Пенсионерският бонус – една разхлабена дупка на колана

Министър Адемов пресметна броя на щастливците - 2 185 131 души
Обновена: 12 мар 2014 17:27 | 12 мар 2014 15:58, Веселина Йорданова
90
Пенсионерският бонус – една разхлабена дупка на колана
Снимка: Dnes.bg

Всички пенсионери ще получат еднократната добавка към пенсиите си преди Великден, съобщи социалният министър Хасан Адемов след заседанието на кабинета. Както Dnes.bg писа, добавката ще бъде диференцирана, а днес правителството одобри и размера й.

Адемов определи мярката като разхлабване на "силно стегнатия финансов колан" по време на предишното управление.

Още по темата
"Може да е и с една дупка, но финансовият колан леко е разхлабен, за да можем да подкрепим 2 185 131 пенсионери, които ще получат тази еднократна финансова подкрепа", коментира той.

Адемов съобщи, че общият брой на пенсионерите с пенсии до 150 лв., които ще получат помощ от 40 лева, е 327 000.

30 лева ще получат 738 000 пенсионери с пенсия в границите 150.01 – 251 лева, колкото е и линията на бедност за тази година.

1 120 000 са хората с пенсии над нея, които ще получат великденски бонус от 20 лева.

"Напълно справедливо решение по този въпрос трудно може да се намери, идеята беше решението, което предлагаме, да бъде по-малко несправедливо, тъй като е очевидно, че и при това разпределение ще има хора, които няма да бъдат доволни – едни от размера, други от самата еднократна подкрепа", коментира министърът.

Адемов отново заяви, че това подпомагане е последователна политика на правителството и идеята е всеки Великден и всяка Коледа кабинетът да отпуска еднократна финансова помощ.

Министърът напомни, че финансовата помощ не зависи от осигурителния принос и не става дума за социално подпомагане, за което има критерии за достъп.

"Тук става дума за допълнителна финансова подкрепа в зависимост от размера на пенсията и добавките към нея и затова възприехме диференцирания начин на подкрепа", обясни той.

Хасан Адемов заяви, че остава впечатлението, че подкрепата се концентрира само върху една група – най-бедните, и затова е избран вариантът, в който добавка да получат всички.

"Каква ще бъде политиката в бъдеще обаче е трудно да се каже. Опитваме се да се спрем на най-справедливия вариант", разясни Адемов.

По думите му 80% от пенсионерите ще получат и еднократна помощ от 30 лева в края на отоплителния сезон.

От енергийното подпомагане ще могат да се възползват около 270 хил. българи, получаващи целева помощ за отопление за сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

Еднократната помощ ще могат да получат и хората, които не са подавали молба-декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница.

Заявления за помощта се подават до края на март само от тези, които не са подали заявления последния път, но отговарят на условията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Комунисть преди 10 години
Няма ли най после да ги изметем тия бе!? Докараха България до фалит !?Продължават да ни заробват с тия заеми .Говорят глупости за реиндустриализация !????? Къде са ни полезните изкопаеми за да правим такава глупост бе!? Що се правят само политически и етнически назначения !?
76
0
 
1
 
! Отговори
комунисть преди 10 години
Предлагам:1.Забраняват се всички партии освен БСП и ДПС.2. Великденските бонуси се раздават само на бивши комунисти и избиратели на двете партии.3.Въвежда се задължително гласуване ,като се ползва челния опит на братската партия ,собственик на другаря Ким Чен Ун .4.Възстановяват се пионерската организация ,като ковачница на кадри за ДПС и БСП .5.Въвеждат се званията и титлите Млад и после заслужил ДПС-ар и БСП-ар,които да се дават,за доноси срещу инакомислещите .......
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За децата пак няма,ама те не са избиратели....А бъдещи емигранти....
74
0
 
7
 
! Отговори
благодарен пенсионер преди 10 години
А в същото време горките депутати ще "мизерстват" с 550 лева увеличение на заплатата и то всеки месец, не само на Великден!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, как личат опорните точки на червените ***! Толкова ли сте ***, че не можете да напишете нещо от себе си? От километър личи, че един и същ човек ви е писал, това, което копирате и пляскате тук. Колко сте жалки!
72
0
 
