БСП "самоизгони" Първанов и компания

"Не можем да търпим членове, които ни хулят, отричат и компрометират"
156
БСП "самоизгони" Първанов и компания
Янаки Стоилов и Велислава Дърева Снимка: БТА

БСП констатира, че от партията са се самоизключили 10 нейни членове начело с президента в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

Освен него решението засяга и бившите министри Румен Петков и Евгений Желев, кмета на Перник Росица Янакиева, Ивета Станкова, бившия лидер на соцръководството в Монтана Емил Константинов, бившия общински председател на БСП-Добрич Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Георги Близнашки също вече не е член на левицата, но не защото се присъедини към АБВ, а защото застана на страната на протестиращите студенти и на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум.

В решението пише, че „БСП констатира прекратяване на членството им” за "системно нарушаване на уставни норми, изразяващо се в активна  дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията и неизпълнението на колективно взетите решения".

Още по темата
To беше взето днес на пленум на партията. Предложението дойде от Изпълнителното бюро.

„Това решение беше гласувано с 85 души, трима против и 2 въздържали се при 103 участници”, заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на партията.

Няма изключване и самоизключване, решението има констативен характер, това е заключителен процес, добави той.
 
Близнашки се прости с членството си „за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения и за саботиране на обществената подкрепа на решенията на партийните органи в полза на друга политическа сила”.

В решението е записано още, че „градските и общинските (районни) съвети на БСП, в чиито организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи, както и които системно нарушават уставните норми, да предприемат действия в съответствие с Устава на БСП”.

„Вече категорично се потвърди, че с листа за евроизборите, различна от листата на БСП, АБВ поставя ясна разделителна линия с кандидатите на партията. Няма европейска партия, която да позволява такава двойственост в позициите и поведението на своите членове. Недопустимо и политическо неморално е да членуваш в една партия, а да работиш за кандидатите на друга. Безпринципно е да застанеш срещу партията, която в драматично време отстоява идеите за социална, правова и демократична държава, срещу безскрупулността и цинизма на политическия ни противник”, обвиниха в решението си социалистите.

„Не е справедливо, не е солидарно, не е партийно да застанеш срещу тези, които са те подкрепяли, избирали и са вярвал и в теб, особено ако се казваш Георги Първанов и заявяваш с патос „Партията е минало за мен. В момента работя за АБВ и това е бъдещето ми”.

Още по-несправедливо и неморално е да стоиш формално в редовете на БСП и да не изпълняваш основните си задължения като партиен член, да работиш за изпълнение на партийната политика и партийните решения и за укрепване на организационно-политическото единство на партията, както и да участваш активно и да поддържаш партията и нейните кандидати в изборни кампании и други политически прояви. Нещо повече  какъв партиен член можеш да бъдеш, ако декларираш публично като Румен Петков: „Аз съм член на БСП на свободна практика – ще работя за успеха на АБВ на евроизборите”. Затова БСП като уважаваща своето достойнство и своя авторитет партия не може да търпи в редовете си членове, които я хулят, отричат и компрометират”, остро упрекна в решението си ръководството на левицата.

На днешния пленум то прие и проект на декларация срещу омразата на изкуството да живеем заедно.

„БСП е много обезпокоена от тази омраза заради самата омраза, която от месеци наред залива българското общество”, коментира от името на социалистите Велислава Дърева.

Според нея причина за това не е само социално- икономическата криза, но и "фанатичното желание на десницата да не приеме резултатите от последните избори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: БСПчленове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
13
 
! Отговори
край преди 10 години
Волен дръж Дърева това е жената на твоя живот. Оженете се и тя ще ти роди дете което ще поведе България към светло бъдеще. Ще извърши велики дела - ще събере цяла русия в крим.
101
3
 
10
 
! Отговори
край преди 10 години
Преходът ще свърши с брак между Велислава Дърева и Волен сидеров -молетее се да стане по-скоро.
100
3
 
1
 
! Отговори
МИЛЧЕВ преди 10 години
До Анонимен: ДА , АМА ,НАЛИ ЗНАЕШ ,ЧЕ ВАМПИРИТЕ СА ВЕЧНИ - ОСОБЕНО СЛЕД "ВЕЛИКАТА РЕВОЛЮЦИЯ " ОТ 1989 Г. ,КОГАТО СЕДЕСАРИТЕ ВЗЕМАХА ВЛАСТТА С МАЛКО ,НО ЗАВИНАГИ ! ТОГАВА/ СЛЕД 1989 Г. / СЕ ПОЯВИХА ВАМПИРИ ,УЧЕНИ ,ДЕТО ЩЯХА ДА НИ ПРОДАВАТ КОЛИ ,КОИТО СЕ ДВИЖАТ С ВОДА И РАЗНИ ДРУГИ "ДЕМОКРАТИЧНИ" ИЗМИШЛЬОТИНИ ! ДОБРЕ ,ЧЕ НАРОДА СЕ УСЕТИ И ГИ ИЗРИТА НА БУНИЩЕТО !
99
1
 
