Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!

Националистът смята, че върхът трябва да се казва "Св. Иван Рилски"
17 фев 2014 16:16,
255
Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

В писмо до президента Росен Плевнелиев лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново настоя името на връх Мусала да бъде променено на Свети Иван Рилски.

Още по темата
"Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски", твърди той.

В мотивите си националистът изтъква, че от годините на османското владичество на територията на страната ни са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове, които е абсолютно наложително да бъдат преименувани.

"Касае се до най-високия връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас българските граждани. Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то", настоява Сидеров и отбелязва, че "всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани".

Според Конституцията държавният глава има правомощието да наименува обекти с национално значение и населени места, допълва той и се позовава на чл. 98, т. 13 от Конституцията, който позволява на президента да наименува обекти с национално значение и населени места.

Според Волен Сидеров процес по преименуване на турските наименования има и в другите християнски страни, но в тях той отдавна е приключил, докато у нас още не е започнало даже обсъждане на подобен ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 10 години
Кво правим с Альоша и риските(съветски) наименования?Немедлено!Искам здвучни български имена на местности не руски.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Доколкото знам, само рускините имат свободен достъп до Босфора. За руснаците не съм чувал."Ти се радвай, че последните руски "туристи" са се спрели до 3-те процента европейска земя дето ви остана, че иначе щяхте да биете чела в Азия наравно с останалите камилари.
120
2
 
2
 
! Отговори
God преди 10 години
До 9667И как разбра, че името България е с турски произход? Когато се е говорело за българи и Велика България, никой не е и чувал за турци или техни наименования. Чак в 19-ти век османците започват да се наричат турци.
119
3
 
1
 
! Отговори
Секси мацка преди 10 години
До Анонимен: атакистче, нямам адамова ябълка, а ти марш при "Болен", където ти е мястото!
118
4
 
4
 
! Отговори
до ястреб преди 10 години
С какво се занимаваме не е твоя грижа, турчино. Ти си гледай *** и недей грухтя за чуждата.
117
2
 
2
 
! Отговори
Удавник преди 10 години
Промяната на името на Мусала ще направи българите по-богати и ще се пребори демогравската катастрофа.Аз имам една идея.Плажа във Варадеро да се кръсти "'чурката на волен"
116
6
 
1
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До 119 Доколкото знам, само рускините имат свободен достъп до Босфора. За руснаците не съм чувал.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"да ви питам, когато съвсем скоро комшиите ви ви напукат шошоните "Да те питам пил си си хапчетата скоро или тези халюцинации се дължат на злоупотреба с хапчета?
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
когато българин в турция говори на български - всичко му се разбира, хаха. сменете си езика.
113
0
 
0
 
! Отговори
sivis преди 10 години
До АнонименКойто ръси простотии е редно да се научи да ги чува и спрямо себе си. Не успях да прочета една свестна дума от тебе, драги. Поне си измисли някакво име, че тука са само Анонимковци.
112
8
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
117 То да беше само един цял ден да се занимавате с тези идиотщини, но уви! Да сте се занимавали с нещо друго от 1878 г. насам, освен да сменяте имената кога на ***, кога на помаците, кога на турците, когаа на села и градове и т.н. и да си записвате и презаписвате велика история, която по величие остави в сянка дори македоснките измишльотини?
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е че то половината българи с турска фафичиля бе само дето има оф еф ов на края -фъндъкова=лешникова,таушанова=заекова че много са бреее
110
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ви питам, когато съвсем скоро комшиите ви ви напукат шошоните заради свидеров какво ще му кажете? нали не си мислите, че саудитска арабия, оае, турция ще гледат безучастно как се опурогават молитвени храмове и разни подобни селски номера? една саудитска месечна заплата и българия ще сменява табелите на автомобилите с TR.
109
4
 
6
 
! Отговори
до ястреб преди 10 години
***, говориш така, сякаш по цял ден седим и се занимаваме с имена на местности. Не стана ли време да ходиш да се дупиш и да биеш чело в земята?
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо тебе трябва да те преименуват, щото Сидер на гръчки е Желязо. Аман от чуждопоклонници, дето се правят на партиоти!
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Секси мацкакакво правим с адамовата ябълка мила?!
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До sivisберат тютюн помаците, демек тези като теб, които едно време са сменили верата си. ти също на там отиваш. казах ти - учи коран, турски и арабски. пък може и да изкараш някой лев на бъдещия си бустан. толкова си елементарен за спор, че чак се дразня. сега се замисли хубаво и кажи нещо супер яко и смислено. но да не е цитат от песен на твойта любима преслава.
105
1
 
2
 
! Отговори
меч преди 10 години
*** *** пълни гащите. Още го чакаме да се "еманципира". Бащичко.
104
3
 
2
 
! Отговори
Секси мацка преди 10 години
На тоя шизофреник и циклофреник Сидеров да му свалят имунитета за скандала на летището! Също така и на онази грозна кобила Деница Гаджева, която преди време я биха и ходеше с лепенки, обаче малко и беше! Само ни излагат пред целият свят, самозабравили се параноици!!
103
10
 
5
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Дилемата на дребните народи е, че губят много време с дребни проблеми и затова на такива народи величито им винаги се изразява или в минало време, или в бъдеще време. Но в настоящия момент са винаги дребнави, гладни и злобни! Името на България е от турски произход също. Какво ще правим сега? Ще преименуваме и него на Румелия? Или на Ромелия? И без това е на път да стане ромска държава, отсега да я наречем Ромелия, Сидер Ага. Между другото, какво значи "сидер"? Какъв е произходът на тази дума?