Протежета и некадърници щели да превземат Сметната палата

Няма нито един поръчков доклад, заяви проф. Валери Димитров
Обновена: 7 мар 2014 14:48 | 7 мар 2014 09:34, Александър Попов
57
Протежета и некадърници щели да превземат Сметната палата
Снимка: Булфото

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров отхвърли всички нападки, че е изпълнявал политически поръчки по времето на ГЕРБ.

"Не е бил посочен нито един факт в тази посока, тези твърдения са клевета. Истината е, че одитите на МВР и авиоотряда предизвикаха бурни реакции в управляващото мнозинство, защото може би се очакваше лакейската ни реакция и видите ли ние ще се подмазваме на новата власт и ще дадем тези доклади на прокуратурата", заяви проф. Димитров в ефира на Нова телевизия.

Още по темата
По негови думи в докладите има много нарушения, лоши практики, но не и данни за престъпления.

"Всички полети в авиоотряда са платени и бюджета на страната не е ощетен. Една от най-лошите практики е, че е бил ползван по различни поводи от много хора. Нашите доклади са публични и ако прокуратурата сметне, че има нарушения, може да се самосезира. Очевидно се очакваше друга реакция и затова са твърденията за нередност при извършването на тези одити", смята експертът.

Днес бяха приети промени в закона за Сметната палата, който да върне стария вид на управление.

"Връщаме старата структура на палатата и тя отново ще стане колективен орган, а съставът ще бъде сменен, ако законът бъде приет", обясни преди дни един от вносителите на законопроекта председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. В него е записано, че Сметната палата става колегиален орган, като председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години.

В мотивите към проекта се посочва, че въпреки наличието на контролни институции все още се правят нарушения при изразходването на публични средства, в включително при обществените поръчки. Според вносителите корупцията остава основен проблем в държавното и местно управление.

За одитната институция в проекта пише, че "ролята на Сметната палата да подобри управлението на публичните средства и дейности беше съвсем неглижирана в последните години. Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство".

"Той е лош. От 2011 година се опитваме да направим една професионална Сметна палата, а не свърталище за политически протежирани некадърници и шуробаджанашки назначения. Ето това е проблемът. Премахват се професионалните изисквания, които има в сегашния закон. Целта на всичко това е да се приспособи Сметната палата за хора, които не отговарят на изискванията и да се напълни палатата с хора, които не са професионално пригодни", контрира обаче Димитров.

Относно отчетите на партиите проф. Валери Димитров отбеляза, че те са непригодни за публично ползване. Те оповестяват всяко дарение над 1000 лева, но пък липсват разходите.

"В отчетите има общи данни, това е проблемът. Докато не се промени законът и партиите да оповестяват своите разходи, няма да има прозрачност", категоричен бе той.

Той сподели своите опасения, че Сметната палата ще се депрофесионализира и ще бъде орган, който ще слуша партийните централи.

"Категорично няма нито един поръчков доклад или оказван натиск върху работата ни както при управлението на ГЕРБ, така и на сегашното правителство", заяви Валери Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
6
 
! Отговори
Кривоглед преди 10 години
Прав си професоре! Бойко от както е публична личност си подарява заплатата, от какво яде и все дебелее! Цецо има 6 апартамента със заплата с която не може да си издържа семейството, а вярно, тя тъща му ги била подарила, защото взема 150 лв. пенсия. Да ти цитирам ли всички депутати, министър -председатели, президенти, нещо за областните управители, за кметовете. Не е необходимо да ви се оказва натиск, вие си знаете как да сте лоялни, нали така!
29
2
 
10
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
Те министрите им са некадърници, а вие очаквате в Сметната палата да назначат кадърни хора.
28
6
 
6
 
! Отговори
пети преди 10 години
Този защо не си признае чие мюре е , -тъмносин костовист и сега реве , след като отстраняваше поголовно други кандидати за работа в СП -членове или симпатизанти на други партии.Щом правиш лошо на другите и тебе все някога ще те стигне такова.Нека това му е за урок, ами одитите на МВР по места , ако се разкрият истините отново ще лъсне цялата истина за управлението на това мега- министерство.Правилно е да си ходи, на да казва не ми пука.
27
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Етническа и не законна партия диктува правилата и реформите в България,какъв позор за всички българи.С благословията на БСП фесовете окупираха ешалоните на властта.Сега Станишко ще си бие шута в евро парламента ,а хората кучетата депесарски ги яли.Мръсните комунисти продадоха страната за пореден път.
26
5
 
