До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%

БСП води с по-малко от процент на ГЕРБ, трети е Бареков
9 мар 2014 20:02,
232
До 5 партии с евродепутати, до урните няма да отидат 25%
Снимка: Институт за модерна политика

От три до пет партии имат шанс да излъчат свои представители на евровота през май, сочи национално представително проучване на Института за модерна политика (ИМП).

От данните им става видно, че ако изборите бяха днес, избирателите биха гласували за: БСП – 18.8%, ГЕРБ - 18 на сто, България без цензура-ВМРО-ЗНС – 8.0%, ДПС – 4.3%, АБВ – 3.9%, Реформаторски блок – 3.6%, Атака – 3.0%, НФСБ – 1.2 на сто.

Социолозите констатират, че на този етап се наблюдава по-скоро "позиционна война", отколкото отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за двете най-големи партии -  БСП и ГЕРБ.

"Това значително повишава значението на фактори като предизборните стратегии и качеството на кандидатурите", подчертават те.

От останалите политически сили тенденция на растеж вече в няколко поредни проучвания се регистрира за "България без цензура". Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за тази формация възлиза на 8% (за сравнение - по данни на ИМП, тя е била на нива 5.6% през януари 2014-а и 5% през декември миналата година). Към момента данните отреждат на този нов политически съюз не само статута на най-голяма извънпарламентарна сила, но и на трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

Растеж през февруари регистрират още две политически сили - АБВ с 3.9% (за сравнение: 1% по данни на ИМП от януари) и "Атака" – 3.0% (за сравнение: 1.6% преди два месеца).

Спад в подкрепата обаче има при Реформаторския блок. Делът от тези, които биха гласували за тази коалиция, ако европейските избори се провеждаха към момента, възлиза на 3.6% (за сравнение: от януари 4.5%).

За ДПС на евровота биха пуснали бюлетина 4.3% от гласоподавателите, което е в диапазона на традиционното електорално влияние на партията, допълват социолозите.

Делът на хората, които категорично заявяват, че няма да отидат до урните, към момента е 25.7%.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
5
 
! Отговори
Странно преди 10 години
Не е възможен толкова висок процент за бсп на фона на непрекъснато сриващия им се рейтинг като се отчете, че и АБВ и дърпа половината електорат максималния резултат за бсп е 10% така че нищо друго не им остава освен да се слеят с дпс за изборите
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искаме комунисти , турци и Бареков да ни управляват
79
2
 
3
 
! Отговори
до 106 преди 10 години
Борисов ли имаш предвид :)))
78
5
 
3
 
! Отговори
Аре до Брюксел преди 10 години
Очаквам Борисов и Цветанов да отидат скоро до Брюксел и да пореват малко на рамото на Меркел ,че имат само 18 % и че в България ги репресират хихихихихихихихихихихи
77
3
 
0
 
! Отговори
info. преди 10 години
С това броене си броят хората в партийните централи,за тях това е потенциала за гласност..Всичко останало е купуване на изборни секции и мъртви души.Всички агенции са направени да замазват истинският вот на хората,това е истината.Колкото до Бареков!Защо Бареков и думичка не казава за Костов?Дали пък Костов не е основният играч зад паравана между Бареков и Борисов!
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до урните няма да отидат 25% _____________до урните ще отидат само 25%, Гаранция !!!, ако си мислите че народа го интересуват Вашитев джанканици, жестоко се лъжете
75
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
герб са национални предатели
74
8
 
7
 
! Отговори
Джамбазов преди 10 години
Българите се славят като неповторими мазохисти. Борисов им намали и замрази заплати и пенсии и сега пак си го искат! Невероятно.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Узаконете проституцията за да върнете социолозите от легалната страна, нека упражняват професията си законно!
72
10
 
6
 
! Отговори
А честито преди 10 години
Малееееееее 18 процента за герб????? Ама българина заслужава пак да го управляват още 4 години Дянков ,Борисов и Цветанов :)))))))))))))) *** народ-слаба държава
71
3
 
5
 
! Отговори
До 89 преди 10 години
Даааааа. Ти си сигурно ужасно много ителигентен БСП-ар
70
5
 
2
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Преди година в изследване на електорална нагласа на Алфа Рисърч АТАКА имаше 1.9%, а на изборите взе над 7%.Сега гледам и дават повече - 3%
69
4
 
7
 
! Отговори
55 преди 10 години
До До неАз пък не мога да разбера как ги зомбира тия,Станишев...Местан ги клати вече почти година и те пак подир него бягат,ама е"ан комунист признава ли си ??
68
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП ще спечели. Росен Петров днес пак разказа къде е бил офиса на Бойко Тиквата и как е командвал наказателни бригади с бухалки чупещи крака и глави. Оставете наркотрафика, проституцията и убийствата. Дори и да забравим това Бойко така и не се научи да прави политика, а само циркъджалъци. Слага се на Меркел, целувки, прегръдки, а като дойде време за шенген тя първа го отряза като бездарна ***. Държание на гамен, бандит дори и на конгреса на ЕНП. Бай *** - нищо не се е променило. Излагац
67
2
 
6
 
! Отговори
Бат Сали преди 10 години
До АнонименДай пример за партия, която те устройва. Ако нямаш такава не забравяй, че *** и турците имат !!!!
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На последните парламентарни избори активността бе малко над 50%!Няма начин на евроизбори тази активност да бъде постигната. Между 25 -30% ще бъде активността!На хората изобщо не им дреме кой тарикат ще се намърда в европарламента с тлъста заплата и безброй привилегии!
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП 19% *** си е народа94837
64
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдааааа, отново преброяване на простаците в България! 18,0% са точно безмозъчните *** ,които ще гласуват за ГЕРБ!
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платените стъкмистики започнаха.
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bulgaria on air не беше ли бившата МСАТ на *** и Бойко? Вече на Пеевски ли е ?