Правителството с план за индустриализацията до 2020 г.

Станишев: До 20 април ще е готова програмата с акцент върху тази година
Обновена: 16 мар 2014 18:48 | 16 мар 2014 15:36, Камелия Цветанова
223
Правителството с план за индустриализацията до 2020 г.
Сергей Станишев. Снимка: Булфот, архив

Кабинетът на Пламен Орешарски готви програма за развитието на индустрията за следващите години с ориентир до 2020 г. с акцент върху мерките, които ще бъдат предприети за окуражаване и подкрепа на реиндустриализацията през тази година. Представянето й ще е стане до 20 април след диалог с работодатели, синдикати и неправителствени организации, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев на семинара на левицата в Боровец.

Освен това се готви и цялостна реформа в здравеопазването.

Тя пък ще се разработи в диалог с лекарите, медицинските сестри и пациентските организации.

Още по темата

По думите на Станишев реформата в системата за спешна помощ е приоритет.

Планира се да се разкрият 35 центрове за спешна помощ през тази година, както и изграждането на 11 допълнителни комплекси за спешна медицинска помощ по модела на „Пирогов”. Първоначално те ще са в Бургас, Велико Търново и Плевен, което ще се случи през тази година, после допълнителни в други региони, обясни той.

„По отношение на регионалното развитие диспропорцията в последните 4 години ужасно се задълбочи. София, Пловдив, Бургас бяха фаворитите на предишното правителство. В останалата част на страната също живеят български граждани. Един от приоритетите е ребалансирането и възстановяването на стабилността в развитието на регионите”, посочи Станишев.

„Залегнала е нова политика на рехабилитация на второкласни и третокласни пътища. Става дума за програма от 50 милиона лева. Друга нова политика е програмата за развитие на водния сектор. Тя предвижда два нови язовира – „Пловдивци”, „Луда Яна” и рехабилитация на яз. „Студена”. Отделна програма е за борба с водните режими в населените места. В 30 населени места този проблем ще бъде решен”, каза още лидерът на БСП.
Според него обаче най-важното е създаването на работни места и борбата с безработицата.

 „Социалната политика е от особено значение, тя е изведена във водещ приоритет в програмата на правителството. Още в първите месеци се постигна социално размразяване”, припомни той.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов съобщи, че в програмата за реиндустриализация ще бъдат включени стимулиране на инвестиции в частния сектор - вътрешни и външни, държавно съдействие чрез изграждане на индустриална инфраструктура, развитие на индустриални зони, подготовка на квалифицирана работна сила, използване на инструментариума на Българската банка за развитие в съчетание с експортното застраховане и държавно участие, както по пътя на съществуващи държавни търговски дружества, така и чрез джойнт венчър - партньорство на държавата, общините с частни инвеститори, добави той.

Обсъждахме и възможността министерствата с ресори икономика, транспорт, земеделие, да имат свои търговски дружества, чрез които да партнират с икономически субекти от страни от Далечния и Средния изток, в които голяма част от икономиката е под държавен контрол, каза Янаки Стоилов. Обсъдено е и през есента да стартира външнотърговско дружество за износ на храни, което ще бъде създадено в рамките на Министерството на земеделието, посочи той.

Премиерът Пламен Орешарски добави, че най-вероятно ще се създадат сдружения с активното участие на земеделските асоциации. От многобройните ми срещи с представителите на бизнеса, в това число занимаващи се със земеделие, те често поставят въпроса да се подпомогне създаването на експортни възможности, тъй като са дребни, разпокъсани и трудно осигуряват достъп дори до местния пазар, да не говорим за експорт, посочи министър-председателят. Той добави, че ще се направи работна група, която ще излезе с предложение за най-добрата форма след съгласуване с браншовите организации в селското стопанство.

