Битката БСП-ГЕРБ на евровота ще се реши с фотофиниш

ГЕРБ се радва на политическо здраве, коментира Първан Симеонов
Обновена: 15 фев 2014 22:21 | 14 фев 2014 09:52,
61
Битката БСП-ГЕРБ на евровота ще се реши с фотофиниш
Снимка: архив, Булфото

Изборната битка за Европейски парламент между БСП и ГЕРБ най-вероятно ще се реши чрез фотофиниш, АБВ има реални шансове са присъствие в ЕП и продължава да се утвърждава възходящата тенденция на партията на Николай Бареков „България без цензура“.

Това са основните изводи от последното изследване на „Галъп“, представено вчера.

Според него позициите на БСП и ГЕРБ в надпреварата им за евроизборите са изравнени - съответно 18,9% и 17,7%. 

Според данните ДПС запазва стабилната си електорална подкрепа от 6,7%, новата коалиция на „България без цензура” с ВМРО има подкрепата на 6,1% от запитаните. С почти същия резултат е новото движение АБВ на Първанов - 6%. Реформаторският блок запазват подкрепата си от 4,6%

„Факторът, който влияе върху БСП и ги поставя в по-трудна ситуация, е АБВ”, коментира пред Нова телевизия социологът Първан Симеонов. И допълни, че все пак движението на Георги Първанов краде сравнително малка част от подкрепата за БСП.

 „АБВ печели от гледна точка на политическото си позициониране, защото има протестно поведение срещу ръководството на БСП. Половината от подкрепящите ги на предишните избори са гласували за БСП, немалка част не са гласували изобщо, а други са гласували за ГЕРБ. Това говори за по-центристки вот”, обясни Симеонов.

Според изследването ГЕРБ са в сравнително добро политическо здраве, с реални шансове да финишират първи.

Перспективи да присъстват в Европейския парламент имат и от „България без цензура” заедно с ВМРО.

Според Симеонов обаче скандалът Пеевски-Цветанов едва ли помага на Бареков от социологическа гледна точка. Не врява подобен тон в политиката да привлича когото и да било, смята анализаторът.

Според него обаче този скандал може все пак да се отрази не особено здравословно на ГЕРБ. ГЕРБ доказва политически стил, в който се прочиства. Възможно е относителната тежест на Цветан Цветанов да спадне във вътрешнопартиен план. От известно време фигурата на Цветан Цветанов е посочвана като негатив за ГЕРБ, но лидерът Бойко Борисов има друго мнение. Последните му изказвания обаче показват нова ситуация, която трябва да се проследи, смята Първан Симеонов.

Той отбеляза още, че „Атака” не се намира в най-добрата си политическа форма и изпитва острата конкуренция на НФСБ. 

От „Галъп” очакват по-ниска избирателна активност за евровота, отколкото е била на последните парламентарни избори.

„Очертава се около 2,5 -3 милиона души да гласуват. Това е доста по-ниско от активността на предните избори”, заяви Първан Симеонов.

По думите му избирателните списъци продължават да са пълни с мъртви души и затова изглежда, че има ниска избирателна активност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
8
 
! Отговори
44 преди 10 години
има ли още чалгари които подкрепят ГЕРБ
35
3
 
7
 
! Отговори
да преди 10 години
Какво се случва в милата ни Родина,всяка партия си има телевизия и става тя една ,каквато става-НТ =Герб,БТВ=президент и реформаторски блок,Атака=Атака,ТВ7=България без цензура,БНТ=реформаторски блок и президентчето,само за БСП не съм чувал да има телевизия.И те милите всички против БСП-основния им конкурент.Нали след изборите те ще се съюзят "борците за демокрация"и сега трябва да оплюят ама хубавичко БСП,че белким откажат някого да гласува за БСП.А сутрешните брокове са олицетворение на злоба
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен k.5Не се притеснявай, те *** и турците ще гласуват вместо тебе. !
33
0
 
6
 
! Отговори
14 февруари преди 10 години
Духовников, интересно ми е защо го харесваш? Защото смяташ, че ще направи нещо добро за България или просто защото обещава светло бъдеще? Нали не отричаш, че е протеже на Пеевски?
32
1
 