16
 
! Отговори
Той преди 10 години
В България да дадеш пост на свой е правило въведено от БСП.Това мирише на Пеевски 2,познат сценарий за *** политици.Няма оправия с тези долни партии от БСП и ДПС, искат да вземат всички ключови постове в държавата
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЯ ВЕЧЕ Е ПРЕВЗЕТА ОТ ТАКИВА
24
4
 
22
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Щом данчо ментата оценява работата на сметната палата ,значи вече всичко ще е наред,и половината от служителите и ще бъдат подменени с нахлупени фесове.
23
0
 
15
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Като всяка нормална държава, и ние си имаме: сметна палата.съдмвр.кмися за защита на потребитела.отдел за борба с наркотиците.....и борба с корупциятя....и още много други.Разликата е че при нас имаме всички тези но никой не върши това което трябва.Просто си имаме....
22
1
 
7
 
! Отговори
До Пфу преди 10 години
Международни фирми, само ако няма българска такава, която кандидатства. Аман от чуждопоклонничество и национални предатели. Няма друга страна, в ЕС, която да предпочита чуждестванен доставчик, пред собствен!
21
3
 
13
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Всеки ден вече освен убийства има и самоубийства. Това е резултат от идиотското управление на БСП-ДПС-Атака-ДС. Нали мислеха за бедните, щеше да са социално управление, а то какво излезе геноцид над народа. Къде отидоха над 4 милиарда заеми уж за подобряване на стандарта . Кой ги окраде ...Кой....Кой...Кой.
20
11
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Този...ояден проффесор-гербослагач още ли не е...натирен от всички държавни службички.Тоя се смята за по...голям от папата и е готов да направи одит на пеленаче,но за тези дето са крили доходи и лъгали с...години,се хвърля като Матрософ на амбразурата,да ги...оневинява.Ейй,*** с ръкавели,чудя се как някой,дето не е...правоимащ,още не ти е направил цицина на...кухата глава.
19
5
 
24
 
! Отговори
наум преди 10 години
Историите с "новият закон за ДАНС и Пеевски " се повтарят.Пак подготвят закон за замитане на далаверите им и за назначаване на най-удобните "наши хора". Не се чудете защо младите бягат от тази прекрасна страна..........ОТВРАЩАВАТЕ НИ: БСП,ДПС и АТАКА.
18
4
 
14
 
! Отговори
акуд преди 10 години
дпс ограбва Българските данъци и ги дава като помощи на ромите а българчетата ги хранят с малки селски интриги, Българи ???? до кога ще бъдете тясно скроени интриганти????
17
2
 
11
 
! Отговори
Той преди 10 години
До ПфуИ да плащаме на чужди фирми както при Моника Станишева,парите се перат и се връщат в партиини каси
16
5
 
10
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Това мирише на Пеевски 2,познат сценарий за *** политици.Няма оправия с тези долни партии от БСП и ДПС, искат да вземат всички ключови постове в държавата
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха, кутевската продажна *** па риве по форумите :)
14
7
 
14
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Това незаконно управление на БСП-ДПС-Атака-ДС съсипва цялата Държава. Навсякъде уволнява и назначава неграмотни турци и прости социалисти. Това няма как да не фалира Държавата. Само, че на Българоубийците не им пука.
13
7
 
5
 
! Отговори
Пфу преди 10 години
Да се закрие и да се правят одити само от сертифицирани международни фирми!!! Ама нещо май не им е оферта и на *** и на тучрчетата, че и на гробаджиите тоя авариант, а?
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Газ пикаят комунистиеските ***, газ :))) Няма данни за престъпления, другари, няма :) Всичките ви скалъпени ДС обвинения умират :)) Още чакаме за подслушванията, за апартаментитена Цветанов, за нарушенията на кабинета Борисов...чакаме.
11
10
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 години
Абе прокуратурата я по-добре го проверете тоя, че може и при него да излезе едно тефтерче с ББ, ЦЦ и ИФ !