Вигенин: Ще разчитаме на Русия за поддръжката на МиГ-овете

България праща наблюдатели на изборите в Украйна
Обновена: 2 апр 2014 20:28 | 2 апр 2014 20:28, Елка Василева
84
Вигенин: Ще разчитаме на Русия за поддръжката на МиГ-овете
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Решението на НАТО да преустанови военния и гражданския диалог с Русия не засяга двустранното военно-техническо сътрудничество. България ще продължи да разчита на руската страна за поддръжката на изтребителите МиГ, съобщи министър Кристиан Вигенин в Брюкселу цитиран от БНР.

България не е единствената страна от НАТО, която ще продължи военно-техническото сътрудничество с Русия, а осигуряването на поддръжка и материали за МиГ-овете от руска страна никога досега не е било проблем за Алианса, обясни Вигенин.

„Нашите партньори много добре знаят с какви самолети ние разполагаме. За тях е много добре известно, че в голяма степен зависим от сътрудничеството с Русия“, каза външният министър.

Още по темата
Засега няма проблем с изпълнението на ангажиментите на Русия, посочи Вигенин.

По повод информацията за полети на руски самолети Вигенин подчерта, че въздушното ни пространство не е било нарушавано и че България не е сред страните, които искат подкрепа или засилено присъствие от страна на НАТО.

„На този етап очевидно преценката е, че нямаме нужда от допълнителна подкрепа или допълнителни сили, които да се разположат на територията на България. Нашите военновъздушни сили се справят със ситуацията“, посочи Вигенин.

Не бива да се подценява решимостта на Алианса да отговори на бъдещи заплахи от Русия, но НАТО трябва внимателно да преценява решенията и действията си, за да не се окаже, че те са прибързани  и емоционални, заяви Вигенин. Това в никакъв случай не значи, че ние трябва да правим компромис, че не трябва трезво да оценяваме заплахите, които възникват, но в същото време разумно да преценяваме следващите стъпки за да не се окажем в позицията на организацията или страната, която вместо да работи за деескалация на напрежението, всъщност влиза в една спирала на взаимни обвинения, санкции, противопоставяне, посочи още той.

Външният министър съобщи също така, че България ще участва в мисията на ОССЕ в Украйна и ще изпрати наблюдатели за предстоящите там избори през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 10 години
ЗА КОИ САМОЛЕТИ ,БЕ ..***.....И ЗА 5-ТЕ НИ МИГ-а ЛИ..ХА,ХА,ХАААААААААААААА..??ТИЯ РУСКИ ЩАЙГИ , ЛЕТЯТ ЛИ ОЩЕ ,БЕ...??!!!
31
18
 
8
 
! Отговори
Нянго преди 10 години
Колкото един народ е по-близък с раша, толкова по-зле живее
30
2
 
6
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Нянго;ще го лапнем,видяхме че няма страшно като го лапна ти
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Америка днеска има много слаб президент. Смятам че Путин е по-разумен от Обама, Америка превъзхожда с техниката а Русия има по-голяма духовна сила
28
1
 
3
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Дончо;сагласен,така щесе отървем и от наркоманчетатакоито са основният проблем за страната и за младото поколение което е бъдещето на нацията
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може да разчиташ на Русия, като все плюете по нея бре?!Братушки, братушки, ама търпението не е безкрайно!Българският народ ще ви потърси сметка!
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще разчитаме на военно оборудване от Русия и Америка . Ще сме непрбедимите на планетата Земя
25
17
 
6
 
! Отговори
Нянго преди 10 години
Всички русо-путьофили да го лапате
24
3
 
18
 
! Отговори
МИНЧЕВ преди 10 години
До Анонимен: МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ,ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО И ЕС ? ТОЧНО ТАКА ,ГОВОРЯ ЗА СДС И ИЗМИСЛЕНИТЕ ОТ ТЯХ СЛЕД ТОВА ДРУГИ ФАЛШ ПАРТИЙКИ ,КАТО СИНИ КОАЛИЦИИ ,ДСБ И СЕГА РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК ! ЛЪЖАТ ВИ ХОРА ,НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ -ИСКАТ ПАК КАЦАТА С МЕДА !
23
1
 
