Да не е Кърджали, а Деловград, иска Сидеров

Лидерът на Атака иска Плевнелиев да прекръсти града
12 ное 2012 20:15,
349
Да не е Кърджали, а Деловград, иска Сидеров
Снимка: Impact Press Group

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров съобщи, че е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев, с което предлага прекръстването на Кърджали в Деловград - на името на генерал Васил Делов, освободителя на града.

Припомняме, че покрай името на ген. Делов избухна скандал, след като общинските съветници на ДПС в Кърджали отказаха да го обявят за почетен гражданин, което предизвика напрежение и редица негативни реакции. Беше започната дори подписка генералът да бъде награден посмъртно с орден „Стара планина – първа степен, с мечове“. 

Сидеров се позова на на чл. 98 точка 13 от Конституцията на Република България, който дава право на президента да наименува обекти с национално значение и населени места.

В момента градът носи името на османския пълководец Кърджа Али”, заяви националист №1. Според него това е логично признание за делата на освободителя на града.

Още по темата
Със своите близо 12 хиляди бойци в битката при Кърджали генерал Делов изтласква османската армия на юг от Арда и осигурява тила на 2-ра Българска армия при Одрин. През март 1913 участва в обсадата и щурма на Одринската крепост, припомнят от „Атака“.

Генерал Васил Делов е сред основоположниците на българската армия след Освобождението, отличник на първия випуск на Военното училище, автор на първия български учебник по военно дело, участник в четири войни, сражавал се геройски в боевете при Драгоман и Пирот, Цариград и Одрин, посветил 40 години от живота си в служба на армията и Отечеството и награден с четири ордена за храброст.

Лидерът на “Атака” припомни също, че преди няколко месеца е предложил на Плевнелиев да прекръсти връх Мусала на връх Св. Иван Рилски, но до момента отговор липсва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
2
 
1
 
! Отговори
До 318 преди 11 години
Не знам защо хабя време с такъв *** -но внимавай какви ги говориш ,че така както вървят нещата след 40-50г май Вие Българите ще сте малцинство.Тогава да ни им е мъчно на внуците ти като ги яхне мнозинството им сменя имената.Всъщност по твоята логика понеже в Кърджали българите се броят на пръсти се чудя защо пък Общинския съвет не реши да преименува всички българи.А ти явно си от село ,та да ти кажа ,че в Истанбул има голяма черква Св.Стефан и една Св. София.Как ти звучат тия имена .
251
1
 
0
 
! Отговори
До 316 преди 11 години
Доста си елементарен-виж сега какво си написал " защо в Турция всичко да е турско ,а в България да не е българско".Ами това ти казвам и аз бе човек.Само ,че ти не искаш всичко да е българско.Искаш само да няма турски имена ,а гръцки ,руски,английски и прочее да си ги има
250
1
 
1
 
! Отговори
До 310 преди 11 години
Е ти може и да си християнин,но в страната има и над 1 000 000 мюсюлмани.И все пак не мога да разбера-защо ако нещо е с гръцко ,американско,руско или патагонско име няма да го сменяме с българско ,а само тези които са турски.Я виж данните от последното преброяване за Кърджалийска област-ако това ,че там живеят над 85% турскоговорящи не означава нищо за теб ,значи си изкукал пишман националист.И за твое сведени в града има хубав и добре поддържан от ДПС паметник на въпросния генерал
249
0
 
1
 
! Отговори
съвет преди 11 години
Използвайте потенциала си за нещо смислено и сериозно ........Стига с имитация на действие - сменете си тактиката .......създайте програма за икономически разтеж , обезпечете я с реални мерки и ще ви признаем за смислена и конструктивна опозиция....
248
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
312 , не без помощта на америка сегашните разградиха Бг и не без помощта на СССР тато ти е изградил Бг. отчитай тоя факт ако искаш да бъдеш обективен. Бг е сателит на някоя велика сила, и винаги ще бъде но не поради размера си , а най вече заради управниците си. и Швейзария е малка но е управлявана от който трябва
247
0
 
1
 
! Отговори
акуд преди 11 години
това трябва да се направи но догодина
246
2
 
11
 
! Отговори
Обикновен Българин преди 11 години
TATO затова е велик, защото запази българщината.Думата българин звучеше гордо, а Ботев и Левски бяха на пиедестал.А сега?Искане Вазов да излезе от учебниците, а светините ни Левски и Ботев да бъдат обявени за разбойници.МАМКА ВИ НА ВСИ ДЕМОКРАТИ!ПРОДАЖНИ ГАДНИ ЕНИЧАРИ!ЗА 23 ГОДИНИ УНИЩОЖИХТЕ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО.НЕЩАСТНИЦИ!
245
3
 
2
 
! Отговори
До 305 преди 11 години
Е ,добре .Убеди ме.сега се обади на Волен Сидеров и му кажи да си смени името на Волен Железаров.Някак си по-български ми звучи желязо от сидер.
244
1
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 304Да, така е. Османците турци и тюркските племена са две различни понятия, както руснаци и славяни например.Славяни са и чехите, не са само руснаците славяни.А що се отнася до персийските думички в съвременния турски език, то те се знаят отдавна, не мисля че някой ги е смятал за турски. Такава думичка например е "чорба".
243
8
 
