ДПС иска да атакува уседналостта пред КС, БСП няма да удря рамо

На партията на Местан й трябват 12 гласа, за да сезира съда
Обновена: 21 фев 2014 17:33 | 21 фев 2014 12:58, Камелия Цветанова
172
ДПС иска да атакува уседналостта пред КС, БСП няма да удря рамо
Лютви Местан Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че партията му ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с разпоредбите от новия Изборен кодекс за уседналостта. 

Вчера Народното събрание отхвърли предложението на движението да отпадне изискването гражданите да са живели през последните три месеца у нас или в друга държава от ЕС, за да могат да участват във вота. Според Местан това е лишаване от право на гласуване и е противоконституционно.

„В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме, ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, призова Местан.

Още по темата
Въпросът към КС ще бъде „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?". 

БСП обаче обяви, че няма да застане зад предложението на ДПС нито за прегласуване на текста за пропорционалния вот, нито за събирането на подписи за сезирането на Конституционния съд заради заложената уседналост в новия Изборен кодекс.

„Не виждам основание в момента нашата парламентарна група да подкрепи прегласуването на вече приети текстове”, обяви от името на своите червеният Петър Курумбашев.

Спорният текст беше предложен вчера от Мустафа Карадайъ от ДПС като редакционна поправка и според него, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му се зачита като преференция за първия в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи. 

Заради внушения, че с този текст се обслужват партийни интереси на ДПС, лидерът на партията Лютви Местан предложи днес на БСП и ГЕРБ да го гласуват отново. Курумбашев обаче увери, че всъщност в кодекса е въведен елементът на пропорционалност, а така и мажоритарност в пропорционалната система. 

„1000 или 1400 гласа са достатъчни, за да може да се пренареди листата и последният да стане втори”, настоя социалистът.  Той беше категоричен, че няма и основания да се отправят питания към КС по които и да е въпроси от кодекса, нито „основание депутати от БСП да участват в подписки за такова нещо”. Според него най-важното е кодексът да стигне до президента и бързо да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
6te drypne6 pleta ama drug pyt *** mrysen.Naimnogo da si drypne6 nasranite potury
136
4
 
1
 
! Отговори
idvame nie.. преди 10 години
Господин Местан, напуснете неотложно парламента на българите. Елате да обсъдим мерките и начина на борба с тази измираща напаст-бугарите. Да дръпнем плета в Делиормана,Добруджа, Родопите . а изклучим взаимен живот с тази напаст. И да си живеем живота..Тогава икупната цена на кг. тютюн ще струва над 8 лева, кг. месо 16, земята ще се обработва и ще получаваме пари и инвестиции от Турция, Азербайджан, Юзбекистан, Тюркменистан, целия и свят и т.н. Ще спечелим ние от този развод с тези ВАРВАРИ..
135
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 10 години
" нямало да удрят едно рамо" ....Че ударете им едно дупе,поне това ви е заучено положение...
134
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На сидеров другарчето рязано.
133
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав е Сидеров, тия не искат да живеят по цивилизованите закони, а по шериатските, сблъсък на цивилизациите, както е написал Сидеров. Ататюрк се е опитал да ги цивилизова, но явно Ердоган нещо е обладан от арабските халифати. То и за турския народ не е добре, защото има млади и образовани хора там, които искат да живеят нормално.
132
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А дали не може когато се обърнат към КС да получат отговор,че са противоконституционна партия?
131
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е тази партия да бъде забранена.А 12-те гласа,придружени с целувка ще получат от БСП.
130
2
 
18
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Местанчо, Приятели,КонституцияЧл.6.Не се допускат никакви привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежностГлава .Чл.26.Гражданите имат всички Права и Задължения по тази Конституция. Чл.36.Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Чл.47.Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители... Чл.53.Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.- Казах! .
129
2
 
12
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
За изборитеКонституцияЧл. 3. и Чл. 36. Кампанията се провежда само на български Чл. 10. Гласуването е лично право, по една технология и без посредници хора, технически с-ва Чл. 11. В изборите участват само партии Гл.- права и задълженияЧл. 60. Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. - За да си ДЛЪЖЕН да си платии данъците, трябва да си живял 6 м. и 1 сен в България - Уседналост! Другото е ПустословиеКазах!.
128
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
MESTANE PTICO PROKLETA,PRAVA LI NQMA6 ,SVOBODI LI NQMA6,VLAST LI NQMA6,PARI LI NQMA6,PORADI 6TO TYI GROZNO I ZLOKOBNO GRA4E6 PROTIV NARODA BYLGARSKI? POMNI MESTANE LO6O 6TE STANE TI TYI GO ISKA6 PTICO PROKLETA.
127
1
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 10 години
I OT BREME NA VREME POEDIN *** DA MI PRAVIAT
126
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС почнаха да искат все повече и повече.Но питам аз , защо не се спазва конституцията и какво прави една етническа партия във Парламента?????
125
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наглостта на тия минава всякакви граници, но БСП са си дали г...за под наем.
124
2
 
7
 
! Отговори
345 преди 10 години
te stanaxa maimuni i lashci samo se podihravat s naroda
123
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турците и *** с подкрепата на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ , Брюксел и продажниците от 1989година насам - победиха,никой нищо вече не може да направи,българите сме обречени на унищожение.
122
0
 
1
 
! Отговори
125 преди 10 години
121само ще кажа, че имам предвид турците, теб не те знам какъв си, така, че за тях говорех.
121
0
 
11
 
! Отговори
Демократ до 124 преди 10 години
Кого заблуждавате? Хората които са останали за да имат поръчки като частници задължително трябва да са вързани с партиите иначе нямат шанс в един конкурс.Т.е. са фалирали и са се изнесли в чужбина заради мръсотията в България.В чужбина преуспяват и ...тогава всички които са ги изгонили се гордеят с тях.Ама тия хора не са удобни защото им сече пипето.А *** не обичат такива неподчинени хора.Затова този закон е лобистки и подкрепя само знаем кои!
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
121 - това, че до средата на 19-ти век тук нищо не е имало може и да е вярно, понеже вие всичко сте унищожили!! Затова и не е имало Ренесанс!
119
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами уседналите са само хора на ДС и пенсионерите.Пак ни изработиха.Талантливите деца на българия са репресирани в чужбина от БКП.Демократ, не съм съгласна!И тук сме останали свестни и талантливи хора, тук възпитаваме нашите деца.И мисля, че това даже е по-трудно, отколкото да отидеш някъде навън (на каквато и да е цена), и оттам да раздаваш правосъдие и оценки за ситуацията и за хората в България.
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега всички дето реваха, че тия нямали права къде са?