НС спря процедурата за избор на главен съдебен инспектор

След критики от Брюксел вносителите от БСП и ДПС оттеглиха предложението си
Обновена: 29 яну 2014 16:56 | 29 яну 2014 11:17, Камелия Цветанова
45
НС спря процедурата за избор на главен съдебен инспектор
Мая Манолова Архив: Булфото

Парламентът прекрати процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор по предложение на вносителите Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС. Единствената кандидатурата за поста беше на ВеселинаТенева.

В същото време Цецка Цачева от ГЕРБ пък оттегли предложението си за удължаване на срока до 31 януари за номиниране на кандидати.

"След като има предложение процедурата да бъде прекратена, става ясно, че нашето предложение е безсмислено и безпредметно. Оттегляме го, защото това гласуване ще бъде поредната бъркотия в тази процедура”, мотивира се Цачева.

Още по темата

 
Като причини за искане за прекратяване на процедурата Манолова и Казак посочват многото обществени обвинения и исканията за по-прозрачна процедура и забележката на ЕК.

Вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска спешно изслушване на съдийката, след като се запозна с компрометиращи я документи, които му бяха предоставени от председателя на РЗС Яне Янев. Преди това поредица от публикации в медиите дадоха гласност за съмнителни имотни сделки, които съдия Тенева и съпругът ѝ са направили, но Етичната комисия на ВСС не намери нищо нередно в миналото й.

Четик Казак обаче предупреди, че положението остава критично, защото Инспекторатът няма ръководител от януари миналата година, когато изтече мандатът на Анна Караиванова.

"Още по-нетърпимо е положението, след като наскоро и ВАС потвърди, че при условията на изтекъл мандат главният инспектор не може да подписва решенията и становищата на Инспектората, а това означава, че работата  на този орган е блокирана. На всички им беше ясно още в началото на миналата година, че въпросът не търпи отлагане и трябва да се реши”, упрекна той.

Въпреки това по думите му се е оказало, че няма конкуренция, а само един кандидат. „И започна изливане на помия, вадене на компромати срещу нея. Но в нито един момент не чухме от опозицията, че няма да подкрепи тази кандидатура, докато не излезе докладът от Брюксел. След като ГЕРБ няма да я подкрепи, тази кандидатура се обезсмисля, защото без тях няма да се постигне мнозинството от две-трети, което е нужно”, призна депутатът от ДПС.

Той обясни още, че причина за прекратяване на процедурата е и критиката от ЕК, че процедурата трябва да гарантира конкурентността.

„Т. е. даде се ясен сигнал, че сегашната ситуация не е приемлива и поради тези причини решихме да си оттеглим предложението”, уточни той.

Мая Манолова също упрекна ГЕРБ за ситуацията, при която Инспекторатът няма легитимен ръководител.
 
„Преди повече от една година изтече мандатът на Караиванова, когато в НС имаше друго мнозинство и тяхна отговорност беше да изберат нов инспектор, но те не се справиха с това и въпросът остана за следващия парламент”, заяви тя.

„Посипете си главата с пепел, кажете, че сгрешихте”, не остана длъжен на управляващите Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви пред журналисти, че не вижда проблем да има дискусии преди да бъдат обявени  кандидатите за главен съдебен инспектор. Вижте какво още каза тя от видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
23
 
! Отговори
Фанетти Мазакура преди 10 години
Да ви е6а и циркаджийския парламент, да е6а. Артисти! Вие работа ще почнете ли да вършите някога или само ще се надлайвате и затапвате?
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еееех мааму стара , тъкмо започнах обяда и гледам....... М. Маноловица ........а сега , как да се яде ...ууууу фффффффф
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички цоциалистски ми приличат на морни труженички от околовръсното
12
1
 
15
 
! Отговори
Гигов преди 10 години
Въъъхх ам сиа кво ша прайм,аку съдебния инспектор се окаже НЕ комунист Ваааиииии вай вай вааааааййййй. Поканете по не Мишо Шамара белким миризмата Ви стигне чак до Брюксел.
11
1
 
29
 
! Отговори
Пич преди 10 години
:)) Другарите са на принципа - ако мине номера. Дай да назначин Пеевски, ама не мина номера. Нищо, продължаваме напред. Дай да си назначин набързо нов главен съдебен инспектор, ама не мина номера. Нищо, продължаваме напред. Чиста работа. Някаква хора протестират няколко месеца, нищо продължаваме напред. Аз такива *** не въм виждал през последните 20 години. Бойко не ми е симпатичен, но той човека поне има доблестта да си подаде оставаката като му я поискаха платените футболни запалянковци.
10
1
 
20
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Никой не ни е виновен, че ги търпим тези негодници. Вижте украинците - не си стоят вкъщи като нас...
9
1
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Отново трябваше с показалката през пръстите да ги ударят ! Но това, от което истински се нуждаят, е една яка дряновица и един шут, който да ги прати вън от парламента !
8
2
 
23
 
! Отговори
IVo_1 преди 10 години
Айде на тая *** пак Герб сай виновни, алоооо кой преди една година спомоогна за свалянето на Герб? Вие комунистите. Сега ревете че преди една година не са направили нам си какво, амо вие тогава им слагахте капани всяка една минута, сега ревете. Признайте си НЕКАДЪРНИ СТЕ и затова винаги други са ви виновни
7
1
 
15
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Абе нали ви казаха в доклада "...практика на скандални назначения...намеса в съдебната система ..." , ам НЕ според БСП този доклад е бил положителен, то като погледне обективно човек, за БСП каквото и да излезе , резултати от избори в който са безгласна буква, доклад от ЕК, понижение на рейтинг от международна рейтингова агенция, всичко това СПОРЕД ТЯХ Е ПОЛОЖИТЕЛНО, ама комунисти те винаги казват на черното-бяло ,без свян и срам-НАГЛИ!Абе какво стана с пресконференцията на Бареков, що не пишете нищо с този сайт!?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манолов е HOT
5
3
 
10
 
! Отговори
Мразещ Чалга преди 10 години
Нашите политици имат една задача поставена от САЩ, да унищожат България до 50 години. Успяват страхотно в изпълнението на поставенета задачата. А ние народа си гледаме доволни с реещ се *** поглед, потънали в чалга и евтин алкохол.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Батериите на вибратора и пак са се изтощили в неподходящ момент
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България ще се изучава след години като типичен пример за бананова република и страна от Третия свят.Ако от Брюксел наредят на депутатите да заснемат порно в Народното събрание и това ще направят само да си останат още малко на власт.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея счупиха стрелката на НАГЛОИЗМЕРИТЕЛЯ.
1
2
 
22
 
! Отговори
bg преди 10 години
Мая Галева Местанова/Доганова/