Премиерът успокоява: Русия няма да врътне газовото кранче!

Имали сме резерв, пък сме можели да си внесем и от Гърция
Обновена: 5 мар 2014 16:49 | 5 мар 2014 13:45, Камелия Цветанова
76
Премиерът успокоява: Русия няма да врътне газовото кранче!
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски успокои, че засега няма изгледи да спрат газовите доставки за България заради проблемите с дълговете на Украйна към руското дружество "Газпром".

"Следим внимателно мерките и доставките на газ към Европа и към нас, нямаме сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки, Украйна засега плаща дълга, който е натрупала", обяви той по време на блиц контрола в парламента.

Още по темата
Орешарски добави, че сега дългът на Украйна е доста по-малък в сравнение с този в края на 2008 г., когато заради забавените плащания бяха спрени доставките на газ, включително и за България.

Премиерът припомни, че международната общност, в това число и Еврокомисията, имат готовност да подпомогнат Украйна да си плаща дълговете към "Газпром".

"По предварителна информация и Русия е предложила заем на Украйна, струва ми се, че това е знак на добра воля от страна на Русия да не спрат доставките", добави Орешарски.

Въпреки това от миналата седмица се нагнетяват количества на газ в хранилището в Чирен, допълни той.

"Количествата там са такива, че при спиране на доставките и оптимизиране на потреблението можем да ги ползваме месец и половина, като добавим и и 10 на сто собствен газ от потреблението, това ще ни даде известно спокойствие за два месеца, но при намалени доставки и то към най-чувствителните потребители", обясни той.

Има и възможност за доставки и през Гърция, но това ще струва малко по-скъпо, посочи още Пламен Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
17
 
! Отговори
Гледай Сульо преди 10 години
"... нямаме сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки.."Виждам че и родните политици са прихванали нещо от запада - да не чуват, когато една страна, като Русия когато има сериозни намерения ги изпълнява, за ралика от тия ка**ти в ЕС, МВФ и САЩ. Нямал бил сериозни основания. А ?Русия като говори не приказва както се казва. Държат си на думата. И после ще ни се стовари на нашата глава - на обикновенния българин.Ама какво го интересува това тоя?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Гърция откъде я внася тази газ???С американски самолетоносачи на шести американски флот от Америка ли,или с тирове от ЕС,които като изпразнят портокалите,маслините и зехтинът там товарят газ??Няма още алтернативен газопровод през Турция и от Азербайджан,въпреки че имат спогодба и договори за изпълнението!!Разчитал на Гърция за внос на руско-гръцка газ!!Кой е в криза бре калпак??Те или ние!!!!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Цар Симеон II може да ни спаси
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РАНО ИЛИ КЪСНО ЕВРОПА ЩЕ ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО HA CCCP
2
1
 
5
 
! Отговори
hgdkjlfh преди 10 години
Имаме резерв и той е за 1 месец... А после?
1
3
 
8
 
! Отговори
РУСИЯ не преди 10 години
ама крадльовците от Украйна като вземат пак да точат от транзита....