БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд

Двете партии внасят тази седмица жалба заради указа за ЦИК
Обновена: 1 апр 2014 07:19 | 1 апр 2014 07:12, Веселина Йорданова
62
БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд
Снимка: архив, БулФото

Двете управляващи партии БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си до Конституционния съд (КС) срещу президента Росен Плевнелиев. Това са съобщили за "Труд" източници от двете централи.

Още в петък от формацията на Лютви Местан заявиха, че имат нагласа да подкрепят левицата. Причината е указът на държавния глава, с който назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и даде едно място на ГЕРБ за сметка на ДПС.

Още по темата
Според БСП и ДПС документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията.

Депутати разказали, че първоначалният текст на жалбата, написан от социалистите, е редактиран. От БСП искали да попитат КС дали указът е законосъобразен - т.е. дали с него се нарушава Изборният кодекс.

Според основния закон обаче указите на държавния глава се проверяват само за конституционосъобразност. Затова от ДПС предложили в мотивите на жалбата нарушението на закона да бъде обвързано с текстове от конституцията.

Юристи обясняват, че това може да стане с позоваване на клетвата, която полага президентът при встъпване в длъжност. В нея държавният глава се заклева да спазва конституцията и законите на страната. Друг аргумент бил, че ако указ нарушава закон, то е налице несъответствие с принципите на правовата държава.

Утре правната комисия в парламента пък ще разгледа промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Идеята е местата в ЦИК за парламентарните партии да се увеличат с едно и така ДПС да бъдат компенсирани. Очаква се от движението да подкрепят текстовете. БСП засега са против ремонт на кодекса.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
вихър преди 6 години
Новото около президента ни е ,че от орална любов с Бойко Борисов са преминали на директно полово сношение ,с което заздравяват повече тяхната връзка ! Успехи занапред и с искрени пожелания тяхните взаимотношения никога да не изстиват !
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този *** може да участва само в цирк Балкански, няма по-нелеп президент от него.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно предният път в Брюксел им е било скучно и са решили сега да си извикат клоун, който да ги забавлява в почивките.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да си го взимат в Африка този ***. Вреден е за България, тук нямаме нужда от такива мутри ***.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента в който Президента се опълчи на Русия и проговори по-тежки думи срещу император Путин, тук веднага го погнаха червени, ***, бюрековци и лудия болен от юруш.Кодекса на радиоточката манолова е калпав, но както винаги тя за нищо не е виновна.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП и ДПС ЕВЕНТУАЛНО ще съберат подписи от една четвърт от депутатите на НС - 60 подписа. След това ЕВЕНТУАЛНО ще трябва официално да се подаде искане за тълкуване на решението на президента в КС. В едномесечен срок КС ЕВЕНТУАЛНО ще се произнесе дали има нарушения и дали тези нарушения нарушават конституцията. Едва след това НС ЕВЕНТУАЛНО може да се обсъжа отстраняването на президента. Това обсъждане ще съвпадне с евроизборите.
40
2
 
1
 
! Отговори
ес преди 6 години
Плевнелиев демонстрира арогантност и усещане на недосегаемост, заради което хората са отвратени от политиката. Не може да се среща тайно с хора, с които държавата е в такива деликатни отношения. Това вече не е българския държавен глава
39
1
 
4
 
! Отговори
Духовников преди 6 години
Карикатура! Само дето хич не е смешно, а по-скоро жалко....
38
3
 
3
 
! Отговори
ТИМ преди 6 години
ИМПИЙЧМЪНТ !!!!
37
2
 
1
 
! Отговори
Вики преди 6 години
Че то кога в живота си той е бил в унисон със законите?!?
36
2
 
2
 
! Отговори
дедо преди 6 години
Едно новогодишно слово не може да върже без гаф. Другите му речи са само клишета. И пак не може да ги запомни, та трябва да ги чете. Тайни срещи с радикали, с ЕРП и пр. паракриминални структури... Нездравата активност по "Украинската криза
35
0
 
2
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Изходът е промяна в конституцията и замяна на нашата луксозна президентска институция с немския вариант: президент избиран от парламента с квалифицирано мнозинство, който упражнява ограничени, главно представителни функции.
34
2
 
2
 
! Отговори
1111 преди 6 години
Със закононарушението на Плевнелиев и със законопроекта на ГЕРБ няма да има щастлив завършек. Защото няма как неуважението към законите в държавата, към принципа на правовата държава и върховенството на закона да бъде толерирано, още повече че се прави от държавния глава, от този, който трябва да бъде пример за това как се спазват законите и българска Конституция
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нарушение на законаМанолова и Коституцията няма. Всичко което се прави е една *** пропаганда.
32
1
 
1
 
! Отговори
Илияна преди 6 години
Ами Президента си го просеше, честно казано, с неговите поредици от гафове и изказвания. А за срещата с шефа на ЕВН и то тайно дори не знам какво да кажа. Това беше много задкулисна игричка, която той си изигра.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един закон, гласуван набързо и приет въпреки ветото на президента няма как да бъде основа за атака срещу президента избран с гласовете на повече от половината на избирателите.
30
0
 
2
 
! Отговори
чичи преди 6 години
Плевнелиев си позволи да наруши един текст на Изборния кодекс. Този президент ще бъде първият, чийто указ ще бъде доведен до там, да се установи нарушение в Конституцията. Това е доказателство, че президентът се е самозабравил
29
0
 
1
 
! Отговори
Angel83 преди 6 години
Целия този цирк е заради Плевнелиев. Как може да слугува на Сорос и да ощетява българския народ? Как може да е толкова зависим от икономическите кръгове и да върти далавери тайно с Иво Прокопиев? Ако това ставаше в нормална държава от ЕС, то до сега да е бил принуден да си подаде оставката, но достойнство в неговия случай няма!
28
0
 
1
 
! Отговори
bezpartien преди 6 години
Много добро решение, защото президента си позволи прекалено много и е редно сега да си понесе последствията. Нека КС да отсъди кой е прав и ако президента е сбъркал с указа, е редно да си подаде оставката.
27
3
 
4
 
! Отговори
macintosh преди 6 години
Плевнелеив е голям послушник на Бойко, Той май само това знае - да слуша и да се подчинява. Цял живот нали това прави.