23
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
В дългодрочен план, разумно изказване на пундьото Вигенин. Жалко само, че Бг се наведе на запада последните седмици, можеше по-умерено да реагира... Ако не искат да ползваме МИГ-ове, ами да ни дадат Фантоми... "Дадат" де, а НЕ "продадат"... Икономическите интереси трябва да са над всичко и в това отношение Олигарски добре го каза.. Само че трябваше по-умерено да се "заклеймява" референдума в Крим... Когато лъвовете се бият, е хубаво мишките да не застават между тях :)
22
8
 
4
 
! Отговори
даа преди 10 години
и след толкова плонжове пред кремаЛ каква ни е ползата? А да, по-висок ток.
21
1
 
12
 
! Отговори
Дончо преди 10 години
До цар симеон велики: Аз предлагам референдум за 50% намаляване броя на народните представители , референдум за закриване на банкнототрошачката наречена президентска институция и референдум за закриване на оръжейните магазини и прибиране оръжието / законно и незаконно / от гражданите , в рамките на 20 работни дни ! Далавераджиите ,които се страхуват за мръсните си дела и живот ,да си плащат на униформените полицаи , за да ги охраняват ! Точка по тези въпроси и без шекълкавения !
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалък клоун.
19
2
 
15
 
! Отговори
ЕМИЛ преди 10 години
ТОЯ " СОЦИАЛИСТ " ,НАВЯРНО Е ИЗПЕРКАЛ И АЗ ПРЕДЛАГАМ МЯСТОТО МУ ДА ЗАЕМЕ МАЯ МАНОЛОВА . ТЯ СЛОЖИ В ГОРНОТО СИ ДЖОБЧЕ СТАНИШЕВЦИ , ВИГЕНИНОВЦИ , ОРЕШАРКОВЦИ И ДАЖЕ ВОЕННИЯ МИНИСТЪР ! ВСИЧКИ ,КОИТО ИЗБРОИХ СТОЯТ РАЗКРАЧЕНИ, *** И НЕ СМЕЯТ ДА ПОМРЪДНАТ,ЗА ДА НЕ УМИРИШАТ СОЦ. ПАРТИЯТА ! НО ,КЪСНО Е ЧАДА - ИЗБОРИТЕ ТРОПАТ НА ВРАТАТА ! БРАВО ,МАЯ ! НЕ СЛУШАЙ ГЬОТВЕРЕНИТЕ ,КОИТО РЕВАТ ,ЧЕ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС Е ТВОЕ ТВОРЕНИЕ -ЦЕЛИЯ НАРОД ВИДЯ ,КАК ЗА ПРЪВ ПЪТ В ТОВА ТВОРЕНИЕ БЯХА И ГРАЖДАНИТЕ !
18
4
 
14
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До НагоренПопокатепетъл;абе *** неграмотен ти миг29 превъсхожда американските самолети ф15 ,ф16 и дори ф18 я кажи какви да копуваме,може би ф22 или пак- фа 50на сухой.ти да си чувал някоя страна да има такива
17
4
 
5
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 10 години
До АнонименАЗ ДА ТЕ ПИТАМ -АКО ДО СЕГА БЕШЕ ЗАЩИТИЛ ИНТЕРЕСИТЕ СИ СЕГА НЯМАШЕ ДА БЪДАТ НА ВЛАСТ -БСП+ДПС+АТАКА,ЗА ТУЙ ДА ДА НЕ ГОВОРИМ КОЙ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ СТРАНАТА....
16
2
 
15
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Разкрачен;ти сигорно си от столипино или от факултета,иначе немога да си обясня че си необразован,нали помниш историятя за закопуване на американски истребители 3 ръка които щяха да струват повече от нови мигове а и отстъпват по всичко на руските машини,ама налисме партия със сащ ще ни пробутват *** си.
15
17
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Ще пазим границите си със стари руски МиГове. Трагедия. Нека разформироваме войската и държавата, за да се свършва вече тая мъка.
14
3
 
20
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА ИКОНОМИЧЕСКА МОЩ ДА ИГРАЕ МЕЖДУ НЯКОЛКО ЛАГЕРА....ИЛИ С РУСИЯ ИЛИ ПРОТИВ РУСИЯ.
13
3
 
24
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
хайде да си спретнем един референдум в българия за ес и нато.сигурно 99%ще искат да напуснем ес и нато,и сащ да си вдигат гълъбите от българия