КСНС с обща позиция: Не признаваме референдума в Крим!

Само "Атака" се отцепи и не я подкрепи
Обновена: 24 мар 2014 16:35 | 24 мар 2014 15:09, Камелия Цветанова
482
КСНС с обща позиция: Не признаваме референдума в Крим!
Снимка: БТА

С общо становище по отношение на рисковете пред България заради кризата в Украйна излязоха членовете на Консултативния съвет по национална сигурност. Те се обединиха около консолидирана позиция, която не срещна подкрепата само на „Атака”.

Лидерът на националистите Волен Сидеров, който напусна по средата заседанието на КСНС, продължило четири часа и половина, определи проекта на становището като "категорично неприемлив".

В позицията на КСНС е посочено, че България ще действа като член на ЕС и НАТО, но и ще отчита националния си интерес.

Още по темата
„България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не го признава”, прочете становището на КСНС президентът Росен Плевнелиев.

Членовете на КСНС призовават всички страни, които участват в настоящата криза да преустановят всякакви провокации и да се съобразяват с международното право.

България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС и на икономическата част след провеждане на честни и демократични избори за президент.

Консултативният съвет за национална сигурност настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, в т. ч. и на лицата, принадлежащи към различните етнорелигиозни общности, сред които е и близо 300-хилядната българска общност. Кризата в руско-украинските отношения за пореден път поставя на изпитание и икономическата, и енергийна сигурност на страната.

Кризата в отношенията между Русия и Украйна поставя под заплаха и доставките на газ за България, предупредиха още членовете на КСНС.

Заради това в становището е посочено, че диверсификацията  и разработването на газовите находища в Черноморския шелф са безалтернативни.

КСНС препоръчва на Съвета за сигурност към Министерски съвет и на Националния щаб за мониторинг да следят и анализират процесите, свързани с кризата, а на изпълнителната власт да предприеме действия за недопускането на нарушаването на енергийните доставки и да осигури нужния резерв, което да позволи България да преодолее евентуална енергийна криза.

В становището е посочено, че българските институции трябва да подържат диалог с българската общност в Украйна и да им оказват съдействие.

В заключение в позицията се препоръчва на правителството да защитава становището при провеждане на разговори по темата в ЕС, както и да излага рисковете пред страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


482
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
2
 
4
 
! Отговори
Риторичен ? преди 10 години
Апропо, "действащия президинт" на Украйна Янукович подписа ли анексията на Крим от Русия ?
267
2
 
10
 
! Отговори
Малеее преди 10 години
Малееее, сега на евроизборите атака да ви набута един голям православен в еврейските ви седалища, малееее какъв кеф!!!!!
266
1
 
0
 
! Отговори
До 287 преди 10 години
Пък може и да съм Таксиджия хахаха знае ли човек въпреки че и Врачка от тебе нестава хохохоо
265
1
 
0
 
! Отговори
До 287 преди 10 години
Е това е ясно Колко???
264
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
284 mnogo si typ brat4e kravarite gi bixa v Irak Afganistan Vietnam navsqkyde.Texnologii bol no ima edno no s pedalska armiq si donikyde i posledniqt aborigen te bie tolkova
263
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много ;)
262
2
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Всеки, който е разочарован от настоящето, много добре да помисли кой иска да вкара в Европарламента! Дали атакисти или проамерикански либерали, които ще защитават интереса само и единствено на началниците си! АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА
261
1
 
0
 
! Отговори
До 279 преди 10 години
Погрешна ти Е Информацията колега аз не съм Таксиджия ти имаш стаж в Таксите Колко ти плащат
260
20
 
0
 
! Отговори
280 преди 10 години
Американските имат професионална армия която няма равна на земята по мощ и ресурс. Мисля че един час е прекалено много за разчистването на Крим от руски аматьори.
259
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малеееее, ето сега гледах по БНТ старта на НОВИНИТЕ:Значи дадохте коментара на Бойко, Стоилов, Плевнелиев, Доган,само на Сидеров не дадоха съответния коментар, а само изрезка от митинговата реч и накрая я разкараха!!!СМЕШНИ ЕВРЕЙСКИ ***!!МЕДИЙНИ ВАМПИРИ!!Кого ще манипулирате вие, ми сега всички ще гласуваме за АТАКА, май месец ще сте под дъгата!!!
258
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Обама му пожелавам много успех и съвет да спира да се сополиви по всички точки на света ами като е толкова курназ да Атакува и не само да стой като Хиена и да дебне като в Сирия вече 5 години то така и баба знае да води войни начий Оставяме ги да се самоизбиват и когато видим за кво става въпрос се намисаме да доубием противника и да си го Поделим
257
1
 
18
 
! Отговори
Шорос преди 10 години
Управлението на българските интереси от неофициалната тройна коалиция ГЕРБ БСП и ДПС е изключително ефективно, жалко че приключва...
256
1
 
15
 
! Отговори
Майора преди 10 години
До АнонименС какво ще ги измете? С наемниците си ли? Руската армия е в пъти по-мощна и по-дисциплинирана от американските лентяи. Жалко, че САЩ имат ядрени оръжия.
255
4
 
2
 
! Отговори
275 преди 10 години
Ми да можеш , то за там треа малко акъл, не е като да се качиш в таксито и да поркаш бира цяла ден ;)
254
2
 
8
 
! Отговори
Бенковски преди 10 години
О СВЕЩЕННА ПРОСТОТА !!! господи закриляй бедния и ограбен българин от такива мушмороци!!!
253
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо човек да не повярва. След много гърчене, шикалкавене и какви ли не отлагания от страна на БСП, най-после се взе решението, което ни определя като европейци. Няма как да се злепоставят публично. Страхът ги тика към това, дето е редно. Атакистите днес крещяха, колкото им глас държи какво ли не, само не и нещо, което е смислено. Предизборно бяха агресивни, както всъщност при всяка тяхна поява. Добре че се стопиха, че с това предизвикателно поведение настройват хората едни срещу други.
252
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро на Обама ще му писне и за един час ще изчисти Крим от тези първобитни руски пияници.
251
1
 
7
 
! Отговори
До 274 преди 10 години
Колко жалко че неможем всички да работим в американски фирми Бавньо
250
17
 
2
 
! Отговори
USA Forever преди 10 години
Най-високите заплати в българия се получават в американски фирми.
249
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Не признаваме референдума в Крим!"Нашите държавници не разбраха ,че "умно куче в мъгла не лае".Русия си е направила " НЕПУКО"