Местан очаква Плевнелиев да свика КСНС за "етническия мир"

Лидерът на ДПС зове да се спазва заветът и мечтата на Левски
Обновена: 18 фев 2014 15:08 | 18 фев 2014 13:58, Веселина Йорданова
213
Местан очаква Плевнелиев да свика КСНС за "етническия мир"
Местан при Плевнелиев. Снимка: БТА

ДПС очаква от президента Росен Плевнелиев да свика заседание на КСНС по въпросите на етническия мир, "ако ситуацията в страната наложи това".

След среща при държавния глава в рамките на т.нар. месец на политическите консултации, лидерът на партията Лютви Местан заяви, че има остра необходимост от диалог.

"Изживяваме месеци на остра политическа конфронтация", подчерта Местан, според когото КСНС и консултациите при президента са сред малкото форми на диалог между институциите.

Още по темата
От ДПС се надяват утре - Денят на Апостола, да не се използва за реализиране на партийни цели и ескалиране на напрежение.

"Апостола е знаме на всички български граждани и не може да бъде експлоатиран като знаме на крайния национализъм, като основание да се разгръщат ксенофобски, антисемитски настроения", подчерта Местан.

Лидерът на ДПС напомни мечтата на Левски за "демократска република, в която българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение".

"Трябва да се научим да четем следващата част на този завет – и всички ще спадат под един общ закон", допълни Местан.

Той бе категоричен, че няма развитие за нито една страна, която не е осигурила гражданския мир и етно-религиозния мир.

Днес ДПС ще подкрепи инициативата на председателя на Народното събрание Михаил Миков парламентът да гласува нарочна декларация във връзка с ескалацията на напрежение от последните дни.

"Ще се разграничим от неприемливи изказвания, които звучат и провокативно, и могат да доведат до противопоставяне на български граждани, които биха могли да засегнат конституционно заложения принцип за единство на българската нация", заяви Местан.

Той уточни, че утре няма да е до паметника на Левски с официалните лица за отбелязване на 141-годишнината от гибелта на Апостола, защото е включен в делегацията на премиера Пламен Орешарски за двудневната му визита в Баку, но в столичния център ще има представители на ДПС.

Според Местан проблемът с изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов е в начина, по който е било разбрано.

"Имената, които той сподели, се възприеха едва ли не като имена на небългарски граждани. Това породи реакцията", уточни той отново и допълни, че това са имена на български граждани, пострадали от тоталитарния режим в името на борбата за борба и свободи.

Лютви Местан смята, че когато става въпрос за толкова деликатна тема, е хубаво езикът да бъде "една идея по-прецизен", за да се избегне рискът от грешно разбиране и споделил това с Хафъзов.

По темата за референдумите, председателят на ДПС заяви, че национални допитвания трябва да се провеждат при много ясно формулирани въпроси и след много широка разяснителна кампания, за да бъде информиран вотът на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
12
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНАКА преди 10 години
ПРЕДЛАГАМ ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА НЕЗАКОННАТА Д.П.С. ЗАБРАНАТА И С ЗАКОН. КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЗА ТУРЧИН И ИСКА ПО-ГОЛЯМА СВОБОДА ОТ БЪЛГАРИТЕ ДА ЗАМИНАВА ЗА РОДИНАТА СИ. СТИГА ТОЛЕРАНТНОСТ.ОБИКНОВЕНИТЕ НЮСУЛМАНИ СА МИРНИ ХОРА ,НО МЕСТАН ,ДОГА И ТАКИВА КАТО *** ХАФЪЗОВ ГИ НАСТРОИВАТ СРЕЩО БЪЛГАРИТЕ.ДА ИЗГОНИМ ОТ СТРАНАТА ВЪРХУШКАТА НА Д.П.С. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД.ЗА ТУРСКИ *** НАМА МЯСТО В ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ.
104
17
 
3
 
! Отговори
hadji преди 10 години
Левски е съден по 4 обвинения, могат да се прочетат документите за това,че присъдата на Левски е всъщност за детеубийството, а не за организирането на комитетите. Той е отивал да обира чорбаджията.
103
1
 
26
 
! Отговори
Тролчо преди 10 години
Стига с тоя мир! Когато ревнат лъвовете, тогава плещите за мир, а щом безчинства башибозука ви, тогава не търсите мир, но го оставяте да граби народа всячески! Няма вече мир, защото вие сеете войни и ще си "берете" последствията!
102
2
 
