Танов отрича до дупка за натиск по случая с Мишо Бирата

По думите му изтеклият разговор с Борисов бил "сглобен"
Обновена: 11 мар 2014 15:45 | 11 мар 2014 15:45,
83
Танов отрича до дупка за натиск по случая с Мишо Бирата
Ваньо Танов на днешното изслушване. Снимка: Булфото

Бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов отрече, че върху него да е оказван натиск, за да не извършва проверка в пивоварната на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Това стана при изслушването му в парламентарната анкетна комисия, която проверява случая с оповестения разговор между него и бившия премиер Бойко Борисов.

Още по темата
Пред депутатите в комисията Танов обясни, че през 2009 г. на базата на анализ е взето решение за проверка на всички данъчни складове за производство на бира, спирт и горива.

Проверките пък показали, че в почти всички данъчни складове има нарушения. Той уточни, че във въпросния склад за производство на бира е констатирана кула за производство на спирт.

"Това е тежко акцизно нарушение и според закона трябва да бъдат предприети мерки по отнемане на лиценза", посочи Танов, цитиран от БТА. По думите му след отнемане на лиценза са започнали атаки и обвинения за това, че той е отнет неправомерно.

Бившият митнически шеф разказа, че е бил викан на среща при премиера заедно с министъра на финансите (Симеон Дянков - бел.ред.). По думите му тогава министър-председателят е възложил на министъра на финансите да изясни случая.

"След срещата аз изисках материалите по преписката, явявах се в кабинета на министъра на финансите, защитих тезата си, че лицензът е правомерно отнет", каза той.

"Въпросният разговор, за който аз категорично заявявам, че не е идентичен с проведения, а е сглобен от няколко разговора, е по повод проверка, след като съдът връща лиценза на данъчния склад", заяви Ваньо Танов.

Той подчерта, че целта на Агенция "Митници" не е била да отнеме лиценза, за да спре производството.

"Отнемането на лиценза беше като крайна мярка с цел - когато са свършили морковите да се използва тоягата и фирмата да се приведе в съответствие със закона", отбеляза Танов.

Председателят на парламентарната комисия Йордан Цонев заяви, че има съмнения за това, че върху бившия директор на митниците е оказван натиск.

"Съмненията са, че на Вас ви е било наредено да не бъдете толкова настойчив и прецизен, колкото сте бил", каза Цонев.

"Не е оказван натиск върху мен да не извърша проверка. За мен премиерът беше въведен в заблуждение и тъй като аз съм някакъв директор на агенция, за премиера е по-лесно да вярва на президента, който твърдеше, че ние сме отнели неправомерно лиценза. И той каза така - аз съм поел ангажименти, че никой няма да бъде бутнат и няма по политически причини да бъде преследван", отговори Ваньо Танов.

Той подчерта, че не е провел нито една среща с бизнесмен "на четири очи" и в случаите, когато някой е идвал при него по определен въпрос, той е нареждал на срещата да присъстват и ресорните директори в митниците. По думите на Танов Мишо Бирата е ходил в агенцията, но не помни кой друг е присъствал на срещата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те пък едни генерали....Генерали без армия.Генерал-пожарникар и генерал-ченге, т.е генерал на маркуч и генерал на няколко доносникаХвани единия удари другия
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Генрал на Генрала око не вади!
31
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като критикуваш ГЕРБ кажи какво Орешарски направи? Онези 250 00 работни места къде са?
30
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Боко версията беше друга, защо не ги сравнихте преди това?! Затвор за мутрите от ГЕРБ!
29
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гафовете на ГЕРБ са толкова много и толкова грозни, че никаква лъжа и фалшиво обвинение в монтаж не може да ги спаси от политческа смърт
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ по време на управлението си ни върна във времето на прехода. Явно заради носталгията на лидера им Бойко по този толкова успешен за него период
27
6
 
4
 
! Отговори
ГЕРБСП преди 10 години
До иванА опорния шамар от февруари 2013 спомняш ли си го ??
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова нагла лъжа не бях чувал от доста време. Членовете на ГЕРБ са способни на всякакви престъпления, за да се докопат до властта
25
4
 
5
 
! Отговори
иван преди 10 години
Пишете за успехите на правителството,оооооо те ги няма.Господа от Днес ,не ми трийте коментарите,не съм писал нищо нецензурно за да го правите.Или и вас ви командва момата.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не че има значение, но аз на този *** не вярвам. Как може такива изпечени лъжци да са ни управлявали и управляват.
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"отрече, че върху него да е оказван натиск"Аз пък му вярвам.Защо да го натискат? Знае кой плаща на Боко и се грижи за парите му без дори и да му намекнат. Ако пък и на него са плащали, да не би това де е натиск???А това "Дай да оправим едно наше момче, заедно ритаме футбол", може наистина да е сглобено от две фрази:- "Дай да оправим едно наше момче"- "заедно ритаме футбол"Може и да е прав, може пък да е ставало въпрос за друго "наше момче". Не му се сърдете на човека, че не помни кое точно
22
5
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
И инфаркта на Мишо Бирата е слобен след гафа.
21
5
 
2
 
! Отговори
иван преди 10 години
Пишете за успехите на правителството.
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рaзтрaкaхa се червените тролчетa.нaспaли се, нaхрaнени и с опорни точкиии. нещaстници.
19
3
 
1
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
mani mani,,,
18
4
 
7
 
! Отговори
хм преди 10 години
много му се иска на данчо ментата да бъде така както той иска но не му се получава поредния балон надут от тях се спука оставката им е близо и тогава ще видят те как се прави разследване за откраднатите пари от заемите дето сега ги теглят на поразия
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз дет трудно мож го фана кво гълчи, отдавна требеше да търка някой нар в софийският централенДеСе от дет да го погледнеш
16
7
 
10
 
! Отговори
гост преди 10 години
Този КА. *** по колко пъти ще си сменя показанията?
15
3
 
3
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До бг-действителностАаааайде стига цинизми!
14
6
 
8
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Ами, и аз ,като кръшкам на жената, после отричам до дупка! Даже и на калъп да ме хванат!Само така пич!