Орешарски каза още, че с приоритет ще се подкрепят високотехнологични производства, но не биха се отказали и от традиционни индустрии с принос върху икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
11
 
! Отговори
социалист преди 10 години
Аз ще съставя следващото правителство.Ще изтегля 100 млд евро от световната банка,ще раздам половината на народа,а останалата половина ще заделя за моята партия.Народа ще сит за определено време,а после не ми пука,ще духна в чужбина при ПЕС ОВЕТЕ
160
16
 
4
 
! Отговори
Карина преди 10 години
Никой не е очаквал чудеса от управляващите. Факт е, че не се отказват от предизборните си обещания.
159
0
 
4
 
! Отговори
az преди 10 години
До Социологa be ,shto ne si go nabie6....,znae6 kade.
158
1
 
16
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
Ще...ще.....ще.......ще.....ха,ха,хаааааааааааа.....ПРИКАЗКИ ОТ 1001 -КОМУНИСТИЧЕСКА НОЩ!!ВЕРВАЙТЕ ,*** .....ТО ДРУГО НЕ ВИ ОСТАНА ,МАЙ...ХА,ХА,ХАААААААААААА
157
9
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Коренно различно се управлява днес България. Неслучайно герберите ден и нощ сценарии за злепоставяне на управляващите съчиняват.
156
11
 
3
 
! Отговори
Stefanova преди 10 години
Радвам се, че не само магистралите са приоритет на българското правителство. При Борисов само за тях се говореше.
155
17
 
2
 
! Отговори
Социолог преди 10 години
Неслучайно БСП ще спечели изборите за европейски парламент. Всеки ден управляващите показват, че са отговорни политици, които мислят за хората.
154
0
 
27
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Комунистите 45 години се гордееха,че с оръжие в ръка са "съборили" омразния капитализъм.По ирония на съдбата самите те са крупни капиталисти за сметка на загиващата ни нация.Как ли ще реагират,ако народа с оръжие в ръка реши да ги "събори".Да,ще ревнат,че е противоконституционно,ще обявят тия с оръжието като терористи.С една дума "комунистите са *** с две лица' както ги наричаше народа .
153
0
 
26
 
! Отговори
арматуриста преди 10 години
Тоя *** още ли си въобразява,че му вярваме?Баща му Станишев ни лъга 45 години че ще имаме "Светло комунистическо бъдеше".Сега синът му вече четвър век ни обещава "Светло капиталистическо".Такъв непукизъм,такова безочие и демагогия може да роди главата само на един комунист.Силен шут на мафията.
152
0
 
22
 
! Отговори
СССРейчо преди 10 години
50 милиона за рехабилитация на пътища ?????????????????? Това са не повече от 100 километра, дори за половин окръг не стига !!!!!! Червена мафия !!!!!
151
0
 
12
 
! Отговори
Извини се бе? преди 10 години
Ади пак: извини се бе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ко съ чудиш, на Местан съ извини.
150
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се тия герберастки *** нямат ли почивен ден, нямат ли семейства - нацвъкали са всичко.
149
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТанишев сигурно се е пошегувал.България провежда от 25 години план за деиндустриализация.
148
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Празни приказки.
147
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия програми кога ще започнете да работите? !
146
2
 
21
 
! Отговори
bibi преди 10 години
Лъжи, големи лъжи за *** електорат като ***, турци дементни пенсионери. Лъжи, лъжи, но кой ти вярва, плъх мръсен.
145
3
 
17
 
! Отговори
маймун дере преди 10 години
На психясалото булгаристанско население, се поднасят, с тонове приятни лъжи,така,както е било винаги, по време на този безкраен преход.Преход от полунищото,към Голямото Нищо. По стар тъпунгерски обичай,стадото ще се юрне да избира поредните си ездачи.Правилно казва някой преди,че сме много *** народ,щом толкова пъти,по толкова елементарен начин ни го начукват и ние за пореден път, го поемаме.ИЗВОДЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ЕДИН: НЯМА ТАКЪВ НАРОД.Има само *** глави, в насипно състояние.Уви!
144
13
 
4
 
! Отговори
bosnak преди 10 години
един въпрос към троловете на ЦЦ, абе продажници в неделя двойно ли ви плаща както е по кодекса на труда или кръшка както си му е в кръвта
143
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СерГей ти си ..ей.
142
4
 
23
 
! Отговори
kamen преди 10 години
Много е важно да се направят 2 нови язовира, че хидроинженер номер 1 на републиката свърши милионите от цанков камък.