Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!

Националистът смята, че върхът трябва да се казва "Св. Иван Рилски"
17 фев 2014 16:16,
255
Сидеров до Плевнелиев: Преименувайте Мусала!
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

В писмо до президента Росен Плевнелиев лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново настоя името на връх Мусала да бъде променено на Свети Иван Рилски.

Още по темата
"Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски", твърди той.

В мотивите си националистът изтъква, че от годините на османското владичество на територията на страната ни са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове, които е абсолютно наложително да бъдат преименувани.

"Касае се до най-високия връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас българските граждани. Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то", настоява Сидеров и отбелязва, че "всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани".

Според Конституцията държавният глава има правомощието да наименува обекти с национално значение и населени места, допълва той и се позовава на чл. 98, т. 13 от Конституцията, който позволява на президента да наименува обекти с национално значение и населени места.

Според Волен Сидеров процес по преименуване на турските наименования има и в другите християнски страни, но в тях той отдавна е приключил, докато у нас още не е започнало даже обсъждане на подобен ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
1
 
! Отговори
sivis преди 10 години
До Анонимен:) Ами подобно, аркадаш. Айде обратно да береш тютюн в Родопите.
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До сивисгледай си *** и не грухти много домуз, не се занимавай с дворци.
100
3
 
1
 
! Отговори
сивис преди 10 години
До АнонименКато ви гледам обърканата външна политика и как сте цъфнали и вързали в Близкия изток, малко ме съмнява. Гледайте да не си ядосвате вашите малцинства, които са около 30% от населението, да не останете и без Анадола...
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега биволските тролчета се чудят какво да пишат. няма тема за работа, нали пишлигари?
98
2
 
5
 
! Отговори
Т.В. преди 10 години
ДА СМЕНИШ ИМЕТО НЕ Е ЛИ КАТО ВМЕСТО ВОЛЕН ДА СЕ КАЗВАШ БОЛЕН????????
97
1
 
5
 
! Отговори
сивис преди 10 години
До АнонименНикви братски народи не са. Препоръчвам ти на теб да почетеш малко. Има една провинция Шинджиян в Китай, населена с турско население, което системно е асимилирано и смазвано от Народната република. Имаше и протести в Турция по този повод и Ердоган нещо искаше да протестира, но нещо много бързо поутихнаха...Щото едната страна в спора е бъдеща велика сила, а другата отломка от империя.
96
0
 
1
 
! Отговори
Ешексикито преди 10 години
Сичкото готверен тука бе баце тая вечер.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПРЕВОДзнаеш ли как се превежда твойто име на турски?дана сурат.
94
2
 
6
 
! Отговори
Да си дойдем преди 10 години
на думата!Кво стана с 1000 лв минимална Сидераст(на български Железен)?
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БГ - не гледай тъпо!мусала е моят боздуган!
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майка Турция не е спускала такава директива, атакистите са се престарали.
91
3
 
1
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
Никакъв арабски. Думата е прабългарска и означава голям, велик. Думата се е изплзвала навсякъде където и имало прабългари, които са от иранската езикова група. Имали са царство дори в Индия, където мусала озчава боздугана на един от боговете. Така се наричани и великите хора. Думата е пренесена от персите в арабския свят, който те са владели стотици години.Също думата Балкан е прабългарска и означава висок, на високо място. Същото значение има на персийски/ирански/прабългарски.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bockoобешавам ти точно ти - първи да сложиш фес, и да го поемеш от онова ми място, дето толкова ти харесва, но не смееш да си признаеш.
89
2
 
1
 
! Отговори
ivailo1403 преди 10 години
Много адекватно предложение на Сидеров.
88
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 89 Турция и Китай са братцки народи още през 5 век турците напускат Китай.Почети малко история СВЕТОВНА.
87
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До sivisза какво ни е китай, като си има такъв хубав край - българия?! скоро ще се казвва санджак ***. имай търпение, както и гърция също. учете забравения си майчин и бащин език. за 500 години... какво размножаване... после се чудели какво днк имат. е кой е минал от тук всеки кефа си е направил.
86
1
 
3
 
! Отговори
Xa xa xa ! преди 10 години
Името му произлиза от арабското мус Аллах, или място близо до Бога, място за молитва. "Мусалла" също се нарича и камъкът върху който се полагат покойниците в джамията. Името е дадено по време на османското владичество. През периода 1949-1962 г. се казва Сталин, по името на съветския диктатор Йосиф Сталин.Преименувайте Мусала нa връх Сидер Бeй !Сидер Бeй misli che tova shte goo napravi nacionalist. Toi nikoga ne e slujil na naroda na Balgaria
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 81.аз си живея много добре повярвай ме :) нито държава съм предавал нито народ както твоя всевишния лидер кадето се потурчи и султана издаде дикрет за смяна на име и титла - Сидер АГА ! :) жела я ти здраве и щастие !! и ти пожелавам скорошно възтановяване от психическите ти разтроиства ..не едно за стотици очевадно ! :) поздрави на Агата от мен!
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Патриота Сидеров първо да си смени фамилията!Сидер е турска дума па после да се прави на Левски.
83
1
 
0
 
! Отговори
sivis преди 10 години
До АнонименА Турците като са толкова ербап що клекнаха пред Китай и не си отварят устата за репресийте срещу събратята им уйгури?