6
 
! Отговори
емир преди 11 години
А хан Аспарух, основателят на българската държава, който също носи турско име, да го прекръстят на хан ***...
242
2
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 301Имената на цели български царски династии имат тюркски произход (не турски), това е документирано много преди нашествието на османците.Пример за това е династията Шишман. Иван е българско но Шишман е тюркско име и означава шишко, дебел човек. И досега има турски фамилии Шишманоглу.Династията Асен е също тюркска (по-точно и двете са кумански фамилии).Идва от легендата за вълчицата Асена, родоначалник на тюркските народи, подобно на Капитолийската вълчица в Рим.
241
2
 
3
 
! Отговори
До 297 и298 преди 11 години
Наистина не правя разлика между гръцки и турски имена.Не съм толкова гениален като вас но имат едно общо нещо-НЕ СА БЪЛГАРСКИ.С турски произход са и фамилиите.Коюмджиев,Терзиев ,Самарджиев Калайджиев, и няма да ми стигне страницата да продължа да изброявам.Та тях ще ги сменя или не
240
1
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 298Абе, хем си прав, хем не си.Сидер на гръцки означава желязо. Имаме си хайдут Сидер. Ама имаме и Стефан Караджа.Е тука вече ще се съгласиш, че "караджа" е турска дума и значи ***, черничък.Освен това, имаме безброй турски фамилни имена на българи. Дори името на кметицата на София - "Фандъкова" означава лешникова. "Узунов" - означава висок, "Топалов" - куц, "Токмакчиев" (като Тончо Токмакчиев) - бухалков, всички те ли трябва да си сменят имената?
239
0
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Номер 285 е прав. Гърците казват Константинопол а не Истанбул.Съгласен съм, че трябва да има общ прочит на историята на Балканите, но няма причина ген. Васил Делов да бъде пренебрегван, както и няма причина Кърджали да не се преименува.Въпросът е само кога и как, след като толкова години е бил с това име, едва ли е спешно.А за Мусала наистина не виждам причина да се сменя името. Още повече, че никой не е роден на този връх, че да го бърка в паспорта му че пише "Мусала".
238
3
 
4
 
! Отговори
До 294 преди 11 години
Като те е толкова срам *** се хвърли във водното огледало-вода бол.Я като си оттам кажи на всички имало ли е там нещо друго освен колибки преди да дойдат турците и въобще казвало ли се е по друг начин това населено място.А иначе както и да се казва градът това по никакъв начин няма да промени факта ,че там около 90% (а в околните села 100%) са турско говорящи български граждани
237
2
 
5
 
! Отговори
До 275 преди 11 години
Голям си ***-не било турско името , а гръцко.Е като е гръцко с какво е по-различно от турското.Все не е българско.Да ти казвам ли гърците как са ни клали или можеш и сам да си прочетеш
236
15
 
9
 
! Отговори
Деловградчанин преди 11 години
От .Кърджали съм.Срам ме е ,че този град все още носи това грозно турско име.Съгласен съм 10 пъти да си сменя паспорта,но града да носи българско име.И без това тук вече е турско.Ду *** Се ни се изплюха в лицето,като най-демонстративно отказа да почете ген.Делов и нарече Балканската война етническо прочистване и възродителе нпроцес.Стига с тая криворазбрана толерантност.
235
1
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
До Антитурчин - Не съм нито за единия нито за другия ....През последните 20 години много грешки се допуснаха от управляващите ни.Вместо да се поучим от тях ние ги повтаряме.Няма смисъл от омраза...Както казах не ние лек животът,навсякъде по улиците има умислени хора за това дали ще издържат ще един в мизерия.Ток,вода,парно,храна всичко е супер скъпо.Пенсии и заплати не стигат за да си позволиш най - необходимото.Не е това най важното според мен.Ти как мислиш?
234
4
 
8
 
! Отговори
АМАН преди 11 години
Този Волен е наистина Болен... много Просто ***.... бях вече забравил, че е политик... ноооо нали идват избори :) а затова че Ахмед Доган има толкова много власт сме виновни ние Българите които не Гласуваме и позволихме "Турчин пак да Бесней" ние сме си виновни... а такива Боклучета като Волен - тарсещи медийна изява винаги ще има... за жалост... Бай *** ще живее вечно във всеки един от нас :)
233
5
 
8
 
! Отговори
? преди 11 години
С това изказване В.Сидеров единственото,което направи е да внесе омраза между българи и турци.Няма смисъл от етническа омраза!И без това животът не ни е никак лек,замислете се малко?!!На кой му е нужно това и за какво?Като че ли оправиха всичко в тази държава!Това ли е важното!Защо не помислят за хората,които няма какво да ядат,нека помислят за това, как да направят по лек живота на обикновения човек а не само да всяват омраза!