Плевнелиев с призив към партиите: Смекчете тона!

Етническата конфронтация е много грозна, каза президентът
Обновена: 18 фев 2014 17:22 | 18 фев 2014 13:11, Веселина Йорданова
85
Плевнелиев с призив към партиите: Смекчете тона!
Росен Плевнелиев. Снимка: Impact Press Group

Политиците да смекчат тона помежду си, призова президентът Росен Плевнелиев след среща с представители на ДПС в рамките на т.нар. месец на политическите консултации, иницииран от държавния глава.

"Важно е да се спори с аргументи, а не с обиди, и не дай си Боже, с хвърляне на камъни", категоричен бе той.

Още по темата
Държавният глава апелира за толерантност и даване на добър пример от страна на политическите лидери, а не "за партизански подход и използване на езика на омразата".

"Политическите лидери да дадат пример за уважение към различния, а не за противоборство на всяка цена", настоя отново той.

"Наблюдаваме в последните дни отново опити за ескалация на напрежението. Няма как като държавен глава да бъда спокоен, когато се хвърлят камъни и се извършват посегателства срещу религиозни храмове. Изключително важно е да се гарантират гражданският, етническият и религиозният мир и институциите да действат синхронизирано, за да се отнесем отговорно към това предизвикателство", подчерта Плевнелиев.

Президентът посочи, че етническата конфронтация е "много грозна част" и изрази надежда тя да не присъства в ежедневието.

"За съжаление обаче тя е следствие от нагнетяването на напрежение, агресия и използване на езика на омразата, включително и от политически субекти и от политически лидери", каза той.

Позицията на президента е, че предизборната агитация трябва да се води на български език. Плевнелиев подчерта, че ще защитава и в бъдеще тази теза.

До средата на март държавният глава ще направи обръщение от трибуната на парламента във връзка с предстоящите евроизбори. Плевнелиев допълни, че се надява на честен дебат по европейския дневен ред и на това у нас да се проведат "европейски избори, а не партизански".

Президентът посочи, че следи внимателно дебатите около Изборния кодекс.

"За съжаление сме свидели отново на едно "надбягване в кратки срокове с времето", изтъкна той.

"Като държавен глава ще се отнеса много отговорно към своето право на вето, което съм обещал пред българските граждани, че ще налагам само прозрачно и с ясни аргументи. Предстоят дни на работа както в парламента, така и в Президентството", заяви той по отношение на Изборния кодекс и евентуално вето от негова страна върху текстовете.

Росен Плевнелиев заяви, че ще се радва на развитие около предложения от него референдум за изборните правила.

ДПС е втората парламентарна група след "Атака", с представители на която той проведе среща.

Президентът заяви, че е благодарен за проведения "много прагматичен и конструктивен диалог".

Той посочи, че по стратегическите приоритети на програмата "България 2020" е постигнат консенсус не само с ДПС, но и с другите парламентарно представени политически сили.

Подобряването на изборното законодателство, обществените поръчки, големите енергийни проекти, монополите, инфраструктурата, реформата в здравеопазването, референдумът, иницииран от президента, са част от обсъдените днес теми с ръководството на ДПС.

Президентът се обяви за демонополизация на Здравната каса.

На срещата е бил поставен и въпросът за медийната среда в България. Президентът посочи, че няма как да е доволен от 100-то ни място според "Репортери без граници".

Росен Плевнелиев отново се обяви за прозрачност по отношение на собствеността в медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
7
 
! Отговори
batista преди 10 години
Росен Плевнелиев работи за олигархичните фигури от кръга Капитал, това не е достоен президент , а просто марионетката на Иво Прокопиев, която обслужва корпоративните интереси на олигарсите
30
3
 
9
 
! Отговори
ahil преди 10 години
крайно време е да поискаме оставката на Росен Плевнелиев и на поста да се изкачи достоен държавен глава, който да сложи ред в държавата ни, защото единственото, което Плевнелиев предизвикв а е хаос.
29
6
 
6
 
! Отговори
Хари преди 10 години
Поредното рейтингово изказване на президента, а докато той говори ББ подготвя нови метежи
28
6
 
9
 
! Отговори
Драго преди 10 години
Президента насажда напрежение в целия народ само с факта, че още не си е подал оставката
27
2
 
7
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Е поне президента ни може да е спокоен, че при гражданска война има къде да живее в Гърция. Като се замисля то в тези негови имоти може да настани и половината население на страната ни
26
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Сега тези думи лично на " президента " ли са или Бойко му ги е казал?
25
3
 
7
 
! Отговори
Калин преди 10 години
Г-н Плевнелиев, отказвам да стоя мирно и да слушам как един "българин" ( и турчин не е ) ми говори врели некипели в парламента. Отказвам да слушам как не било турско робство, а владичество. Отказвам да приема, че потурчените българи, българите мохамедани, НЕ са БЪЛГАРИ, а турци. Отказвам да се ДАВАТ земите ни на радикални ислямисти. Отхвърлям твоето поведение както и това на парламента. Осъждам ДПС - присъда изтриване на тази партия от лицето на земята със всичките и съратници, ....
24
2
 
3
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Съгласен грозно е. Ама и ти постоянно да лъжеш народа хич не е хубаво
23
1
 
6
 
! Отговори
лапачка преди 10 години
сценария е разделяй и владей
22
11
 
1
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Кой ще отрече, че не е прав?Плюйте *** жалки, заслужили сте си мизерията, в която се намирате.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА ПАСТИРКЕ !!!ОСТАВКА !!!О С Т А В К А !!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои хора възприемат възпитания тон като мрънкане и слабост. Те са свикнали с простотията на депутатите. Явно ще им хареса президента да излезе и да каже : - Ей ,чутури прости , я си затваряйте плювалниците за етническите теми , че като ви зашия по един шамар ш'са напикаете.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PREZIDENT __ OLIGARX E OCHTE PO GROZNO
18
2
 
6
 
! Отговори
STANIEF преди 10 години
Drugari ot nqkolko dni zadkulisieto Mestan e plytno zad men i ne moga da doida da se izkaja
17
7
 
8
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Не бе тоя е кукла на конци на тиквата, пълен дръвник е, подлизурко с тънко гласче, неспособен да ръководи самостоятелно, изпълняващ каквото му се каже от вън, и с доходи които не може да докаже. С една дума подМъж! Затова и в главата му се въртят смекчени неща щото е мека китка!
16
10
 
12
 
! Отговори
!! преди 10 години
Платените кутевски *** пак са излезли да плюят по единствения представителен политик в Българиял
15
1
 
3
 
! Отговори
STANI6EF преди 10 години
SPOKOINO DRUGARI PLANYT I OPORNITE TO4KI SA SLEDNITE.ZA 3 MART VSI4KI KOMUNISTI POD KARMYZU BAIRQK I S FES ANADUN MU
14
5
 
11
 
! Отговори
хм.. преди 10 години
Слаба ни е президентската институция, все пак България е парламентарна република. Пък и слаб като личност е и президента Плевенлиев. Без харизма, някак все в сянката на Бойко Борисов. Накратко този призив ще остане нечут. Дежурни фрази, които трябва да бъдат изречени защото институцията го иска, но без грам ефект. Жалко.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kvi partii be tva sa organizirani strykrtori ot prestapnici,a ti procheti prezidenshal park vsicho pishe za teb i ostanalite .
12
1
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Инициирам Референдум за... - гражданска война...