Не са докладвали на Орешарски за нарушено въздушно пространство

България има балансирана позиция за Украйна, твърди премиерът
Обновена: 2 апр 2014 15:15 | 2 апр 2014 15:12, Камелия Цветанова
68
Не са докладвали на Орешарски за нарушено въздушно пространство
Снимка: архив Булфото

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че на него не са му докладвали българското въздушно пространство да е било нарушавано.

„Другото са хипотези”, коментира той, след като във вторник президентът Росен Плевнелиев заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

Още по темата
„Българското правителство има изключително балансирана позиция по отношение на кризата в Украйна и в частност отношенията Украйна - Русия. Ние бихме искали и се надяваме да не се стигне до трети кръг широкомащабни санкции срещу Русия поради негативния ефект, който ще имат, и по-специално в източната част на континента”, коментира още премиерът. Той настоя, че във всичките си действия правителството се ръководи от българските интереси. „Моята позиция е ясна от самото начало и винаги съм бил за дипломатическо решаване на кризата”, добави Орешарски.

Премиерът призна, че има евросредства под риск за земеделието, но се работи в посока да се избегне евентуалното спиране на финансирането.

Все още не е ясно кога НСО ще има нов шеф, след като ген. Тодор Коджейков подаде оставка, която мотивира с лични причини. „Консултираме се с президента Росен Плевнелиев, кандидатурата трябва да е приемлива и за двете страни”, обясни Орешарски и добави, че правителството избира шеф на службата, но президентът го назначава и ако една от двете страни не е съгласна, НСО няма да има началник.

Премиерът заяви още, че с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която беше на посещение у нас, не е обсъждан въпросът за дислоциране у нас на американски бойни части заради кризата в Украйна.

Заради липсата на информация около посещението на Нюланд лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска подробности за посещението от Орешарски. Националистът припомни и интервю на военния министър от понеделник, в което той обяви, че у нас може да бъдат предислоцирани американски бойни части. „Всичко това са опасни игри на САЩ, ние трябва да сме против. Обявихте ли пред Нюланд, че България ще е срещу всякакви опасни военни авантюри на Америка у нас?”, попита Сидеров.

„По време на срещата не сме обсъждали военни аспекти на кризата в Украйна”, каза Орешарски. Той обясни, че са дебатирани само дипломатически въпроси около ситуацията там. Премиерът е обяснил на американската дипломатка и какви биха били последствията за България от евентуално налагане на санкции срещу Русия. По думите на Орешарски Нюланд се отнесла с разбиране към позицията ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който е против Русия е против България... а такива у нас колкото щеш.
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименмлък руснако , нямаш право да говориш в България на Български без МОЕ разрешение , ясен ли съм ти руснако? Махай се в русия там при твойте робовладетели ..оставете свободните хора на мира никога няма да се станем като вас ***!!! за България умираме.. майната и на русия майната му и на тебе долен ***!
34
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е най-близка до нас по народност и език. Това е и единствената държава, която някога е направила нещо за нас. Дори и по времето на СССР България е била в пъти по-богата и уредена от сегашната демократична мизерия.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕСТЕСТВЕНО .... ОТ ЕДНА КУКЛА НА КОНЦИ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ...
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този т.нар. президент няма ли да му изтече мандата най-после? Излагацията е жестока, даже жена му се срамува да я свързват с него.
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от Русия сме страдали най много !! Всички проруснаци, МАРШ В Русия !
30
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до всички Руснаци !! Ще ви колим и бесим като мишкииииии !!!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дреме й на Русия за наш летателния ресурс... На мистър Бийн взе да му се привижда, че някой козни плете.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..." президентът Росен Плевнелиев заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29..."Плевнята е превъртял окончателно, друго обяснение нямам.
27
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 29руснакооо режа ти тиквата кат на агне и я фърлям на песа да я гризе ...дирсляк!
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите сме здрави момчета а жените ни са психически по устойчиви от другите по света ..така, че от подлезурковците от Русия, Сърбия, Румъния и Гърция няма какво да ме е страх ... :) Ако всяка една по отделно или заедно са ни били веднъж ние сме ги били заедно и по отделно по 10пъти повече ...че някой от тях цяла държава щяха да загубят ако не бяхме се спрели поради политически причини ... по 5 на нож ве еййй !!
25
1
 
8
 
! Отговори
дядо цоло преди 10 години
Тръгнал *** да дава мнение за големия град.Къде сме тръгнали да се бутаме, бе? Най-много да привлечем излишно внимание. По-добре да си траем и да се надяваме, че ще отървем кожата. Стигне ли се до война - загубени сме, без значение коя страна "подкрепим"!
24
1
 
10
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Орешарски е много забавен човек. Дори да дойдат чужди войски и да ни превземат, на него пак никой няма му докладва. Той ще разбере, че е държавата е капитулирала по окупационните войски, нахълтали в кабинета му. На куклите на конци никой нищо не им докладва. То пък, ако някой се смили да му каже за нахлуването, той ще вземе "бързо" решение. С нашите 2 танка и 2 съветски ръждясали изтребителя ще капитулираме за часове, а противника ще марширува на жълтите павета същия ден.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
24 В Черно море тъпче неутрални териториални води няма . То е разделено между граничещите страни .И нещо много интересно за *** като вас . Предвижда се по проект Южено Паток в подводната си част да минава през ТУРСКА ТЕРИТРИЯ , НО НЕ И ПРЕЗ УКРАИНСКА . а този проект не е от вчера или миналия месец , сега с Крим може и да го променят . Заинтересувайте се и ще видите ,че България граничи с Украйна в Черно море а най много територия имат турците .
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всяка държава всеки месец неколкократно й бива нарушавано въздушното пространство, турските самолети го правят, гръцките, сръбските и ние го правим, а след предупреждение се оттеглят, това изобщо не е новина.
21
6
 
12
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Анонимен"Президентът все пак е Главнокомандващ и като такъв е длъжен да знае."Странно как човек, който дори в казарма не е бил може да е главнокомандващ :). Ако съм зъл журналист бих дал на Главнокомандващия зареден автомат и да го помоля да го разглоби. Най-вероятно ще се самогръмне и ще ни отърве от себе си :)))
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом не са докладвали на Министър-Председателя, значи и свои, и чужди не го признават за нищо! А Президентът все пак е Главнокомандващ и като такъв е длъжен да знае.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще му докладват след като намери нови опорни точки за крадене!
18
7
 
19
 
! Отговори
az- преди 10 години
Интересно кой твърди, че руски самолети са нарушили българското въздушно пространство?Плевела говори за зачестили полети в неутрални териториални води на Черно море. Там всеки може да си фърка на воля. Това, че нервите на Плевела и някои други хора са разклатени и показват признаци на параноя показва само, че са материално стимулирани отнякъде и много ги притеснява възможността да не им се наложи да връщат получените стимули.
17
4
 
7
 
! Отговори
СърГей СтанишеФ преди 10 години
Браво на Пламката Орешарски! Какъв невероятен експерт-професионалист! Най-добрия български премиер още от времето на Хан Кубрат!