8
 
! Отговори
поп Грую преди 10 години
До ДИДИ - ох, *** Кутево, защо продаваш за 30 сребърника себе си, майка си и баща си и всинца ни бе? Толкова ми си петимен за червени мангизи бе? Нямаш си срама, нямаш ли страх от Бога?Е, явно нямяш и затова върлуваш в червения мрак, който се стели над Отечеството ни...
31
3
 
4
 
! Отговори
Духовников преди 10 години
До 14 февруариГрешиш, доста хора го харесват. Аз също, макар че ще гласувам за друга партия!
30
0
 
6
 
! Отговори
Марияна преди 10 години
До Ком. 7 на МариянаТрол не съм, но не съм сигурна за теб! Това, че имам мнение и го споделям, не ме прави ***. Хайде кажи ми ти как ги виждаш нещата? Какви алтернативи имаме, ако искаме някаква промяна? Не си длъжен да ми казваш, ама ще ми е интересно, да те чуя - че то да лепиш етикети е лесно...
29
3
 
10
 
! Отговори
поп Грую преди 10 години
Кънчо, чедо червеникакво, пак грешиш - няма нужда от фотофиниш - ще излезем масово, поне 3500000 и ще смажем злата усойница Станишка - ние нямаме вече друг изход, напълно сме омерзени и този път на розовките извратеняци няма да им се размине!
28
8
 
9
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
До ВинетуВъпроса е кой е платил! А сега очевидно е ГЕРБ или АБВ ( всъщност то е едно и също)!
27
1
 
9
 
! Отговори
14 февруари преди 10 години
Как така К-пута събира толкова проценти като почти никой не го харесва - говорил съм със стотици хора с на-различни убеждения - колеги, роднини, приятели и дори случайни хора. Явно мафията плаща яко да го лансират.
26
10
 
5
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Едно е сигурно! ЕРБ сериозно са се изръсили за проекта АБВ! Ще бъде прекрасно, ако въпреки АБВ, БСП спечели изборите!
25
3
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Абе изобщо защо има избори за евродепутати,при положение,че които и да отидат,пак ще бъдат командорени от ЕС? Нито депутатите от БСП или Герб ще са полезни там. Аз призовавам тоя път да им се спретне наказателен вот. Никакво гласуване и това е. Ако ще има референдум,там който иска може да си гласува,ама за евро-депутати,никакво гласуване
24
1
 
9
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Същите тези "гълъбчета" даваха за парламентарните избори победа на БСП и то с няколко процента, при това преди гигантската измама в Костинброд. Знаем какво се получи.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Писна ми да ни насаждат 4 партии, които ни управляват последните години + стари политици, нарекли се " реформатори" + някаква цензура... Българино, как искаш промяна като гласуваш за едни и същи?!
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
НАЙ-УЖАСЯВАЩОТО ИЗЧАДИЕ НА БКП И ДС Е ЧУДОВИЩЕТО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Цецо вече НЕ ПЕЕ в хора !!! А от Мутрата не ме е страх ни най малко и не приемам никакви такива плашила ! Бойко НЯМА и не може да се върне на власт ! Даже и защото вече няма да има такова животно като печатници с технологичен брак !Такаа , че споко
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За мен единствената дилема на предстоящите избори е дали да дам гласът си за АТАКА или за ББЦ. Ще помисля още малко и ще видя в оставащите дни, какво ще предложи Волен и какво Бареков. На останалите не вярвам грам, ама не грам, а милиграм дори. Видяхме ги какви са лъжци.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък мисля, че фурорът който направи АТАКА на миналите избори, този път ще направят Бареков и Росен Петров - само те не са били досега във властта и не са омазани с Л. като останалите. Много хора им вярват, а и те обикалят страната и се срещат с НАИСТИНА ОБИКНОВЕНИТЕ хора, а не с подставени агитки, както правят БСП и ГЕРБ при обиколките си.
18
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен този път ще ги разбие, но *** и геберчетата пълнят гащите още като го чуят и за това не го отразяват в нито едно проучване. Но народът си знае - ще покаже средн пръст на управляващите и измислената опозиция, все партии от статуквото.
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цвъки не решаваше вота с фотофиниш, а директно с чувалчета пълни с наднормено отпечатани бюлетини, носени от негови хора под предлог, че помагат на бременни членки на секционните комисии!