Плевнелиев с призив към партиите: Смекчете тона!

Етническата конфронтация е много грозна, каза президентът
Обновена: 18 фев 2014 17:22 | 18 фев 2014 13:11, Веселина Йорданова
85
Плевнелиев с призив към партиите: Смекчете тона!
Росен Плевнелиев. Снимка: Impact Press Group

Политиците да смекчат тона помежду си, призова президентът Росен Плевнелиев след среща с представители на ДПС в рамките на т.нар. месец на политическите консултации, иницииран от държавния глава.

"Важно е да се спори с аргументи, а не с обиди, и не дай си Боже, с хвърляне на камъни", категоричен бе той.

Още по темата
Държавният глава апелира за толерантност и даване на добър пример от страна на политическите лидери, а не "за партизански подход и използване на езика на омразата".

"Политическите лидери да дадат пример за уважение към различния, а не за противоборство на всяка цена", настоя отново той.

"Наблюдаваме в последните дни отново опити за ескалация на напрежението. Няма как като държавен глава да бъда спокоен, когато се хвърлят камъни и се извършват посегателства срещу религиозни храмове. Изключително важно е да се гарантират гражданският, етническият и религиозният мир и институциите да действат синхронизирано, за да се отнесем отговорно към това предизвикателство", подчерта Плевнелиев.

Президентът посочи, че етническата конфронтация е "много грозна част" и изрази надежда тя да не присъства в ежедневието.

"За съжаление обаче тя е следствие от нагнетяването на напрежение, агресия и използване на езика на омразата, включително и от политически субекти и от политически лидери", каза той.

Позицията на президента е, че предизборната агитация трябва да се води на български език. Плевнелиев подчерта, че ще защитава и в бъдеще тази теза.

До средата на март държавният глава ще направи обръщение от трибуната на парламента във връзка с предстоящите евроизбори. Плевнелиев допълни, че се надява на честен дебат по европейския дневен ред и на това у нас да се проведат "европейски избори, а не партизански".

Президентът посочи, че следи внимателно дебатите около Изборния кодекс.

"За съжаление сме свидели отново на едно "надбягване в кратки срокове с времето", изтъкна той.

"Като държавен глава ще се отнеса много отговорно към своето право на вето, което съм обещал пред българските граждани, че ще налагам само прозрачно и с ясни аргументи. Предстоят дни на работа както в парламента, така и в Президентството", заяви той по отношение на Изборния кодекс и евентуално вето от негова страна върху текстовете.

Росен Плевнелиев заяви, че ще се радва на развитие около предложения от него референдум за изборните правила.

ДПС е втората парламентарна група след "Атака", с представители на която той проведе среща.

Президентът заяви, че е благодарен за проведения "много прагматичен и конструктивен диалог".

Той посочи, че по стратегическите приоритети на програмата "България 2020" е постигнат консенсус не само с ДПС, но и с другите парламентарно представени политически сили.

Подобряването на изборното законодателство, обществените поръчки, големите енергийни проекти, монополите, инфраструктурата, реформата в здравеопазването, референдумът, иницииран от президента, са част от обсъдените днес теми с ръководството на ДПС.

Президентът се обяви за демонополизация на Здравната каса.

На срещата е бил поставен и въпросът за медийната среда в България. Президентът посочи, че няма как да е доволен от 100-то ни място според "Репортери без граници".

Росен Плевнелиев отново се обяви за прозрачност по отношение на собствеността в медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
Плевнелиев отдавна трябваше да направи такава среща, а не когато някой се изкаже провокиращо и да предизвика размирици след това. Никак не се справя с общия език между партиите, а и показва партийна принадлежност, въпреки че се е заклел да служи на българския народ и никой друг.
50
4
 
2
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Турция е сто години напред от България и вместо да я използваме опита и в икономическото и социалната сфера ние се озлобяваме повече. От години наред няма съдени за прояви на етническа основа. ДПС ще я бъде и заради това няма смисъл от приказки. Но също така съм против олигархите в партийните структури. Няма съдебна система. Етническия мир не е проблем това в болните глави на нашите политици. Проблем е бедността, ниските доходи , лошото здравеопазване слаба образователна система.
49
2
 
5
 
! Отговори
((( Пооодслушано ))) преди 10 години
Разговаряли Бойко и Росен:- Не ми харесва, че спиш с жена ми, рекъл Росен.- А бе, вие какво семейство сте? Единия вика хубаво ми е, другия не ми е хубаво !!! П.П.Разправят, че първият път Бойко ги объркал и по погрешка опнал него!
48
0
 
