Пенсионерският бонус – една разхлабена дупка на колана

Министър Адемов пресметна броя на щастливците - 2 185 131 души
Обновена: 12 мар 2014 17:27 | 12 мар 2014 15:58, Веселина Йорданова
90
Пенсионерският бонус – една разхлабена дупка на колана
Снимка: Dnes.bg

Всички пенсионери ще получат еднократната добавка към пенсиите си преди Великден, съобщи социалният министър Хасан Адемов след заседанието на кабинета. Както Dnes.bg писа, добавката ще бъде диференцирана, а днес правителството одобри и размера й.

Адемов определи мярката като разхлабване на "силно стегнатия финансов колан" по време на предишното управление.

Още по темата
"Може да е и с една дупка, но финансовият колан леко е разхлабен, за да можем да подкрепим 2 185 131 пенсионери, които ще получат тази еднократна финансова подкрепа", коментира той.

Адемов съобщи, че общият брой на пенсионерите с пенсии до 150 лв., които ще получат помощ от 40 лева, е 327 000.

30 лева ще получат 738 000 пенсионери с пенсия в границите 150.01 – 251 лева, колкото е и линията на бедност за тази година.

1 120 000 са хората с пенсии над нея, които ще получат великденски бонус от 20 лева.

"Напълно справедливо решение по този въпрос трудно може да се намери, идеята беше решението, което предлагаме, да бъде по-малко несправедливо, тъй като е очевидно, че и при това разпределение ще има хора, които няма да бъдат доволни – едни от размера, други от самата еднократна подкрепа", коментира министърът.

Адемов отново заяви, че това подпомагане е последователна политика на правителството и идеята е всеки Великден и всяка Коледа кабинетът да отпуска еднократна финансова помощ.

Министърът напомни, че финансовата помощ не зависи от осигурителния принос и не става дума за социално подпомагане, за което има критерии за достъп.

"Тук става дума за допълнителна финансова подкрепа в зависимост от размера на пенсията и добавките към нея и затова възприехме диференцирания начин на подкрепа", обясни той.

Хасан Адемов заяви, че остава впечатлението, че подкрепата се концентрира само върху една група – най-бедните, и затова е избран вариантът, в който добавка да получат всички.

"Каква ще бъде политиката в бъдеще обаче е трудно да се каже. Опитваме се да се спрем на най-справедливия вариант", разясни Адемов.

По думите му 80% от пенсионерите ще получат и еднократна помощ от 30 лева в края на отоплителния сезон.

От енергийното подпомагане ще могат да се възползват около 270 хил. българи, получаващи целева помощ за отопление за сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

Еднократната помощ ще могат да получат и хората, които не са подавали молба-декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница.

Заявления за помощта се подават до края на март само от тези, които не са подали заявления последния път, но отговарят на условията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
20
 
10
 
! Отговори
Мая преди 10 години
По времето на ГЕРБ не се правеха подобни неща. Тогава трябваше да има повече пари за охраната на Бойко
36
24
 
6
 
! Отговори
Ренета преди 10 години
За пореден път виждаме доказателство, че БСП са единствения възможен вариант за излизане от кризата и подобряване на живота на хората
35
19
 
9
 
! Отговори
Емил преди 10 години
За разлика от ГЕРБ които искаха само да взимат, правителството се стреми да дава
34
24
 
7
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Поредния случай в който правителството доказва, че мисли за народа
33
17
 
6
 
! Отговори
Филип преди 10 години
Много добра новина
32
8
 
8
 
! Отговори
Роко преди 10 години
Никакви бонуси ами направо да поемат към орландовци! Пенсионерите които работят веднага да напускат и да освободят местата! Младите стоят без работа а разни некролози работят на пълен работен ден че и пенсия вземат и постоянно *** как не им стигали парите........ Баси наглите.
31
10
 
