Пенсионерският бонус – една разхлабена дупка на колана

Министър Адемов пресметна броя на щастливците - 2 185 131 души
Обновена: 12 мар 2014 17:27 | 12 мар 2014 15:58, Веселина Йорданова
90
Пенсионерският бонус – една разхлабена дупка на колана
Снимка: Dnes.bg

Всички пенсионери ще получат еднократната добавка към пенсиите си преди Великден, съобщи социалният министър Хасан Адемов след заседанието на кабинета. Както Dnes.bg писа, добавката ще бъде диференцирана, а днес правителството одобри и размера й.

Адемов определи мярката като разхлабване на "силно стегнатия финансов колан" по време на предишното управление.

Още по темата
"Може да е и с една дупка, но финансовият колан леко е разхлабен, за да можем да подкрепим 2 185 131 пенсионери, които ще получат тази еднократна финансова подкрепа", коментира той.

Адемов съобщи, че общият брой на пенсионерите с пенсии до 150 лв., които ще получат помощ от 40 лева, е 327 000.

30 лева ще получат 738 000 пенсионери с пенсия в границите 150.01 – 251 лева, колкото е и линията на бедност за тази година.

1 120 000 са хората с пенсии над нея, които ще получат великденски бонус от 20 лева.

"Напълно справедливо решение по този въпрос трудно може да се намери, идеята беше решението, което предлагаме, да бъде по-малко несправедливо, тъй като е очевидно, че и при това разпределение ще има хора, които няма да бъдат доволни – едни от размера, други от самата еднократна подкрепа", коментира министърът.

Адемов отново заяви, че това подпомагане е последователна политика на правителството и идеята е всеки Великден и всяка Коледа кабинетът да отпуска еднократна финансова помощ.

Министърът напомни, че финансовата помощ не зависи от осигурителния принос и не става дума за социално подпомагане, за което има критерии за достъп.

"Тук става дума за допълнителна финансова подкрепа в зависимост от размера на пенсията и добавките към нея и затова възприехме диференцирания начин на подкрепа", обясни той.

Хасан Адемов заяви, че остава впечатлението, че подкрепата се концентрира само върху една група – най-бедните, и затова е избран вариантът, в който добавка да получат всички.

"Каква ще бъде политиката в бъдеще обаче е трудно да се каже. Опитваме се да се спрем на най-справедливия вариант", разясни Адемов.

По думите му 80% от пенсионерите ще получат и еднократна помощ от 30 лева в края на отоплителния сезон.

От енергийното подпомагане ще могат да се възползват около 270 хил. българи, получаващи целева помощ за отопление за сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

Еднократната помощ ще могат да получат и хората, които не са подавали молба-декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница.

Заявления за помощта се подават до края на март само от тези, които не са подали заявления последния път, но отговарят на условията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По този начин страната попада в ситуация на постоянно увеличаващ се дълг, съединен с определени условия - замразяване на работните заплати и пенсиите и тям подобни мерки. С други думи сценарият за икономическия колапс на Украйна вече е задействан.", смята канадският експерт.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за децата 35 лева на месец и то само ако се осигуряваш на минимална заплата
55
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С това разхлабване на колана накрая ще ни паднат гащите и тогава ще разберем колко сме се ***
54
2
 
4
 
! Отговори
az преди 10 години
E chak pak da gi e presmetnal - aide molq vi se! Poglednal e edna statistika i sega si pravi vqtar na ustata. A tezi pari da si gi pahne na ednoto mqsto...
53
1
 
8
 
! Отговори
последовател на Алов преди 10 години
2 185 131 пенсионера, верно ли бе, баси майката.Добави майки в майчинство, и деца които са все още твърде малки да работят и да плащат данъци, и 1 милион ***, които нищо не плащат. Излиза, че 7-те милиона дето сме разчитат на плещите на неколцина, да ги издържат.Едва ли не излиза, че оня комарджия, дето претрепал неква бабичка в некво село тия дни, заслужава да му се даде медал....
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sramna rabota da ti vdignat pensiata sas 15 evro samo zasto ne vzemem primer ot ispancite vav godinata polochavat 2 trinadeseti pensii y zaplati sasto. Pone da ne go kazvat che ste vdigat pensiite sas 30 leva.hubava rabota no balgarska /Yasen sam sas tezi dumi nali bokluci sa politicite/da vidiat che sme sas nay niskia dohod i pensii vav bg
51
4
 
8
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
А не беше ли по-добре тези пари да се дадат на млади хора, за да останат поне малко от тях тук, а не да бягат в чужбина. Не че пенсионерите имат много, но те няма да ги усетят.
50
5
 