12
 
! Отговори
S O S ! преди 10 години
НЕ ВЯРВАЙТВ И ЙОТА НА БИВШИТЕ КОМУНИСТИ ОТ (БСП И АБВ)=БКП...ВИНАГИ СА НИ ЛЪГАЛИ И В МОМЕНТА ЛЪЖАТ...ЗА ПОВЕЧЕ БРОЙКИ В ЛИСТИТЕ ЗА ЕВРОПА...ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ПРЕГЪРНАТ И ЩЕ ОСТАНЕТЕ О Т Н О В О РАЗОЧАРОВАНИ ОТ НАГЛОСТТА ИМ!
98
10
 
1
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 10 години
До Анонимен: НАЙ ТЪПИЯ КОМЕНТАР ,КОЙТО СЪМ ПРИНУДЕН ДА ЧЕТА ! ТОВА СА СЕДЕСАРО -ГЕРБЕРСКИТЕ *** ПОЯВИЛИ СЕ В ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ СЛЕД 1989 Г . / НЕ СЛЕД 1997 Г. ,ГОСПОДА "ДЕМОКРАТИ "/ ,КОИТО НЕ СМЕЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ЗА ГОДИНИТЕ СЛЕД 1989 - ТОГАВА ,КОГАТО ЛИКВИДИРАХТЕ БЪЛГАРИЯ !
97
1
 
13
 
! Отговори
МИНЧЕВ преди 10 години
ПЪРВА ГРЕШКА НА СТАНИШЕВ : ПРИКАЗКИТЕ ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА ,ЧЕ ЩЕ ИЗКЛЮЧИ ПЪРВАНОВ ОТ БСП - НЕ СЕ СЛУЧИ !ВТОРА ГРЕШКА НА СТАНИШЕВ И БСП КАТО ЦЯЛО : ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР ,ВИГЕНИН, ПО ВЪПРОСА ЗА УКРАЙНА И КРИМ - ПЛЮНКИТЕ МУ СРЕЩУ РОСИЯ ,КОИТО НЕ СЕ ВЪЗПРИЕМАТ ОТ ХОРАТА С ЛЕВИ УБЕЖДЕНИЯ/ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БСП ,БЕЗ ХАЙЛАЙФА НА БСП / !ТРЕТА ГРЕШКА САМО НА СТАНИШЕВ : ДНЕШНОТО " ИЗКЛЮЧВАНЕ " НА ПЪРВАНОВ И ДРУГИ ОТ БСП ! ГЕНЕРАЛНА ГРЕШКА ,КОЯТО ПОКАЗВА ПЪТЯ НА СТАНИШЕВ - ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ !
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kude e kradliviqt sysel?v koq dupka se krie?Kyde e kradlioto vi drugari ty..paci
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DYREVAA TI ZA SETEN PYT DOKAZVA6 MAKSIMATA 4E NA MLADI GODINI AKO NE SI SOCLIALIST NQMA6 SYRCE NO NA STARI GODINI DA SI O6TE SOCILIST NQMA6 AKYL
94
3
 
5
 
! Отговори
бай брадър преди 10 години
Хахаха, самоизключили се хахаха
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП = Безплатна Сексуална Помощ!С Розичка в ЗъгъМечтата на сър Гей!
92
2
 
2
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До АнонименНе знам...трябва да проверим...
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Врно ли, че СърГей, Азър, *** били минали на "другия" бряг? И ако е така и се приеме, че като вождове са най-добрите, останалите от БСО лоши пенгерасти ли са?Питам само де...
90
3
 
12
 
! Отговори
STANUK преди 10 години
Края на БСП........амин
89
3
 
15
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Накрая ще останат само г-н и г-жа Съселовина кого му пука?
88
11
 
4
 
! Отговори
Само БСП! преди 10 години
89 не съди прибързамно!!! Нужно беше ДПС и АТАКА да се обединят с БСП за да изкоребят мрака на греоб!!! те са подмолнби и искат да заграбят власта!!!! Запомнете го!!! Ако не сме едини срфщу гроб 0 ще ни погребът!!!!!!!!!!!!1 Запомнете го!!!!
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До DemosДано се махнат всички престъпници! Да се разтурят партиите и да се съведе ОТГОВОРНОСТ!И всеки да си плати за простотиите СЕГА, не пред ГОСПОД! Да си изкупят овреме вината крадците, олигарсите и политиците Им!Амин!
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA JIVEI BSP BYLGARSKATA PEDEGEISKA KOMUNISTI4ESKA PARTIQ
85
1
 
9
 
! Отговори
петолъчка преди 10 години
Сега Първанов не му остава друго освен да възстанови БКП, защото БСП е най-дясната партия, а в България е пълно с комунисти, русофили и тошовисти. Това ще му даде поне 3-4 депутата в ЕП.
84
1
 
13
 
! Отговори
CVETA преди 10 години
Тия от БСП,с извинение,съвсем взеха да се осират,а Станишко от ден на ден,гледа все повече на партията,като на бащиния.
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BSP RAZDAVA OT ZAEMA PO 30 LV ZA PODKUP NA *** DA IM GLASUVAT A NIE 6TE PLA6TAME ZAEMITE.E TOVA E SYPERNAGLOST .DOLU BSP