11
 
! Отговори
Гербер преди 10 години
Ах как ме е яд че дават пари, г-н Дянков каза :"никакви пари, само стягане на коланите", а те пари раздават! Не искам пари ,искам да живея в мизерия ,но г-н Борисов да е добре ,да си пълни банковата сметка, искам да му служа вярно, да бъда винаги на пост с ибрика!Не искам пари, нека тези пари отидат за нови коли на депутатите, за фоерверки по празници, за обяди на властта и приеми! Не искам пари, чувате ли, ще ги върна в бюджета!
30
2
 
14
 
! Отговори
Долу мафията! преди 10 години
Тази година данък сгради е много по-висок от предната. Така ни ограбват все повече всяка следваща година. Трябва целият народ да се вдигне и да измете 25 годишната помия от политици и партии, оплели се като свински черва в една и съща мафия, които разграбиха и унищожиха българския народ и държавата!
29
7
 
11
 
! Отговори
Мдаааа преди 10 години
Наближава време за избори. Какъв по добър начин на печелене на гласове от бонус за пенсионерите
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гербераста реве, това е добре
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е подигравка ,нали!!!!За разхлабената дупка на колана !Срам и яд ме е ,че живея в тази държава!
26
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хихихихихи герберите не искат да се дават пари на Народа хихихихихихихи
25
15
 
8
 
! Отговори
Извод преди 10 години
Щом герберастите така *** и вият значи България върви по правия път!
24
4
 
12
 
! Отговори
бизнесмен преди 10 години
Затова не плащам данъци и си държа парите в офшорни сметки! В тая държава 90% от постъпленията отиват на вятъра и една от причините са тези "социални" политики които използват приходите от данъци за да стимулират паразитирането на *** чрез помощите и да подкупват червените бабички за 20 лева. И после ми обясняват как нямало пари в България. Из министерствата си раздават бонуси като за последно а депутатите сменят правителсвените лимузини на всеки 3 години......
23
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
До АнаЛизточно
22
10
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 10 години
Това е популизъм и ние от ГЕРБ сме против да се дават тези пари на Народа.Като се върнем сега на власт(гласувайте за мен)ще премахна тези бонуси като си стегнете пак коланите защото е криза (за вас)и трябва да държим нисък дефицит.Ще ви доведа още по як от Дянков-супер либерал за който минималната заплата от 340 лева е неаргументиран висок доход и след като вземем власта ще ви взема тези бонуси от гадните популисти както и ще ви направя минималната заплата 220 лева-средна за страната 380 лв.ОК?
21
4
 
36
 
! Отговори
АнаЛиз преди 10 години
Боко , гледай и се учи от старите манипулатори.Така се прави теглиш 5 млрд , даваш 1% от тях на пенсионерите и се скъсваш да се хвалиш , че си им разхлабил коланите.Същевременно , докато им даваш по 20 , 30 лева и то еднократно , вдигаш заплатите си на депутатите с по 560 лева .И какво се получава , че за цялата година ще дадеш 40 лева на пенсионера и 7000 на депутата и ще се биеш в гърдите. Не строиш магистрали , защото асфалта не се яде , безработицата се покачва до над 13% , но се хвалиш
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До optimistто имаше и коледни, ама ти като ГЕНАДИ и КИРО КОФРАЖИСТА са ви малко мозъчните клетки, че да помните няколко месеца назад какво е ставало.
19
3
 
25
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Пишете и ближете трохите на Адемов. Защо просто не увеличиха пенсиите . Ааа, нямаше да има увеличение на техните заплати. И като ми дадат 40 лв, за годината бонуси, какво. Ще си повиша стандарта на живот ли с тях? Това е подкуп срещу изборите. Мижи да се лъжем. А вие продължавайте да си затваряте очите за истината. Вече ще живеят охолен живот пенсионерите (вашите бащи и майки), а вие продължавайте да слугувате на Управляващите.
18
3
 
29
 
! Отговори
kurec преди 10 години
Гласувай бабо пак за тези,да си увеличават периодично заплатата с 560 лв,а на теб веднъж годишно да ти мятат по 20 лв,гласувай!