3
 
! Отговори
Idealist преди 10 години
Сега вече БСП, ше загуби изборите. Който каквото си го направи, друг не може да му го направи! Около 60 - 70 % от българите са русофили и най - много са сред привържениците на БСП. Най-после хората да разберат, че за върхушката на БСП са важни само парите и то лесните пари откраднати от еврофондовите. Имам постоянни контакти с възрастни хора и те вече разбират, че искате да ги подкупите с 20 -30 лв. и сте предали всичките им въжделения. Колкото до това хлапе - неподготвено и зелено и природно ограничено!
71
0
 
7
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
.....МНОГО ВИ УВАЖАВАМ ДРУГАРИ ...ХА,ХА,ХААААААААААА.....АМА , ГЕРБ МИ ДАВАХА ПОВЕЧЕ !ИМАХ СЕРИОЗНА РАБОТА В СТРОИТЕЛСТВОТО И БИЗНЕСА С ЕВРОПА!БЛАГОДАРИМ ЗА ПАРИТЕ ...НО, ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ!НА КОМУНИСТИЧЕСКИ ТАРИКАТЛЪЦИ ---НЕ КЪЛВЕМЕ ХА,ХА,ХАААААААААААА...
70
4
 
3
 
! Отговори
И. Велева преди 10 години
Великденски добавки за пенсионерите! Поредното разумно решение на управляващите.
69
3
 
0
 
! Отговори
Предлагам преди 10 години
Който приема великденските добавки като популизъм да се откаже от тях.
68
6
 
2
 
! Отговори
Kolov преди 10 години
Възрастните хора заслужават уважението ни и достойни старини. Вярно е, парите не са много, но ще стоплят поне малко сърцата им.
67
1
 
3
 
! Отговори
акуд преди 10 години
дпс чрез бсп и атака грубо се поругаха с Българските пенсионери който цял живот са внасяли най -големите пенсионни вноски, днес ще вземат по малко пари и от последния не осигурен потомствен ром. българчетата с тяхното търпения са за смях на целия свят, няма по големи дибили от нас
66
2
 
6
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА... преди 10 години
...КАКВИ БОНУСИ ...КАКВИ 20-лв., БЕ....ХА,ХААААААААААА...ТОВА СА ЗАЛЪГАЛКИ ЗА *** СЕЛЯНЧЕТА!!!!САМО ГЕРБ!!!!ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ***!!!
65
4
 
3
 
! Отговори
The True преди 10 години
Видяхме, че държава, в която управляващите се отнасят пренебрежително с децата и възрастните хора, не я очаква нищо добро. Хубаво е, че вече се мисли за тези, най-незащитени хора в обществото.
64
5
 
2
 
! Отговори
Българка преди 10 години
В последните години пенсионерите бяха забравени от управляващите, затова каквото и да направи правителството на Орешарски, за тях ще е добро.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баба ти Мика Зайкова няма ли най-после да се пенсионира.От такива дъртофелници "ценни кадри"млади хора до 40 години не могат да си намерят свястна работа.
62
0
 
7
 
! Отговори
Срамота преди 10 години
21 век тохнологий светът е достъпен за всеки да пътува и да учи А този *** ще отпуска по 20 лева и ще се пъчи че незнам какво е направил с пари и то на кредит марш от държавата майка ..и да е...ба. Не мога да си обясня как обикновенният човек го позволява да се гаврят с живота му че аз от както се помня ние все сме в криза и до кога с тези мизерни доходи.
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Гърция средната пенсия е 1000 евро.Ако в Гърция кажеш на някой пенсионер, че давайки му веднъж 20 евро си го подпомогнал, той ще те пребие с бастуна.А Гърция далеч не е най-богатата европейска държава.
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При сегашната смъртност по 8 човека на час,докато дойде време да ги раздават 5760 човека ще са предали богу дух.Без да им се порадват
59
2
 
11
 
! Отговори
??? преди 10 години
Благочестивият Цветан Василев се изографисал като ктитор в Гигинския манастир???Умът ми не го побира??? Капута чака да му именуват селска улица???А троловете славят всичко гнило???
58
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един ден това правителство ще бъде съдено за тези пари, които раздава на пенсионери и ***. Българите искат пътища, инфраструктура а не хрантутене на разни мързеливци!