ГЕРБ искат оставки за оградата по границата с Турция

БСП веднага скочи: Има нарушения, но всичко е законно
Обновена: 28 мар 2014 17:58 | 28 мар 2014 17:19,
55
ГЕРБ искат оставки за оградата по границата с Турция
Така ще изглежда оградата на границата. Снимка: Impact Press Group

ГЕРБ настоя премиерът Пламен Орешарски да поиска оставките на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на министъра на отбраната Ангел Найденов заради скандала около изграждането на оградата по границата с Турция.

"Настояваме и да бъде поета политическа отговорност от МВР и МО, призоваваме останалите парламентарни групи да подкрепят създаване на временна комисия, която да проучи всички факти около изграждането на съоръжението", настоя от името на ГЕРБ бившият зам.-военен министър Валентин Радев.

Още по темата
От партията предлагат още на министъра на отбраната да не избързва с наказанията на четиримата генерали и набедените военнослужещи до приключване на проверката на комисията.

Преди седмица военният министър Ангел Найденов обяви, че 9 висши военни – четирима генерали, трима полковници, един подполковник – ще бъдат наказани заради нарушения при изграждането на оградата с Турция.

По думиту му всички те имат отношение към осъществените процедури и съответно към допуснатите слабости, пропуски и нарушения по градежа на съоръжението. Наказанията идват след проверка, назначена от премиера Пламен Орешарски, която констатира, че оградата е трябвало да струва малко над 5 милиона лева, а вместо това сумата достигнала над 9,5 милиона лева.

ГЕРБ поиска също оставката на зам.-военния министър Иван Иванов като първа стъпка за поемане на отговорност. Според депутатите на Борисов той се е опитал да прикрие злоупотреби, свързани с обществената поръчка, заблудил е министър Найденов и депутатите.

Бившите управляващи се обявиха против прехвърлянето на отговорности към военнослужещите и поиска началникът на отбраната да ги защити.

"Ние продължаваме да питаме кой предложи Българската армия да се ангажира с дългосрочни строителни работи по границата", подчерта Радев.

Той предупреди също, че началото на изграждането на съоръжението вероятно ще бъде забавено, отново, макар да трябваше отдавна да е построено.

От Коалиция за България определиха като абсурдно искането на оставки на министри заради оградата на границата.

"Искането на ГЕРБ за съставяне на нарочна парламентарна анкетна не е нищо друго освен пореден опит за продължително политическо говорене по темата", настоя зам.-председателят на ПГ на левицата и шеф на комисията по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов.

По думите му ГЕРБ продължават да политизират случая и да нагнетяват напрежение в Българската армия.

Според Мерджанов опитите на представители на опозицията да вбият клин и да търсят интрига в междуинституционни отговорности на МВР и Министерството на отбрана е поредното доказателство за търсенето на дестабилизация на правителството, посочи той.

По думите му проверките на Инспектората на Министерския съвет и на МО са доказали, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за изпълнение на граничното съоръжение е законосъобразна.

Атанас Мерджанов призна, че има допуснати грешки, слабости и нарушения, но няма сериозни отклонения по проекта.

Към момента е планирано съоръжението да е с дължина 30 км и ще е в района на Елхово – именно оттам минава най-големият поток от нелегални имигранти, идващи от съседна Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нима о.р. полковникът Валентин Радев е забравил, че е служил в армията и добре го познаваме? Помним и "авторитетът" му, като набеден за специалист по ликвидиране на последствията от взрива край София, както и участието му в различни "сдружения" на боеприпасчиците, представете си с "идеална" цел! Знаем и как стартира израстването му в МО, коя е съпругата му и работата й с другаря Борисов. Що се отнася до оградата, нека Гербовите "генерали" да си кажат те носили ли са отговорност?
45
5
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 10 години
Е гати и наглите ***? Няма виновни, че се опитаха да си врътнат народа с още 5 милиона отгоре, колко сте лоши, че ги хванахте??? Това при бат ви Бойко нямаше да мине, там щеше да има изпратени хора в прокуратурата! В бсп всички са си свой хора и няма виновни за намерението да излъжат че строежа е 5 милиона лева в повече. Това е бсп тук виновни НЯМА, така е от 1944г.
44
7
 
6
 
! Отговори
искащ преди 10 години
Искам Тиквуна -Бойко и Гробаджийската му партия да отгорят, къде са мрежите от границата? До сега ,,Тиквуна- бойко", къде е бил, и нима не знае за границата? Или му бяха по важни краденето на народни пари и уреждането на Цона Борисова- собственик на инвест банк..Хайде, скапаняко кажи, къде беше близо 3 г., че не ги видя тези нередности, или беше зает с крадене на народни пари и организиране не ,,митинги" с приятеля си М.Х..или си мислиш, че нищо не се знае, ***?
43
8
 
