Станишев прати съобщение до ЕРП-тата да си платят на НЕК

Държавата трябва да покаже справедливост, смята лидерът на БСП
Обновена: 4 апр 2014 19:34 | 4 апр 2014 16:47, Камелия Цветанова
206
Станишев прати съобщение до ЕРП-тата да си платят на НЕК
Снимка: Булфото, архив

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова ЕРП-тата да спазват законите, след като те отказаха да платят дълговете си на НЕК. 

„Едно от нещата, които липсват в България и много хора го усещат, това е чувството за справедливост. Чувството за справедливост е накърнено и много хора се чувстват беззащитни пред произвола на големите фирми и инвеститори“, упрекна ги той в специално видеообръщение, което публикува на страницата си в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
Според него ролята на държавата e именно да урегулира тези отношения.

Станишев отбелязва, че наскоро се е запознал с одита на ДКЕВР за дейността на електроразпределителните предприятия за 2010 г. Според него от доклада става ясно, че ЧЕЗ плаща на своята компания-майка за различни услуги по 4800 лв. на ден. Същото важи и за EVN, което на компанията-майка плаща около 1700 евро всеки ден. От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг”, обяснява лидерът на социалистите.

Той заявява още, че България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби.

„Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите. Темата за ЕРП-тата, за тяхното неплащане към НЕК е една от актуалните теми в обществото и медиите. Моето и на БСП разбиране е, че българската държава трябва да покаже справедливост”, категоричен бе председателят на БСП.

По думите му бизнесът очаква държавата да си плаща навреме ДДС, да плаща за обществени поръчки.
„Хората очакват българската държава да гарантира спазването на законите и правилата от всички фирми и инвеститори, в това число и големи. Това е нашето дълбоко разбиране за правилния подход. Това и ще очакваме от всяка компания, която инвестира в България. Държавата ще помага и ще защитава всеки, който спазва законите. Това е честният подход”, категоричен е Станишев.

Той допълни, че европейските компании е добре да знаят, че когато България влиза в ЕС, този съюз се основава на върховенството на закона. „Това означава, че тези закони важат за всички – за големи и за малки. Това е ролята на българската държава - да гарантира тази справедливост. Убеден съм, че и Министерство на икономиката и енергетиката и ДКЕВР ще гарантират спазването на закони и ще изискват това от всеки един, в това число и големите енергоразпространителни дружества”, обобщава Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Графе това Бойко ли ти го каза че страната фалирала?
28
3
 
14
 
! Отговори
Ади бииее звини съ преди 10 години
Ади биииииеееее, другарю Станишков, звини съ на Местан и Тюркие за АПРИЛСКОТО въстание.Звини съ дету ни колеха. Звини съ дету изтръгваха дете от майка. Звини съ дету режеха главите на бащите.Звини съ биииииеееее.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФинансистСкъсай си дипломата за начално образование ! Ти друго нямаш !
26
3
 
11
 
! Отговори
Серьожа преди 10 години
Ай чукундури от ЕРП,пожалоиста платите нам.Идат избори, а денги нет!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам 3-те ЕРП-та да излязат пред обществото с подробен доклад, подкрепен със снимки- в това сме инвестирали, в това, това и това, струваше ни толкова, толкова и толкова. Омръзна ми години наред да слушам голи приказки "ами ние инвестираме".
24
4
 
19
 
! Отговори
Graf преди 10 години
Тук не става дума за отказ от плащане. ЕРП-тата просто са си прихванали тона което НЕК им дължи. Не енергетиката, България фалира до две седмици. Зора е да намерят пари да издържат поне до изборите.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За чомек израснал под грижите на УБО и дипломирал се с чролята на червеноармейския шинел е много трудно да коментира бизнес отношенията. Едва 8% от продажбата на ел. ток е приход на ЕРП -та, другото отива чрез държавни фирми и структури в джоба на енергийната мафия. По една случайност тя е червена....Нека ДЕКВР плати своите задължения към ЕРП-та . Тези задължения защо не ги коментира големия разбирач?
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой си тиии бее!
21
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕРП-тата да го духат, ***.
20
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ангелинке срокът е до 7ми априлиначе им отнема лицензите. Той просто ги приканва да си платят задълженията, а те плашат със съд. Или да играят по правилата или да се махат.
19
5
 
7
 
! Отговори
Финансист преди 10 години
"По думите му бизнесът очаква държавата да си плаща навреме ДДС," - хаха - това нещо не знае, че ДДС се плаща от потребителите на фирмите а те го внасят в хазната. И в мноого редки случай, Държавата възстановява ДДС на фирмите. Тоя си мисли че ДДС-то е данък които държавата плаща на червените фирми.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NEK shte platqt na babinoto hvarchilo !
17
4
 
4
 
! Отговори
понеже не четете преди 10 години
ЧЕЗ плаща на своята компания-майка за различни услуги по 4800 лв. на ден. Същото важи и за EVN, което на компанията-майка плаща около 1700 евро всеки ден. От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предпочитам да плащам на държавата, а не на чужди компании.
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи, за 25 години не разбрахте ли, че няма по-лош собственик от Държавата. Всичко, което е държавно, тоест на никой, се източва и фалира от директорите му и техните мафии. И никой не отговаря за нищо пред никого.
14
6
 
22
 
! Отговори
Ангелина преди 10 години
Ха-ха! До вчера ги плашеше със съд, днес го ударил на молба... Социалната политика чрез НЕК, ще ви излезе през носа, май
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо си се объркал, точно когато така нареченето от теб ЕЛЕКРОСНАБДЯВАНЕ беше държавно, България приличаше на дискотека. 2 часа имаше ток, 2 часа нямаше. И се крадеше като за световното. Загубите по мрежата стигаха 25%, а сега са не повече от 8%
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой спомня ли си Делянчо Добрев как ревностно защитаваше всяка сутрин ЕРП-тата по време на протестите ?
11
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕРП-тата няма да платят нищо. Те са тук за да прибират пари. После не се чудете защо сме най-бедната държава. Всяка платена сметка за ток, вода, телефон, кабелна и т.н. са нашите пари,които заминават в чужбина.А герберастчетата начело с ББ да обясняват защо продадоха и държавния дял от ЕРП-тата и къде са тези пари.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тези които не са разбрали - в момента няма пазарна икономика при електроенергията. Никога не е имало и надали ще има. Просто защото те нямат алтернатива. Естествен монопол са. Ако се остави цената да е на пазарен принцип - ЕРП-тата могат да си сложат и 500% печалба - просто нямаш алтернатива. Затова и има регулация на пазара - ДКЕВР.