700 пъти МВР използвало сила без основание за 4 години

Йовчев: При 200 операции указанията били давани устно
Обновена: 30 яну 2014 17:40 | 30 яну 2014 17:00, Анисия Иванова
41
700 пъти МВР използвало сила без основание за 4 години
Цветлин Йовчев. Архив: Булфото

В 700 операции на МВР без основание е използвана сила и помощни средства през последните 4 години. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на отчета на ведомството. Той обясни, че те са част от 1300 акции от 2009 година насам, при 200 от тях не са използвани никакви документи, а са осъществени само с устни разпоредби.

Йовчев коментира, че вече има гаранции, че СРС не се прилагат незаконно. По повод последните изтекли записи на разговори от срещи министърът заяви, че от август МВР няма възможност да подслушва. Той определи случващото се като помия и помоли участниците в подобни действия да не вкарват държавата в тях.

По въпроса за бежанската вълна Йовчев каза, че под 100 са преминалите мигранти за последния месец през българо-турската граница, като цифрите за същия месец на 2012 година, когато в България не е съществувал бежанска криза, са 193-ма. Министърът обясни, че вече са изготвени планове и трябва да се подходи към подготовка и строежа на преградното съоръжение на границата.

Над 3000 места са открити към момента за настаняване на бежанци. По думите му в Харманли и Пъстрогор условията са много добри, във "Враждебна" и "Военна рампа" предстоят ремонтни дейности, които ще подобрят условията за живот.

Министърът призна, че изминалата 2013 година е била тежка и допълни, че са набелязани основните проблеми във ведомството и на тяхна база са изведени приоритетите на МВР за 2014 година.

„Предстои управленски план, на основата на тези приоритети. Той минава последна редакция“, каза Йовчев.

Според него три са били основните предизвикателства през изминалата година - реформата в министерството, проблемите, породени от миграционната криза и охраната на обществения ред заради протестите.

По отношение на битовата престъпност Йовчев каза, че мерките срещу нея ще са в няколко посоки.
„Полицаят трябва да е там, където от него имат нужда, заради това изискахме разпределението на полицейските сили, включително и съобразено с времето, в което се извършват престъпленията с концентрацията и характера на тези престъпления“, обясни той. 

Поради това ще се засилят контролните функции в няколко направления - в ГД "Национална полиция", която до момента била доста пасивна, изискванията към областните дирекции и ръководителите им, и новата структура Дирекция „Инспекторат”, обясни министърът.

Министърът посочи, че се създават механизми, с които да се документира колко бърза е била реакцията на полицаите по сигнали, ще се предприемат мерки за бързо приемане и бърза реакция по сигнал, контрол над криминалния контингент в съответните райони.

МВР си поставя за цел да бъдат поставени под контрол местата, където може да бъде реализирано откраднато при битовите престъпления.

"Сред мерките са по-тясно сътрудничество с гражданското общество, като очакваме да влезе в сила Законът за МВР, и да бъде изградена система за използване на извънщатни сътрудници – работи се вече по механизъм, по който те ще бъдат обучавани", каза още Цветлин Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦВ.ЙОВЧ. ОТНОВО ЛЪЖЕШ! ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СИ ЗАДЪРЖАЛ ПРЕСТЪПНИК И ЗАТОВА ДА ДАВАШ АКЪЛ КОГА СЕ НАЛАГА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ФИЗИЧЕСКА СИЛА И ПОМОЩНИ СРЕДСТВА Е СМЕШНО!
31
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Овчев, по-добре си мълчи. Ти за 4 месеца такова мракобесие въведе, че никой няма да може да го надмине.
30
0
 
4
 
! Отговори
S4A51 преди 10 години
Резил цяла България,една мафиотска държава,да те е срам да казваш че си българин-
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-после след 25 години криминален преход, когато обикновени престъпници с откраднатите пари от държавата и хората се превърнаха в мутри-милионери и благодарение на Цветанов и Борисов по време на управлението на ГЕРБ от МВР започнаха да ги арестуват и да ги вкарват в съда дойде време сега да си плащат за това че са дръзнали да посягат на организираната престъпност! Тези действия на управляващите и милиционера Йовчев е престъпление срещу демокрацията и борбата срещу мафията!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи Цвък е преобърнал шейната в бобслея!)))
27
0
 
7
 
! Отговори
55 преди 10 години
Токущо Библиотекаря каза че е пречупил гръбнака на престъпността...
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този *** съсипа тотално МВР.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това човече в момента го дават по БТВ. Изобщо не знае къде се навира или е патологичен лъжец.
24
2
 
12
 
! Отговори
ванката преди 10 години
ГОВОРИ ГЛУПОСТИ ЗАДА НЕ ПИТАТ ХОРАТА.....ЗАЩО СЕ УВЕЛИЧИХА КРАЖБИТЕ НА АВТОМОБИЛИ,ЗАЩО СЕ УВЕЛИЧИХА ГРАБЕЖИТЕ И ДОМНИТЕ КРАЖБИ..............ЗАЩО ЛИМИТА НА МВР АВТОМОБИЛИТЕ Е НАМАЛЕН ТРИ ПАТИ..откакто е на власт,защо се уволняват и пенсионират масово Полицаи..................................а не да дранка ГЛУПОСТИ!!!
23
12
 
2
 
! Отговори
Свестен преди 10 години
Един свестен сред 200 помияра
22
2
 
10
 
! Отговори
55 преди 10 години
Библиотекаря е в БТВ....
21
3
 
9
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Скандалът Уотъргейт преди повече от 30 г вАмерика гръмна заради подслушването наизборния щаб на опозицията.Сега, в Бг се подслушва ''законно'' зам-председателят на най голяматаопозиционна партия и ръководител наизборния й щаб под формалния повод заразследване на нещо, случило се преди двегодини.Доста скандално, нали?Толкова за СРС-та, Йовчев.
20
4
 
3
 
! Отговори
55 преди 10 години
До Цецо ЦачевАми той и този е Цвъко,забрави ли?
19
7
 
13
 
! Отговори
бре,бре преди 10 години
Хайде стига глупости.Тези редове от спуснатите "опорни точки" ли са?Оставка и нови избори!
18
2
 
9
 
! Отговори
Чеп преди 10 години
И тези началници в МВР накрая ще направят както всички преди тях.След като не могат да се справят с престъпността, накрая вземат, че подгонят личния състав, белки се харесат на еректората. Защото еректората най - му е драго някой бабанко да подгони даржавния служител. Я, Бойко каквито и простотии да плещи и върши, каквито компромати да излязат, народа прощава, защото го обича.Да вземе да опъва всеки ден по един-двама депутати на стълбите на Народното събрание, рейтинга му още ще се покачи.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Фактбегай да правиш фелацио на Тиквата
16
5
 
13
 
! Отговори
tuuuut преди 10 години
а при вас за 7 месеца 7000 пъти ... което може да се обозначи с една дума - РЕПРЕСИЯ
15
11
 
8
 
! Отговори
Пиф преди 10 години
Цецун трябва да бъде поставен в една килия с Пешо Сумиста и да си разчисти сметките с него!
14
14
 
8
 
! Отговори
Цецо Цачев преди 10 години
НА МУТРИТЕ БОКО И ЦВЪКО ЗАКОН ИМ НЕ ТРЕБЕ.ТЕ СА ИЗВЪН ЗАКОНА ЗАЩОТО СА ПРЕСТЪПНИЦИ.И КАТО ТАКИВА МЯСТОТО ИМ Е В ЗАТВОРА !!!
13
3
 
8
 
! Отговори
55 преди 10 години
Голяма глава,каруци да подпираш с нея....