Плевнелиев с призив към партиите: Смекчете тона!

Етническата конфронтация е много грозна, каза президентът
Обновена: 18 фев 2014 17:22 | 18 фев 2014 13:11, Веселина Йорданова
85
Плевнелиев с призив към партиите: Смекчете тона!
Росен Плевнелиев. Снимка: Impact Press Group

Политиците да смекчат тона помежду си, призова президентът Росен Плевнелиев след среща с представители на ДПС в рамките на т.нар. месец на политическите консултации, иницииран от държавния глава.

"Важно е да се спори с аргументи, а не с обиди, и не дай си Боже, с хвърляне на камъни", категоричен бе той.

Още по темата
Държавният глава апелира за толерантност и даване на добър пример от страна на политическите лидери, а не "за партизански подход и използване на езика на омразата".

"Политическите лидери да дадат пример за уважение към различния, а не за противоборство на всяка цена", настоя отново той.

"Наблюдаваме в последните дни отново опити за ескалация на напрежението. Няма как като държавен глава да бъда спокоен, когато се хвърлят камъни и се извършват посегателства срещу религиозни храмове. Изключително важно е да се гарантират гражданският, етническият и религиозният мир и институциите да действат синхронизирано, за да се отнесем отговорно към това предизвикателство", подчерта Плевнелиев.

Президентът посочи, че етническата конфронтация е "много грозна част" и изрази надежда тя да не присъства в ежедневието.

"За съжаление обаче тя е следствие от нагнетяването на напрежение, агресия и използване на езика на омразата, включително и от политически субекти и от политически лидери", каза той.

Позицията на президента е, че предизборната агитация трябва да се води на български език. Плевнелиев подчерта, че ще защитава и в бъдеще тази теза.

До средата на март държавният глава ще направи обръщение от трибуната на парламента във връзка с предстоящите евроизбори. Плевнелиев допълни, че се надява на честен дебат по европейския дневен ред и на това у нас да се проведат "европейски избори, а не партизански".

Президентът посочи, че следи внимателно дебатите около Изборния кодекс.

"За съжаление сме свидели отново на едно "надбягване в кратки срокове с времето", изтъкна той.

"Като държавен глава ще се отнеса много отговорно към своето право на вето, което съм обещал пред българските граждани, че ще налагам само прозрачно и с ясни аргументи. Предстоят дни на работа както в парламента, така и в Президентството", заяви той по отношение на Изборния кодекс и евентуално вето от негова страна върху текстовете.

Росен Плевнелиев заяви, че ще се радва на развитие около предложения от него референдум за изборните правила.

ДПС е втората парламентарна група след "Атака", с представители на която той проведе среща.

Президентът заяви, че е благодарен за проведения "много прагматичен и конструктивен диалог".

Той посочи, че по стратегическите приоритети на програмата "България 2020" е постигнат консенсус не само с ДПС, но и с другите парламентарно представени политически сили.

Подобряването на изборното законодателство, обществените поръчки, големите енергийни проекти, монополите, инфраструктурата, реформата в здравеопазването, референдумът, иницииран от президента, са част от обсъдените днес теми с ръководството на ДПС.

Президентът се обяви за демонополизация на Здравната каса.

На срещата е бил поставен и въпросът за медийната среда в България. Президентът посочи, че няма как да е доволен от 100-то ни място според "Репортери без граници".

Росен Плевнелиев отново се обяви за прозрачност по отношение на собствеността в медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЯЯЯЯЯЯЯ! Кой се изказа за смекчаване на тона! Тая кукла на конци, които са в ръката на Боко Тиквата ли? Гади ми се от тоя президент с фалшифицирания вот през 2011, когато всички герберасти спечелиха с фалшификации - справка област Велико Търново - победи за герб с по-малко от процент в Търново, Горна Оряховица, Стражица, Елена! И това сигурно е случайно, а!!!
70
1
 
4
 
! Отговори
гарабедчо преди 10 години
Няма да спре тоя човек с глупостите си.Да си дава оставката . Оцапан е от глава до пети.По пова е свестен човек.
69
1
 
7
 
! Отговори
smokingHot преди 10 години
Плевнелеив е срам за политиката! Той е разединител на нацията! Заради офшорните си интерес ще изтъргува националните по най-долен начин.
68
0
 
2
 
! Отговори
ав преди 10 години
А някои ( нерегистриран )04.02.2014 08:32сме сериозно обезпокоени от постоянното присъствие в живота ни на подобни "чутури" и "тикви"...
67
0
 
4
 
! Отговори
555 преди 10 години
Защо бе БОКИЧ, нали беше щастлив че сте единствената свястна партия?Сега да не би да Ви е страх че няма да остане за вас за крадене?!
66
0
 
