МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!

Светлозар Лазаров за расистките призиви на протеста
Обновена: 17 фев 2014 09:20 | 17 фев 2014 09:20,
136
МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!
Снимка: архив, Булфото

МВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви, категоричен бе пред ТВ7 главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който коментира петъчната ескалация на напрежението в Пловдив, когато протестиращи изпочупиха прозорците на Джумая джамия. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда, а няколко души пострадаха.

"Пред Джумая джамия служителите на реда бяха обстрелвани с ракети, бомбички, бяха хвърляни факли и на този етап говорим за нарушаване на обществения ред. Гвоздеят обаче бяха ксенофобските прояви и расистките призиви. Има нещо, което се случва в момента и ние го пускаме да се приплъзва под повърхността – опитите за нарушаване на баланса на етническия модел, което е заплаха за националната сигурност", допълни той.

Още по темата
По думите му вече има образувано досъдебно производство за проповядване на етническа омраза.

"Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично", каза още главсекът на МВР.

"Аз съм един от малкото хора, които наистина през последните 8 месеца стоят зад това – хората, гражданското общество да има право, да има възможност да изрази своите позиции, но само когато е в рамките на закона. Не съм аз човекът, който ще казва кой за какво може да бъде разследван, но се надявам да се потърси отговорност за това, което се случи", каза Лазаров.

По думите му Община Пловдив е била предупредена от МВР, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата, но оттам разрешили той да се проведе.

Светлозар Лазаров разкритикува позицията на общината и даде за пример Луковмарш в София, където е имало предварителна информация, че се очаква ескалация на напрежението и лица, които са участвали на демонстрацията в Пловдив, ще се опитат да направят същото и в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова е била уведомена и го е забранила.

"Това беше коренно различна позиция, подчерта главният секретар и изрази надежда, че ще бъде потърсена отговорност на съответните административни лица за това, което се случи в града под тепетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
повече джамии трябва да се строят в страната,така ще покажем на европа че сме една толератна държава.Трябва катедралата в Варна да се превърне в джамия с 5 минарета. На калотина ,капитан андреево и дунав мост тябва де построят големи джамии така Света ще ни преветства за нашта толератност.
117
4
 
3
 
! Отговори
ходжа преди 10 години
500 години голяма любов беше
116
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лазаров имал предварителна информация? А дали не е обикновена оперативна комбинация, лека провокация? Намиране повод за разправа?
115
2
 
4
 
! Отговори
Пена преди 10 години
Не се настройвайте едни с/у други-враговете това и чакат.Всички българи да излязат и да гласуват-като толкова мразите Сидеров,задраскайте бюлетината,че да не попадне в купчинатана фалшификатите.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Призива е добър но ислямските фундаменталисти мразят всичко що не е съгласно с тях и не е с тяхната вяра. То исляма не е вяра а военна доктрина и целта и е да разширява ислямските владения с всички средства. За това са се сетили да искат нещо дето не е тяхно. повечето от джамиите са построени върху основите на стари български църкви или с камъните и тухлите от съборените преди това църкви. Нищо не им дължим и трябва да им покажем, че не могат да си разиграват коня. Омекнем ли, ще ни попилеят.
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
idva vidov den ste vi go nachukame do slivicite vasta mamka KOMUNISTICHESKA
112
2
 
2
 
! Отговори
do 120 преди 10 години
pochti vinagi predatelstvata sa stavali ot bylgarski evrei .. vsichko e tragnalo na zle kogato sme prieli onaq *** ot venecianskiq sinedrion - Sara ....
111
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НА 19 ФЕВРУАРИ ,ДЕНЯ В КОЙТО ЧЕСТВАМЕ ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ НЕКА ВСИЧКИ КОИТО НИ Е МИЛА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПЛОЩАДИТЕ В ГРАДОВЕ И СЕЛА И ДА КАЖЕМ ДОТУК НА ТОЗИ ЕВРЕЙСКО-МАСОНСКИ КРИМИНАЛЕН ПРЕХОД ,ПРЕЗ КОЙТО (ХОРА) ОТ ЧУЖД ЕТНОС-ТУРЦИ,ЕВРЕИ , *** И ПРОДАЖНИ ДОКАРАХА НЕВИЖДАНА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И СПРЕТНАХА НЕВИЖДАН И ПРЕЗ ВОИНИТЕ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС ,КОСТВАЛ ТОТАЛНА РАЗРУХА НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И ЗАГУБА НА НАД 2 МИЛ. МЛАДИ ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ
110
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите. Са. Глупав предателски народ
109
3
 
3
 
! Отговори
trakiizi преди 10 години
kade sa golisarski i sergei .zapek li imat, mrasnizi.da gi izgonim s toiagi,
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВР-*** ,ГЪЗОБЛИЗЦИ НА ТУРСКИ И ЕВРЕЙСКИ ***!
107
2
 
16
 
! Отговори
истината преди 10 години
ДПС не защитава етническият мир, това е само параван. Точно ДПС има най-голяма вина за етническото напрежение в България, ДПС е еднакво опасна и за българи и за турци..Трябва да си супер сляп за да не го проумееш. Не случайно ДПС държат българските турци неграмотни, за да не си отворят очите и да могат да ги плашат с измислени възродителни процеси. А образованите ги плашат или купуват с постове....
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vprochem sveta e opredelen ot semitskite evrei samo za niskovibracioni rasi i plemena .... v nego mqsto za beli etnosi nqma da ima !
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dano ekshkenazite imat malko akal i znaqt kakvo gi chaka ot semitskite im bratq ako te spechelqt sveta ... da si spomnim istoriqta .... *** s dqdo evrein semit .... izbival samo beli evropeiski evrei .... koito sa si hazari i nikakvi semiti !
104
2
 
1
 
! Отговори
глупак преди 10 години
До Х -*** , ами тогава да вземе да ви *** главите както в сиря , защо режите главите на християните , айде по дяволите
103
2
 
1
 
! Отговори
tocno преди 10 години
1994 god.biaha otpecatani 4 .knigi-manol manolov.posle estestveno go ubiha.vsicki 4-knigi-plan-svetoven red- vsicko delo na evreite-bogati v amerika,te sa platili na *** da unistizi-evreite iztocni-eskenazi. za bg sa opredilili 5-ml. naselenie, vsicki zemi v koito ziveiat ne evrei.-uzasi.evreiskoto zlo-provodnik gergei stanisev,svetovna evreiska ekspanzia, naistina tova e po.loso i ot cuma
102
3
 
4
 
! Отговори
Ран-Ът преди 10 години
В тайно приложение от 117 страници, планът "Ран-Ът" предвижда населението на България да се стопи до 5 милиона.Как ще се осъществи стопяването, трябва да се реши от политическото управление в България.Единият вариант е с насаждане на етнически вражди и прерастването им в гражданска война с многобройни жертви.
101
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 76куха промита злобна лейко, можеш ли да кажеш как се казва в момента черната джамия в софия? или акълат ти стига да прочетеш само половината винету?
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо всички и медиите са ревнали за няколко потрошени стъкла на джамията, а не пишат за ежедневното поругаване и трошене на църкви? Значи когато трошат джамия говорим за расизъм, а когато се трошат църкви- нещо неважно, незаслужаващо внимание и никой не пишез а това.продажна работа
99
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВР са дрисльовци и ***. Работят, за който им плаща.