14
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Ега ти какъв страх ги тресе тези от изборите, щом като от около 300 000 пенсионери, които трябваще да подкрепят, скочиха чак на 2 млн. А защо не ги дадете, например, за 2 юни - денят на Ботев. Ех, че сте елементарни.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ ОСКВЕРНИ БЪЛГАРСКИТЕ БАНКНОТИ,ЗАЩО СИМВОЛЪТ НА БЪЛГАРИЯ ЛЪВА Е СЪС ЗАБИТО КОПИЕ В ГЪРБА ?
48
2
 
13
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
До МаяТези пари сега също ги НЯМА.И за съжаление ще го усетят работещите хора.Още по-жалко е ,че все още има плиткоумни хора като теб...амин
47
1
 
13
 
! Отговори
HM преди 10 години
Ренета, Емил, Христо, ако изобщо сте трима, а не един, ходете там откъдето сте дошли и стига с тези платени коментари!!
46
4
 
15
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Значи за електората пари има, а за бизнеса и хората,които работят -един топъл...да ни грее в самотните вечери.ОЩЕ ЛИ СЕ ХВАЩАТЕ БЕ БАБИ????
45
1
 
10
 
! Отговори
до Константинов преди 10 години
Прав си,дедовото,на всичкото отгоре ще ни броят и дупките! Хайде,холан!
44
3
 
18
 
! Отговори
Константинов преди 10 години
Това е поредната гавра и подигравка с хората, които не са и сънували, че ще се появи новата "тройна коалиция". Помислете малко бе хора! Първо свалиха съвсем символично партийните субсидии от 12 на 11 лв за 1 глас - пресметнете колко процента е това - 0.083 %.Сега като подхвърлят по 20 лв за какво ще им стигнат на пенсионерите. Купуват се нови лимузини за парламента за над 5 милиона лева, повишават си заплатите с по 570 лвДепутатите и партийните върхушки не са хора, а кръвожадни ***.
43
3
 
19
 
! Отговори
дедо ви преди 10 години
Аз съм тарикат.Ще взема тези 30 лв. и пак няма да гласувам за тях. Така решихче със всички старци в блока.Така им се пада!
42
4
 
17
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
60 милиона раздадени предизборно са хвърлени на вятъра,Получавам пенсия 600 лева и ме подкупват с 20 лева, Пълна простотия, Хасане, бедните са по скоро болни отколкото гладни, Предизборен ефект щеше да има ако с тези пари купите на всяка община по една модерна линейка и хротивопожарна кола, Ама то трябва акъл който ви липсва, Очите ви са все в парите,
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ ПРАВЛЯВАШИ Е МОДАХА ЛИ А РАЗБЕРАТ ЧЕ БОНУСИ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ ДА СЕ ДАВАТ НА ПЕНСИОНЕРИ С МАЛКИ ПЕНСИИ/ПЪЛНИ/ И НАМАЛЕНИ А ПО ГОЛЕМИТЕ,А НИКАКВВИ НАД 700лвИ .ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА НА ЬИВШИ ВОЕННИ,ОФИЕРИ ДС.НОМЕНКЛАИУРЧИЦИКОИТО КАТО ПЕНМСИОНЕИ РАБОТЯТ/В ОХРАНА/. ИЛИ ФИРМИ.ДЕЦАТА ИМ СА ФИРМДЖИИ.Т.Е БОГАТИ.ЗА ЕДИН БЕДЕН ПЕННСИОНЕР БОНУСА ЕИНЕО ,А ЗАДРУГИТЕ СА ДДОБНИ ПАРИ.
40
7
 
8
 
! Отговори
hhhhh преди 10 години
не е ли по логично бунусите,независимо в каква форма се дават,да се дават на безработните???Само за пенсионери се говори,за младежката безработица нито дума!
39
4
 
16
 
! Отговори
Петърчо преди 10 години
Българските пенсионери да не би да живеят само на Великден или Коледа? Доколкото знам в годината има 365 дни. Я поделете 40 на 365. Мдааа още сега виждам как радостните пенсионери умуват как да похарчат всичките тези 11 стотинки. Леле мале , то какъв живот ще падне а? Сега очаквам някой да припомни за огромните 4 лева към пенсиите им всеки месец. Цели 33 стотинки дневно за тези щастливци пенсионерите. Кой не иска да е на тяхно място а?
38
7
 
14
 
! Отговори
гадни червени преди 10 години
Комунистите пак правят глупости. Ще изхарчат тези жизнено важни пари за пенсионерите,които нищо не работят. Но така е, когато го няма Бойко Борисов ще ги изхарчат комунистите за пенсионерите, а тези пари могат да се раздадат на държавните чиновници за бонуси. Защото когато раздават бонуси на чиновниците те ще започнат да работят по-добре и така ще станем по-богати. Когато се върне Бойко няма да има такива разходи! Само ГЕРБ!