6
 
! Отговори
ася преди 10 години
а защо никой не поиска оставка на герб затова, че съсипаха и ограбиха България
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но ГЕРБ не взеха 4 млрд. лв заеми, които изчезнаха яко дим, нали?
41
13
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 10 години
Първо герберите да кажат къде са 200 000 лева, с които трябваше да направят палатков лагер за бежанци край Харманли, а след това да искат оставки.
40
12
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 10 години
ГЕРБ дадоха 30 млн. лева безотчетни пари за брошури и информационни материали за бежанци, така че те най-малко имат право да говорят за злоупотреби.
39
5
 
9
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
бесепету тотално се *** мая със изборния кодекс,нейния любим военен министър със кражбата само за оградата с Турция 5000000 лева Боже колко човешки живота са погребали заедно със офчев тия комунистиии,олигарски той никога нищо не знае ни чул ни видял а гейсергей чака билет за ЕС,нъл депутатин искал да става,но те не знаят още какво ги чака-ЗАБВЕНИЕ.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tva garnicata li e dva tela opanati na kras ,kradlivi imitatori.
37
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 10 години
До АнонименКротко Ники, научи първо къде се пише И и Й
36
6
 
15
 
! Отговори
студент преди 10 години
Тези дни гледах филма " Хайка за вълци" по телевизията. Направо съм потресен как са взимали имотите и добитъка на бедните селяни. И това са го правили хора, които са прости, неграмотни и злобни мандраджии или каскетаджии както искате. Затова сега България е най-бедната страна в ЕС, защото децата и внуците на терористичната партия БКП-БСП-ДС още управляват.
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде още няколко милиона вместо да отидат за здравеопазване и спасяване на човешки животи потънаха по джобовете на бесепарите гнусни продажни!!!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... Imeto na Nazzionalnia PREDATEL Zaimov na Ulizzi, Ploshtadi, Parkove... I na Drug rubladjia-KomInternovezz N. Vapzzarov SASTO-Iassen POKAZATEL che Promana NAMA... Ot NRB v RB... ... ot 1944 god. republicanzzite vkarvaha Nasila v pssihoklinikite i pssihozatvorite STOTIZZIHILADI BALGARI i Podludiha Nazziiata, ZZertvi ssa 500-600 HILADI Balgari i MILLIONI Ossakateni... Nai-Golamoto PRESSTUPLENIE na republicata Srestu BALGARSKIA NAROD...
33
3
 
11
 
! Отговори
мън мън преди 10 години
Каквито и глупави оправдания да редят, е ясно къде са парите! Жалкото е ,че тези дето гласуват за тях са съгласни с това да ги крадът, и пак си гласуват за тях. А, още по -жалкото е че не разбират ,че точно за това са бедни!
32
6
 
19
 
! Отговори
N преди 10 години
"Има нарушения,но всичко е законно" Тоест нарушихме закона но законно.*** комунисти каквото ви управлението такава и държавата.
31
21
 
9
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
Герб е зараза.Добр,че има ваксина-разумните.
30
11
 
5
 
! Отговори
вуте преди 10 години
До АнонименПарите май са в Ливан
29
24
 
9
 
! Отговори
деспина преди 10 години
Лайте, лайте гербери, че съвсем изпаднахте от сметките
28
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ искат оставки за да има шум в системата. Колко оставки имаше по тяхно време.Една и то без някой да я иска - тая на Борисов ,съответно на кабинета и то от страх да не бъде пометен.Спокойно можеше да направи втори(друг) кабинет но не посмя.Иначе всичките му министри бяха заявили че винаги са готови да си подадат оставки,стига Борисов да им ги поиска.И на това ако му се вика оставка,здраве му кажи - уж било лично решение и морален акт,ама друг път.Та и сега ще има оставки ако бъдат поискани от премиера когато той реши.Т.Е едно е да искаш,друго е да може,трето е да стане.
27
3
 
15
 
! Отговори
afaf преди 10 години
Я НЯКОЙ УМНИК ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО НА БЪЛГАРО РУМЪНСКАТА ГРАНИЦА ИМА ТЕЛЕНА ОГРАДА МЕЖДУ ДВЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ КОИТО СЕ БОРЯТ ДА ВЛЯЗАТ В ШЕНГ А НА ГРАНИЦАТА С СТРАНА НЕ ЧЕЛЕНАКА НА ЕВРОСЪЮЗА ОТКРАДНОХА УГРАДАТА ,КОЙ Я ПРОДАДЕ И ОТКРАДНА ПРЕСТЪПНИКА ЗАСЛУЖАВА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР.....ЖУРНАЛИСТЧЕТАТА НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ,ЧЕ НЕ СТЕ ОБЕКТИВНИ