3
 
! Отговори
ап преди 10 години
"Ние окрадохме България и това никой не може да ми го вземе", каза още Борисов.
65
0
 
1
 
! Отговори
до ав преди 10 години
ама мноо си проС бре саше
64
1
 
3
 
! Отговори
1717 преди 10 години
Когато беше Премиер и трябваше да се притеснява наистина му дремеше на висулката.Сега се притеснява, щото други крадат от общата каца!
63
1
 
3
 
! Отговори
тт преди 10 години
Точно в десятката!!! Парите на държавата не са в ръцете Му и от това е притеснението!!
62
1
 
3
 
! Отговори
ав преди 10 години
Най-много е обезпокоена Тиквата, че не той управлява. И му се налага да гледа отстрани, и как дните и месеците се нижат и той пак е там....мъка,мъка и болка.
61
1
 
3
 
! Отговори
555 преди 10 години
Кога беше на власт не ти пукашеа сега ли? И ЗАПОМНИ! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕШ! И ОЩЕ. ВСИЧКИТЕ ТИ ДАЛАВЕРИ ЩЕ БЪДАТ РАЗНИЩЕНИ.
60
0
 
3
 
! Отговори
ап преди 10 години
Тиквата е много наясно, че ако не заграби властта в най-скоро време, ще последва Цецо по пътя към следствието, а оттам - на топло.
59
1
 
2
 
! Отговори
1717 преди 10 години
По голям *** от тоя шут България не е имала! Нали ограби държавата, за да си натрупаш милиардите, не разбирам каква още ти е болката -че не можеш още да крадеш???? или ти разбиват каналите, от където също богатееше????
58
1
 
2
 
! Отговори
тт преди 10 години
какво се притесняваш, те парите не са ли у теб, или вече свършиха по митингите, ти си брашнян чувал все ще излезе нещо.
57
0
 
2
 
! Отговори
G M O преди 10 години
Президентът по - скоро трябва да си оправи тона, защото взе да говори като американският, само с заучени фрази и това няма как да не прави впечатление на хората !
56
1
 
2
 
! Отговори
ав преди 10 години
От всяка магистрала - по 1 милиард лв за боко. Сместта за асфалтирането липсва необходимото количество асфалт. Дебелината на сместта на места е 1-2 см., а не 10 по изискванията. След паднали дъждове асфалтът се умива и остава чакъла, който изронвайки се прави малки и големи дупки, по които си трошите колите, а ремонтите им излизат достатъчно солени. Пък ремонта на бойковите фалшиви магистрали, които трябва да са с поне 10 год гаранция, ще се ремонтират с нови евро проекти...........
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е КАК ДА ГО СМЕКЧАТ КАТО ТОВА Е ТЯХНАТА ТАКТИКА. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ! НЯМАТ СТРАХ ОТ БОГА И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ЗАЩОТО ЗАМЪРСИХА НЕ САМО ТАЗИ СГРАДА ,НО И ОБЩЕСТВЕНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНСОТ !
54
0
 
0
 
! Отговори
crie преди 10 години
dokato vie si derete golia patriotizam tuk....:-)))bg darjavata pravi zaslon za edni hora da kupuvat bg tutun ot bg tutunoproizvoditeli garantirano 3 evro za 1 kilogram i da go prodavat garantirano 800 evro za edin kilogram. pri kolichestvo izkupen tutun 150 000 000 kilograma, smetnete za kakava pechalba stava duma 797 evro po 150 000 000 kilograma tutun =???ta za tesi ogromni masi ot pari dosta teather moje da vi pravyat gratis vsichki mafiotski bg partii i tzentralnata bg administratzia!
53
0
 
0
 
! Отговори
Julian преди 10 години
Priziva e kam MEDIITE sprete ama naistina sprete da im otrazjavate vsjaka duma I da im obrashtate tolkova vnimanie I moje puk I politicite da se osetjat che ne sa super zvezdi I da vzemat da svarshat malko rabota ili oshte po-dobre da podadat ostavka I da se namerjat njakoi po kadarni. makar I da ne vjarvam sam na dumite si iskam da ostana pozitiven .
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, не позволявайте на външи сили да сеят размирици в страната ни. Що се отнася до изказалият се господин от трибуната на НС се доказа за пореден път, че глупаците се стремят към власт и изяви.Този господин няма за мен една прочетена книга, а е избран за депутат. В тази ДЕМОКРАЦИЯ за пореден път се убеждавам, че там НС са само *** депутати и е крайно време да се премахнат.Трябва да ходят като при Тодор Живков хора важни в определени дни за важни решения.Срам и позор.Стани Апостоле да видиш.