БСП "самоизгони" Първанов и компания

"Не можем да търпим членове, които ни хулят, отричат и компрометират"
156
БСП "самоизгони" Първанов и компания
Янаки Стоилов и Велислава Дърева Снимка: БТА

БСП констатира, че от партията са се самоизключили 10 нейни членове начело с президента в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

Освен него решението засяга и бившите министри Румен Петков и Евгений Желев, кмета на Перник Росица Янакиева, Ивета Станкова, бившия лидер на соцръководството в Монтана Емил Константинов, бившия общински председател на БСП-Добрич Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Георги Близнашки също вече не е член на левицата, но не защото се присъедини към АБВ, а защото застана на страната на протестиращите студенти и на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум.

В решението пише, че „БСП констатира прекратяване на членството им” за "системно нарушаване на уставни норми, изразяващо се в активна  дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията и неизпълнението на колективно взетите решения".

Още по темата
To беше взето днес на пленум на партията. Предложението дойде от Изпълнителното бюро.

„Това решение беше гласувано с 85 души, трима против и 2 въздържали се при 103 участници”, заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на партията.

Няма изключване и самоизключване, решението има констативен характер, това е заключителен процес, добави той.
 
Близнашки се прости с членството си „за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения и за саботиране на обществената подкрепа на решенията на партийните органи в полза на друга политическа сила”.

В решението е записано още, че „градските и общинските (районни) съвети на БСП, в чиито организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи, както и които системно нарушават уставните норми, да предприемат действия в съответствие с Устава на БСП”.

„Вече категорично се потвърди, че с листа за евроизборите, различна от листата на БСП, АБВ поставя ясна разделителна линия с кандидатите на партията. Няма европейска партия, която да позволява такава двойственост в позициите и поведението на своите членове. Недопустимо и политическо неморално е да членуваш в една партия, а да работиш за кандидатите на друга. Безпринципно е да застанеш срещу партията, която в драматично време отстоява идеите за социална, правова и демократична държава, срещу безскрупулността и цинизма на политическия ни противник”, обвиниха в решението си социалистите.

„Не е справедливо, не е солидарно, не е партийно да застанеш срещу тези, които са те подкрепяли, избирали и са вярвал и в теб, особено ако се казваш Георги Първанов и заявяваш с патос „Партията е минало за мен. В момента работя за АБВ и това е бъдещето ми”.

Още по-несправедливо и неморално е да стоиш формално в редовете на БСП и да не изпълняваш основните си задължения като партиен член, да работиш за изпълнение на партийната политика и партийните решения и за укрепване на организационно-политическото единство на партията, както и да участваш активно и да поддържаш партията и нейните кандидати в изборни кампании и други политически прояви. Нещо повече  какъв партиен член можеш да бъдеш, ако декларираш публично като Румен Петков: „Аз съм член на БСП на свободна практика – ще работя за успеха на АБВ на евроизборите”. Затова БСП като уважаваща своето достойнство и своя авторитет партия не може да търпи в редовете си членове, които я хулят, отричат и компрометират”, остро упрекна в решението си ръководството на левицата.

На днешния пленум то прие и проект на декларация срещу омразата на изкуството да живеем заедно.

„БСП е много обезпокоена от тази омраза заради самата омраза, която от месеци наред залива българското общество”, коментира от името на социалистите Велислава Дърева.

Според нея причина за това не е само социално- икономическата криза, но и "фанатичното желание на десницата да не приеме резултатите от последните избори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: БСПчленове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До arharще я цепят галевите както са загоряли парите обратно ще си вземат
61
0
 
7
 
! Отговори
Izbegal преди 10 години
БСП е като латинският език
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От физиономията на Янаки се разбира , че всеки момент ще пръдне
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама и бесепето смелчаци - като видяха, че абевето хич няма грам шанс да изплува, решиха изведнъж да играят твърдо, демек.. на умряло куче нож вадят.
58
1
 
5
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Братя Галеви май наистина са арестувани. Може би това е подаръкът за сестра Галева по случай утрешния й празник ?А сестра Галева няма ли да каже нещо по въпроса или пак ще си крие главата в пясъка ?
57
0
 
6
 
! Отговори
Rumen преди 10 години
Някой да изключи БСП от политическия живот на страната. До сега НИЩО ДОБРО от тази партия, без плоския данък за който ги натисна НДСВ и Орешарски беше мнооого против. Това е единствената полза от тях до сега и дори сега искат и нея да махнат. Идиотска формация на корумпирана върхушка от ДС агенти и техните наследници, паразитираща всеки 5-7 години на гърба на хората и водеща криза след всяко свое уоравление. След Жан - 97, криза, след Станишев 2008, криза за преди това да не говорим.
56
0
 
5
 
! Отговори
1878 преди 10 години
Другари социалисти, не се занимавайте с глупости, а разрешете проблемите, които създават ДПС и техните ходжи, които проповядват в цялата държава чужди религии и то насилствено ,а това отвращава българите от вас като си криете главите в пясъка.Държавата в която вие искате да се закрепите на върха благодарение на вашата антибългарска политика се клати и скоро ще я разрушите поради недалновидност!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SYSELA S MONIKA V BRIUKSEL SI BROQT KRADENITE PARI4KI I GI SORTIRAT NA KUP4INKI.EVRO.DOLARI.RUBLI.LIRI. A NARODYT BYLGARSKI KU4ETA GO QLI
54
11
 
1
 
! Отговори
Само БСП! преди 10 години
Айде бе кауни! Тиквата колко народ изгони? Нищо не казвате за това! А сега като изгониха тези *** служещи на гроб и юдейомасонските господари на гроб почнахте много да ревете?!САМО БСП!!! НИКОГА ВЕЧЕ ТИКВАТА!!!
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименкъде е гея да се снима с този ***
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Само БСП!А защо не столетниците....
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съсела къде ееееееееееееее
50
1
 
7
 
! Отговори
55 преди 10 години
Идеологът на партията Янаки Стоилов е преродения Сталин....
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дъревицо , застани до М. Манолова че да изглеждаш по-малко грозна
48
10
 
2
 
! Отговори
Само БСП! преди 10 години
Герберите да ***!!!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
75 godini stigat BSP v pensiq ostavkaq.taq partiq e vredna za Bylgariq
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
що ги критикувате бе?не ви ли харесва"експертното" правителство?глей как професионално теглят заеми и ги оползотворяват "качествено".не ги псувайте ако обичате,че ше им............
45
1
 
8
 
! Отговори
урод преди 10 години
До Анонимендърева ги влече в мавзолея мумията беше по човешка от нея
44
1
 
5
 
! Отговори
вещицата преди 10 години
До Анонимендърева застреляйсе *** или янаки да ти лисне тубата с бензин изчадие дяволско
43
2
 
7
 
! Отговори
55 преди 10 години
Кой ли пък повярва ,че БСП са се променили ? Мислеха да направят нещо,но то излезе пак същото,и така сто години......