БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд

Двете партии внасят тази седмица жалба заради указа за ЦИК
Обновена: 1 апр 2014 07:19 | 1 апр 2014 07:12, Веселина Йорданова
62
БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд
Снимка: архив, БулФото

Двете управляващи партии БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си до Конституционния съд (КС) срещу президента Росен Плевнелиев. Това са съобщили за "Труд" източници от двете централи.

Още в петък от формацията на Лютви Местан заявиха, че имат нагласа да подкрепят левицата. Причината е указът на държавния глава, с който назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и даде едно място на ГЕРБ за сметка на ДПС.

Още по темата
Според БСП и ДПС документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията.

Депутати разказали, че първоначалният текст на жалбата, написан от социалистите, е редактиран. От БСП искали да попитат КС дали указът е законосъобразен - т.е. дали с него се нарушава Изборният кодекс.

Според основния закон обаче указите на държавния глава се проверяват само за конституционосъобразност. Затова от ДПС предложили в мотивите на жалбата нарушението на закона да бъде обвързано с текстове от конституцията.

Юристи обясняват, че това може да стане с позоваване на клетвата, която полага президентът при встъпване в длъжност. В нея държавният глава се заклева да спазва конституцията и законите на страната. Друг аргумент бил, че ако указ нарушава закон, то е налице несъответствие с принципите на правовата държава.

Утре правната комисия в парламента пък ще разгледа промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Идеята е местата в ЦИК за парламентарните партии да се увеличат с едно и така ДПС да бъдат компенсирани. Очаква се от движението да подкрепят текстовете. БСП засега са против ремонт на кодекса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Новото около президента ни е ,че от орална любов с Бойко Борисов са преминали на директно полово сношение ,с което заздравяват повече тяхната връзка ! Успехи занапред и с искрени пожелания тяхните взаимотношения никога да не изстиват !
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този *** може да участва само в цирк Балкански, няма по-нелеп президент от него.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно предният път в Брюксел им е било скучно и са решили сега да си извикат клоун, който да ги забавлява в почивките.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо да си го взимат в Африка този ***. Вреден е за България, тук нямаме нужда от такива мутри ***.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента в който Президента се опълчи на Русия и проговори по-тежки думи срещу император Путин, тук веднага го погнаха червени, ***, бюрековци и лудия болен от юруш.Кодекса на радиоточката манолова е калпав, но както винаги тя за нищо не е виновна.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП и ДПС ЕВЕНТУАЛНО ще съберат подписи от една четвърт от депутатите на НС - 60 подписа. След това ЕВЕНТУАЛНО ще трябва официално да се подаде искане за тълкуване на решението на президента в КС. В едномесечен срок КС ЕВЕНТУАЛНО ще се произнесе дали има нарушения и дали тези нарушения нарушават конституцията. Едва след това НС ЕВЕНТУАЛНО може да се обсъжа отстраняването на президента. Това обсъждане ще съвпадне с евроизборите.
40
2
 
2
 
! Отговори
ес преди 10 години
Плевнелиев демонстрира арогантност и усещане на недосегаемост, заради което хората са отвратени от политиката. Не може да се среща тайно с хора, с които държавата е в такива деликатни отношения. Това вече не е българския държавен глава
39
1
 
5
 
! Отговори
Духовников преди 10 години
Карикатура! Само дето хич не е смешно, а по-скоро жалко....
38
3
 
4
 
! Отговори
ТИМ преди 10 години
ИМПИЙЧМЪНТ !!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Вики преди 10 години
Че то кога в живота си той е бил в унисон със законите?!?
36
2
 
3
 
! Отговори
дедо преди 10 години
Едно новогодишно слово не може да върже без гаф. Другите му речи са само клишета. И пак не може да ги запомни, та трябва да ги чете. Тайни срещи с радикали, с ЕРП и пр. паракриминални структури... Нездравата активност по "Украинската криза
35
0
 
3
 
! Отговори
бай х преди 10 години
Изходът е промяна в конституцията и замяна на нашата луксозна президентска институция с немския вариант: президент избиран от парламента с квалифицирано мнозинство, който упражнява ограничени, главно представителни функции.
34
2
 
3
 
! Отговори
1111 преди 10 години
Със закононарушението на Плевнелиев и със законопроекта на ГЕРБ няма да има щастлив завършек. Защото няма как неуважението към законите в държавата, към принципа на правовата държава и върховенството на закона да бъде толерирано, още повече че се прави от държавния глава, от този, който трябва да бъде пример за това как се спазват законите и българска Конституция
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нарушение на законаМанолова и Коституцията няма. Всичко което се прави е една *** пропаганда.
32
1
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Ами Президента си го просеше, честно казано, с неговите поредици от гафове и изказвания. А за срещата с шефа на ЕВН и то тайно дори не знам какво да кажа. Това беше много задкулисна игричка, която той си изигра.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един закон, гласуван набързо и приет въпреки ветото на президента няма как да бъде основа за атака срещу президента избран с гласовете на повече от половината на избирателите.
30
0
 
3
 
! Отговори
чичи преди 10 години
Плевнелиев си позволи да наруши един текст на Изборния кодекс. Този президент ще бъде първият, чийто указ ще бъде доведен до там, да се установи нарушение в Конституцията. Това е доказателство, че президентът се е самозабравил
29
0
 
2
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Целия този цирк е заради Плевнелиев. Как може да слугува на Сорос и да ощетява българския народ? Как може да е толкова зависим от икономическите кръгове и да върти далавери тайно с Иво Прокопиев? Ако това ставаше в нормална държава от ЕС, то до сега да е бил принуден да си подаде оставката, но достойнство в неговия случай няма!
28
0
 
2
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
Много добро решение, защото президента си позволи прекалено много и е редно сега да си понесе последствията. Нека КС да отсъди кой е прав и ако президента е сбъркал с указа, е редно да си подаде оставката.
27
3
 
5
 
! Отговори
macintosh преди 10 години
Плевнелеив е голям послушник на Бойко, Той май само това знае - да слуша и да се подчинява. Цял живот нали това прави.