Местан очаква Плевнелиев да свика КСНС за "етническия мир"

Лидерът на ДПС зове да се спазва заветът и мечтата на Левски
Обновена: 18 фев 2014 15:08 | 18 фев 2014 13:58, Веселина Йорданова
213
Местан очаква Плевнелиев да свика КСНС за "етническия мир"
Местан при Плевнелиев. Снимка: БТА

ДПС очаква от президента Росен Плевнелиев да свика заседание на КСНС по въпросите на етническия мир, "ако ситуацията в страната наложи това".

След среща при държавния глава в рамките на т.нар. месец на политическите консултации, лидерът на партията Лютви Местан заяви, че има остра необходимост от диалог.

"Изживяваме месеци на остра политическа конфронтация", подчерта Местан, според когото КСНС и консултациите при президента са сред малкото форми на диалог между институциите.

Още по темата
От ДПС се надяват утре - Денят на Апостола, да не се използва за реализиране на партийни цели и ескалиране на напрежение.

"Апостола е знаме на всички български граждани и не може да бъде експлоатиран като знаме на крайния национализъм, като основание да се разгръщат ксенофобски, антисемитски настроения", подчерта Местан.

Лидерът на ДПС напомни мечтата на Левски за "демократска република, в която българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение".

"Трябва да се научим да четем следващата част на този завет – и всички ще спадат под един общ закон", допълни Местан.

Той бе категоричен, че няма развитие за нито една страна, която не е осигурила гражданския мир и етно-религиозния мир.

Днес ДПС ще подкрепи инициативата на председателя на Народното събрание Михаил Миков парламентът да гласува нарочна декларация във връзка с ескалацията на напрежение от последните дни.

"Ще се разграничим от неприемливи изказвания, които звучат и провокативно, и могат да доведат до противопоставяне на български граждани, които биха могли да засегнат конституционно заложения принцип за единство на българската нация", заяви Местан.

Той уточни, че утре няма да е до паметника на Левски с официалните лица за отбелязване на 141-годишнината от гибелта на Апостола, защото е включен в делегацията на премиера Пламен Орешарски за двудневната му визита в Баку, но в столичния център ще има представители на ДПС.

Според Местан проблемът с изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов е в начина, по който е било разбрано.

"Имената, които той сподели, се възприеха едва ли не като имена на небългарски граждани. Това породи реакцията", уточни той отново и допълни, че това са имена на български граждани, пострадали от тоталитарния режим в името на борбата за борба и свободи.

Лютви Местан смята, че когато става въпрос за толкова деликатна тема, е хубаво езикът да бъде "една идея по-прецизен", за да се избегне рискът от грешно разбиране и споделил това с Хафъзов.

По темата за референдумите, председателят на ДПС заяви, че национални допитвания трябва да се провеждат при много ясно формулирани въпроси и след много широка разяснителна кампания, за да бъде информиран вотът на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До duloТи луд ли си бре?
84
22
 
3
 
! Отговори
dulo преди 10 години
левски е бил подлец и детеубиец...разбойник и мързелив
83
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли Прокурор в тая държава ?!?! ДПС отдавна нарушават етническия мир !!!
82
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Абе този Местан нещо чете Евангелието, като нечестивия.Именно продължението на написаното от Левски е ключа: " ... всички ща да живеят , като равни ... , но по БЪЛГАРСКИТЕ ОБИЧАИ И НРАВИ ..."*** човек не може да му се сърдиш ...
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 89Не "май", ами наистина са забранени от Конституцията !!
80
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато всички са равни пред закона, тогава ще има и етнически мир. Когато освен за *** и турци има и за БЪЛГАРИ, тогава ще има етнически мир. Докато всички помощи, добавки и социални простотии отиват само при турци и ***, етнически мир няма как да има, защото това е дискриминация и геноцид спрямо българите господин Местан. За това си заврете етническият мир някъде! Радвайте се, че българите още не са подивели и не са почнали да колят и бесят. Ако продължавате така, не е далеч и това време.
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Левски е имал на предвид простия турски народ, наглецо, а не мекерета като теб !!!
78
0
 
24
 
! Отговори
нагли преди 10 години
ДПС го подпали този фитил с онова изказване от техния човек и сега самите те виждат опасност за етническия мир?! Това ако не е наглост...не знам какво е! Всъщност с това си поведение ДПС показа, че е партия на етническа основа! Май такива са забранени в България?
77
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лидерът на ДПС зове да се спазва заветът и мечтата на Левски....абе чичо Местане! Левски още е казал: 'който краде от народа, наказанието е само едно: смърт, смърт, смърт!'На този принцип знаеш ли, че жив министър и депутат не трябва да остане? Хич няма да гледа кой българин, турчин, марсианец или танганаец..Крадеш ли - тоягата в тиквата и край с теб..Така че внимавайте кого цитирате и за какво..
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, трябва да бъде свикан, защото ДПС-арите отдавна МИНАХА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ !!!
75
1
 
25
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
Този е меко казано нагъл! Ще ми говори той за Левски след това изказване на негов депутат, наглост безгранична! Докато не бъде изключен тоя обитак от парламента не трябва да си показват очите от ДПС, жалки туркофили! Сега е момента тази прокуратура да покаже някакво лице и да му види сметката на този ***.
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местане, само задето споменаваш Левски- изваждайки от контекста на словата му определени фрази, като удобни за теб доводи за етническия мир днес у нас, бих те разстрелял на място и после да си лежа докрая на дните в панделата. Без това вече няма за к'во да живея поне да направя за момент народа ми щастлив от твоята смърт, нагъл мръсен ***!
73
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Левски собственоръчно би го убил този анти-българин. Нагло турско пpасе!
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А народът очаква от Плевела незабавна оставка и повече никога да не се бърка в политическите дела на държавата! Оставка, Бийн!!!
71
0
 
3
 
! Отговори
митов преди 10 години
До 76БРАВО, БРАВО,БРАВО за този пост! Удачен въпрос!
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не е хубаво да има етнически конфликт
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zavetat na LEVSKI gospodari e bil svoboda !
68
0
 
18
 
! Отговори
митов преди 10 години
Също така смятам,че е крайно необходимо българските политици да реагират остро и безкомпромисно срещу всякаква заигравка с прословутия етнически мир,защото нещата са на път да излязат от контрол точно заради всевъзможни компромиси в името на далаверата. Острата политическа конфронтация е само и единствено плод на дружните усилия на шепа самозабравили се дерибеи, чиито основен интерес е финансовата облага и привилегиите от властта! 25 години не ви ли стигнаха ,бе, търтеи такива!
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дори не изричай това свято име!!!!!!!!!!!!!
66
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преведохте ли заветите на Левски на майчин език?