22
 
! Отговори
леля Пена преди 10 години
Писна ми от тези турци,които според обстановката се правят на много загрижени за България,а отвсякъде прозира стремежа им тук да бъде отново турска империя.За съжаление ние българите усърдно им помагаме.Правата ви,г-да мюсулмани, с нищо не се различават от нашите и престанете да нагнетявате изкуствено етническата вражда.Търпеливи сме,но този път няма да е 500 години!
101
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб, БСП, реформатири и др. филиали на БКП са се сгушили на топло под 1 и съща ***.
100
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До qwerТочно така е !! Браво за този коментар! И аз сравнявам Испания с нас, защото имаме сходна история и граници с мюсюлмански държави. всяка държава е суверенна и никой няма право да ти налага какви партии да има вътре!! Етническите партии за забранени от нашата конституция! Нито в Испания, нито в Гърция има такива, въпреки, че граничат с мюсюлмани, а в Европа е пълно с емигарнти мюсюлмани, но нямат пръст във властта.
99
18
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Васил Кунчев наричан Апостола има две смъртни присъди. Първото е за убийство на чирака българин в заможна къща и втора присъда за организиране на чета за грабежи и убийства. Тези неща са публикувани в книга и и има документи на арабски. Питам се а излезе историк учен да излезе и разясни.
98
2
 
26
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Испания над 830 год. под мароканско робство, но за радост на испанците марокитата нямат право на партия тук въпреки,че наброяват над 1.5 млн. души, право на глас имат никой не им го забранява, но всички партии са испански. Мръсните комуни създадоха това гнусно ДПС, а с него и оправданието, че видите ли това го изисква демокрацията. Коя демокрация бе вашта мама продажна, след като всяка държава си има закони които са в името на народа и се спазват ?
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нова е върхът на лицемерието. Ние не сме народ, а ***.
96
13
 
4
 
! Отговори
istinata e tova... преди 10 години
основната причина за обесването на Левски е фактът, че той убива дете, а не заради подготовката на въстание и създаването на комитети. За това той трябало да получи най-много 15 години заточение в Диарбекир.....през очите на майка му Гина, която не може да спре да мисли за това как синът й убил 14-годишно момче чираче от страх да не бъде предаден.....
95
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 10 години
няма такова лицемерие и подогравка..турци да говорят за Левски , обесен от турци
94
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надявам се утре медиите да съберат смелост и да съобщят кой обеси Апостола.А не както обикновено и подрастващите да се питат КОЙ???
93
6
 
2
 
! Отговори
((( Пооодслушано ))) преди 10 години
Разговаряли Бойко и Росен:- Не ми харесва, че спиш с жена ми, рекъл Росен.- А бе, вие какво семейство сте? Единия вика хубаво ми е, другия не ми е хубаво !!!П.П.Разправят, че първият път Бойко ги объркал и по погрешка опнал него!
92
10
 
2
 
! Отговори
macedonija преди 10 години
500 godini laskahte lachenite botushi na sultanite..sled vreme pak shte doide tova vreme.........
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично по турски и ***, се правят на неразбрали и на невинни... сега ще ми излиза с искане за КСНС за етнически мир, това е поредната провокация , за да провокира внимание и да се изкарат жертви, мръсни турци.
90
3
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 10 години
Коя истина се крие бе, *** ***? И малките деца знаят че Левски е убил българче, защото го е предало на турците. И теб те убивам, ако ме предадеш и да зависи от това живота ми- отдаден за Свободата на България, ако ще и 10 годишен бъди, *** ***!
89
4
 
19
 
! Отговори
В. Левски преди 10 години
Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република" Свята значи християнска, а чиста - само българска. То е казано вече!
88
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 10 години
някой имат само права пък нямат задължения ...тва равнопоставеност ли е ?кво общо имат българите мюсюлмани с ващите икономически интереси, крайно време е да се усетят, че явно и нагло ги манипулирате. в България има БЪЛГАРСКИ граждани с различни етноси и религии - турците живяеещи тук не са много, нито пък гърци или китайци.Чети конституцията местане, щото ще стъпиш в самодивско ...
87
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До97 Анонимензащо се крие истината за левски,доказано е че убиец
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 94Местан изобщо не чете Евангелието, защото мюсюлманите не признават Божия Син, а за такива е писано, че ще създават само неприятности на християните !