В същото време Цецка Цачева от ГЕРБ пък оттегли предложението си за удължаване на срока до 31 януари за номиниране на кандидати.

"След като има предложение процедурата да бъде прекратена, става ясно, че нашето предложение е безсмислено и безпредметно. Оттегляме го, защото това гласуване ще бъде поредната бъркотия в тази процедура”, мотивира се Цачева.

Още по темата

 
Като причини за искане за прекратяване на процедурата Манолова и Казак посочват многото обществени обвинения и исканията за по-прозрачна процедура и забележката на ЕК.

Вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска спешно изслушване на съдийката, след като се запозна с компрометиращи я документи, които му бяха предоставени от председателя на РЗС Яне Янев. Преди това поредица от публикации в медиите дадоха гласност за съмнителни имотни сделки, които съдия Тенева и съпругът ѝ са направили, но Етичната комисия на ВСС не намери нищо нередно в миналото й.

Четик Казак обаче предупреди, че положението остава критично, защото Инспекторатът няма ръководител от януари миналата година, когато изтече мандатът на Анна Караиванова.

"Още по-нетърпимо е положението, след като наскоро и ВАС потвърди, че при условията на изтекъл мандат главният инспектор не може да подписва решенията и становищата на Инспектората, а това означава, че работата  на този орган е блокирана. На всички им беше ясно още в началото на миналата година, че въпросът не търпи отлагане и трябва да се реши”, упрекна той.

Въпреки това по думите му се е оказало, че няма конкуренция, а само един кандидат. „И започна изливане на помия, вадене на компромати срещу нея. Но в нито един момент не чухме от опозицията, че няма да подкрепи тази кандидатура, докато не излезе докладът от Брюксел. След като ГЕРБ няма да я подкрепи, тази кандидатура се обезсмисля, защото без тях няма да се постигне мнозинството от две-трети, което е нужно”, призна депутатът от ДПС.

Той обясни още, че причина за прекратяване на процедурата е и критиката от ЕК, че процедурата трябва да гарантира конкурентността.

„Т. е. даде се ясен сигнал, че сегашната ситуация не е приемлива и поради тези причини решихме да си оттеглим предложението”, уточни той.

Мая Манолова също упрекна ГЕРБ за ситуацията, при която Инспекторатът няма легитимен ръководител.
 
„Преди повече от една година изтече мандатът на Караиванова, когато в НС имаше друго мнозинство и тяхна отговорност беше да изберат нов инспектор, но те не се справиха с това и въпросът остана за следващия парламент”, заяви тя.

„Посипете си главата с пепел, кажете, че сгрешихте”, не остана длъжен на управляващите Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви пред журналисти, че не вижда проблем да има дискусии преди да бъдат обявени  кандидатите за главен съдебен инспектор. Вижте какво още каза тя от видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Тази нагла коза от снимката няма ли най-после да си получи наказанието. За малко да имаме втори случай, подобен на Пеевски. Оправдаваше по телевизията имотните врътки на Тенева без капка срам - ами става дума за висш магистрат, който трябва да е чист като сълза. Иначе да си направи една агенция за недвижими имоти, я не да ми става главен съдебен инспектор.
34
1
 
2
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Защо ли
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми сънародници, и аз искам всички хора да са богати и доволни , но не знам някъде да е станало.Няма държава от бившия соц.лагер да е добре, и това е така защото думите за братство, равенство, социализъм галят слуха но са неверни.Например Станишев,Цацаров ОрешарскиУУовчев,Бареков ,Първанов,Алексеи Петров.Р.Овчаров,Кънев .РПетков,Масларова,К.Нинова,М.Манолова и всички около тях са милионери.Е как да стане този социализъм с такива ***.Докато БКП-БСП-ДС не се махнат от политиката в България няма да има управия.Бойко дае жив и по здрав.
32
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 10 години
еееееееееееееееееееее...............маи се разбра вече кои кои е и БСП даде заден което е знак че ДЕМОКРАЦИЯТА ТРЪГВА НАПРЕД .........сега маи не е интересно да се стъчкува щом им издърпаха ушите и си ОТВОРИХА ОЧИТЕ .........
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След разменени реплики лидерът на ГЕРБ се обадил по телефона на Бонев и му казал с Петното да му отидат на гости.След разразяването на скандала днес, Борисов избяга набързо от парламента, за да не му се налага да дава обяснения пред журналисти. Часове по-късно публикува и на официалния си профил в социалната мрежа снимките на разговора с Бонев.
30
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До КрумДобре, че е Брюксел! Иначе пак щяха да си действат по старо му!
29
1
 
9
 
! Отговори
777 преди 10 години
Какви напъни,какво чудо беше от страна на кречеталото /м.м./ да я защитава, добре че беше Я.Янев да предотврати поредната им наглост.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
to biva biva ama nqma den da ne pokazvate taq pacha
27
1
 
6
 
! Отговори
Koncesia bg преди 10 години
hahaha - David (bg narod s 130 evro mesechni zaplati) srestu Goliat (Iliana Iotova & sie s po 30 000 evro mesechni zaplati)box!
26
1
 
15
 
! Отговори
dd преди 10 години
Нагъл - по-нагъл - БСП-ДПС!
25
1
 
20
 
! Отговори
Крум преди 10 години
В съдебната власт няма чисти и невинни,и дори да има такива те не са допуснати до ръководни постове,положение то е отчайващо .............
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"НС спря процедурата за избор на главен съдебен инспектор"-Поредния клатик.рец по-добре да изберат главен баничар или сладкар. То в тая скапана държава ако на човек му се наложи да отида до съда по-добре да отиде до месокомбината, сладкарницата или баничарницата. В Мангалия думата съд не съществува само заплати, бонуси и подкупи лапат а не вършат работа за 5 пари!!
23
1
 
14
 
! Отговори
гошо тъпото преди 10 години
На тази длъжност може и без човек достатъчно Майчето по съвместителство да стане главен съдебен инспектор.
22
1
 
17
 
! Отговори
Сливка Кюстендилова преди 10 години
*** тая сестра галева още ли не е в затвора!?..
21
1
 
9
 
! Отговори
Свършиха парите преди 10 години
Само да вметна че има проблем с изплащането на заплатите за държавни служутели към министерство на земеделието .....били свършили парите и щели да платят само половината от заплатата и то още от януари .....
20
1
 
16
 
! Отговори
Селянина преди 10 години
Ако политическите пристрастия се предаваха по полов път, само френските ласки на МАя манолова биха ме направили социалист :)))
19
1
 
19
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Пази Боже от ку,рва на ръководен пост !
18
1
 
14
 
! Отговори
Симбад преди 10 години
Най сетне и Мая да си оближе бълвоча. Голям кеф, да ѝ е сладко.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 5В нормална държава нормалните политици биха си подали оставката. Но ние не живеем в нормална държава и комунист НЕ подава оставка - справка: последните 6 месеца
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова - мечтата на всеки трудовак и комсомолец ...