0
 
! Отговори
user преди 10 години
Фалцетен ли да стане?! :)
47
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Гневен българинЗа кое робство да говори,когато историческите документи са унищожени ? Сега са по-скоро уплашени,защото явно не са очаквали след толкова години натиск,народа да се вдигне СПОНТАННО като един.А за утрешния ден пак ще изкарат жандармерията на улицата срещу БЪЛГАРИТЕ ,като в същото време в села с уж засилено полицейско присъствие отново разбиват и крадат!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
къде е Борисов.Вече 2 дни не го виждаме и чуваме,не споделя нищо в профила си.Сигурно разпуска след блестящото събрание на което беше преизбран с 100% като в"любимата"му КНДР и сем.КИМ.Така се дистанцира от Цветанов,че не посмя да го пипне,щом оня го е хванал яко за топките та не смее да гъкне.Каза с кого не би се коалирал,но не каза с кого би.Иска с Реформаторите да имат повечето гласове и после да ги напазарува,нали.Не каза защо бяха изгонени февр.2013(май се уплаши и сам избяга).И най-важното не каза,щом са победители защо ГЕРБ са в опозиция.Защо сами(САМ) се дисквалифицираха.Защо веднага
45
3
 
6
 
! Отговори
Боко Тъпото преди 10 години
Тоя пък ..... Плювню нещастен.ОСТАВКА бе марионетко!!!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
смекчи го и ти
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този инфантилен вредител незабавно да си свали имунитета и да бъде разследван. Участва във всички големи незаконни схеми и стана милиардер на гърба на бедния народ. Кой знае, колко точно офшорки има тази марионетка на Тиквата...
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е да разкараме този *** от президентския пост!
41
6
 
12
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Нито е мъж като мъж ,нито е човек като човек ,нито е президент като президент няма какво да се коментира по темата Плевненлиев ...
40
1
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Г-н Президент,говорите за хвърлените камъни по джамията ? А нещо да кажете за Хафъзов ? Та кой разпалва етническото напрежение ? От кога имотите станаха турски -онези имоти,строени с материали от разрушените български църкви ?! Официалният език е българския и това не трябва да стои изобщо на дневен ред . Обърни се първо към електората на ДПС и тогава искай от българския народ толерантност ! Толерантни сме били години наред, но не сме глупави и търпението ни не е вечно !
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
s takava sliva za prezident ni6to 4ydno ytre da ni vzemat polovinata darjava ne stava6 za prezident edin balgarski xan bi ti otriazal malkata glavi4ka na sekyndata
38
4
 
6
 
! Отговори
asen преди 10 години
Ти сега ли се сети че в Б-Я има етнически турцибе пуяк ?
37
3
 
8
 
! Отговори
BAPHA преди 10 години
Нито е мъж като мъж ,нито е човек като човек ,нито е президент като президент няма какво да се коментира по темата Плевненлиев ...
36
4
 
10
 
! Отговори
slav преди 10 години
Президент - мечта, собствената му жена го нарича "***", а вожда му Боко се обръща с гальовното "***"! Не го ли е срам от себе си?
35
4
 
10
 
! Отговори
zara преди 10 години
Плевналиев - *** ти цяла година провокираш обществения ред в държавата и подкрепяше кого ли не протестъри , блокади студенти . - Сега се сетил, че има и такава функция в правомощията си .
34
2
 
11
 
! Отговори
petev преди 10 години
Плевня, я свикай Галя Прокопиева, Ивет Добромирова и Саша Безуханова и си направете едно Дамско чаено парти! Какво ще им правиш КСНС на тия простаци, Волен пак ще вземе да те уплаши!
33
8
 
8
 
! Отговори
tkolev преди 10 години
БОКО И ПЛЕВНЬО СА ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЪЗКРЪСНЕ СЛЕД ТЯХНОТО ИЗХВЪРЛЯНЕ ОТ ПОЛИТИКАТА!!! ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ ИЗГОНЕТЕ БОКО И ПЛЕВНЬО ОТ ПАРТИИ И ИНСТИТУЦИИ!!
32
4
 
7
 
! Отговори
Калин преди 10 години
обвинение в държавна измяна и антибългарска политика! Осъждам и всички които позволяват това да се случва и най-нагло си седят в парламента! Осъждам и цялото бездействие на това ПСЕВДО ПРАВИТЕЛСТВО! Грях ви на душата за всичко това!В България има българи християни и българи мохамедани, НО ТЕ СА БЪЛГАРИ НЕ ТУРЦИ И ЕЗИКА НА КОЙТО СЕ ГОВОРИ В БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКИ!