Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат

"Атака" внася проекторешение за възстановяването му
Обновена: 4 апр 2014 21:53 | 4 апр 2014 21:49, Веселина Йорданова
97
Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

Международни компании имат силен интерес към разработката на българските уранови находища. Това съобщи днес в парламента енергийният министър Драгомир Стойнев, който отговори на въпрос за подновяване на добива на уранова руда от депутата от „Атака“ Станислав Станилов.

Министърът уточни, че има първоначален интерес към 10 находища на уран у нас. Според Стойнев трябва да се проведе обществен дебат и Народното събрание и Министерският съвет да вземат решение дали уранодобивът да се възобнови.

По думите му отварянето на находищата ще доведе до положителен резултат за икономиката.

След отговора на министъра проф. Станилов съобщи, че следващата седмица „Атака“ ще внесе проекторешение, с което да се възложи на Министерския съвет да възстанови уранодобива.

Депутатът подчерта, че националистите са против отдаването на този добив на чужди концесионери.

„Находищата трябва да се разработват от държавен консорциум“, каза Станилов. Относно опасенията от последици от уранодобива върху околната среда, националистът призова да не се размахва „плашилото на екологичната катастрофа“, защото уранодобив има на много места по света.

Според него у нас той е закрит, за да се премахне конкуренцията на висококачествения български продукт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
МНОГО УМНО ХА,ХА.. преди 10 години
УРАНА СЕ КОПАЕ ---НО ИСКА ПРЕРАБОТКА И СЪОТВЕТНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.САМО ДА ПОПИТАМ---КАТО "ПРЪСТ" ЛИ ЩЕ ГОПРОДАВАТЕ ,БЕ ......ха,ха,хааааааа...МАЙ И ТОЯ *** ---РАЗБИРА ОТ ТЕХНОЛОГИИ , КОЛКОТО ВОЛЕН ИБРИКОВ!ОНЯ , ЩЕШЕ ДА ПРЕРАБОТВА ЗЛАТОТО ОТ РОДОПИТЕ ....АМА МУ МИНА КОТКА ПЪТ!!ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ ,БЕ ..ХА,ХА,ХААААААААААААААА...
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само, че кои затворници ще вкарат в урановите мини, сега затворниците имат права !
71
1
 
2
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
ДО 88 ми *** Прочети за хидротермално излужване ....просто си *** смещник...
70
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 88 преди 10 години
"Ако на сондиране и изливане на киселина в дупките казваш модерна технология,.."--Ами да! ТОЧНО на това се казва модерна технология! Не знам за урана, но шистовият газ и нефт са върхът на модерните технологии в момента и там правят точно това: сондират и впръскват определени химикали, под налягане. Съставът на химикалите се пази в строга тайна. Ти какво си мислиш че, са модерните технологии?
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бръчков 86Много си зле, момче!Ако на сондиране и изливане на киселина в дупките казваш модерна технология, това означава, че ти си един модерен ***.
68
4
 
5
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
Повечето от драскачите и русофобите изобщо не са наясно , че България беше на едно от първите места в света по внедрени модерни и екологични технологии за добив и обогатяване на уран - така нареченото хидротермално излужване и тогавашните герберасти , сиреч седесерастите направиха всичко възможно под западните давления да ликвидират позициите ни за износна скъпата суровина ! Ей , аман от *** !!!
67
4
 
5
 
! Отговори
ыью преди 10 години
И това ли искате да съсипите бе? Да въ такова у комунистите...
66
4
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Искам само да отбележа, че едно от най-големите уранови находища в Рила у нас се намира в непосредствена близост до основния водоизточник на София и познайте къде ще отиват отпадъците от производството. Волен е долно руско ***, което е платено от палачите на българите от москва в лицето на евреите путин(100% ортодоксален ***) и медведев и той израелтянин.
65
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Чудесна новина ,започваме да произвеждаме атомни бомби.Целият свят е в краката ни,и ще моли за милост.
64
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
уранодобива е супер за каторжници, ако сега изкопаят урана, какво ще правим когато дойде време да се чисти ***? ще трябва да ги избиваме на вятъра.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова безработни ромове стига са точили държавата а ги пращайте в уранодобива! И никакви концесии за 1% като златодобива!
62
4
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 80 преди 10 години
Подкрепям! Точно това искат от АТАКА - производствата които носят печалба да се регистрират от държавата, която да държи основния пакет и да се пусканат акции и всеки да може да участва - хора, пенсионни фондове, работниците там ... Подобно на каквото са направили чехите и австрийците с българския ток. Но някои са толкова *** и без базова култура, че ако не са тотално ограбени и със свалени *** - си подозрителни че, някой им носи комунизъм.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спешно да пускат мините но НЕ като подарък на чужда фирма, а листвано на борсата бг. дружество с ограничение от 1~2 % на субект.Ползите са много, а една от тях много ми харесва - убийци и политически престъпници в мината иначе през ден ще има прошения до Брюксел колко е труден живота на сариен убиец в централния затвор.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спешно да пускат мините но като подарък на чужда фирма, а листвано на борсата бг. дружество с ограничение от 1~2 % на субект.Ползите са много, а една от тях много ми харесва - убийци и политически престъпници в мината иначе през ден ще има прошения до Брюксел колко е труден живота на сариен убиец в централния затвор.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По минусите които са н ацъкали разбирам ,че все пак има желаещи да стават миньори и да копаят уран за 300 лв на месец
58
11
 
6
 
! Отговори
78926 преди 10 години
Айдее пак руски интереси
57
3
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 10 години
Ти какво, искаш и уранът като златото да се изнася срещу 1.5% "печалба" и то върху каквото чужденците кажат че са добили?За твоя облъчен мозък явно, което не е грабеж трябва да е "комунизъм" а? България все още има кадри от геологопроучвателния институт, обурудването се продава свободно - защо да не е господар сам на себе си в полза на хората си? Или не си българин и не смяташ "***" за хора?
56
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия изверги искат да върнат комунизма на 100%.
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VSI4KI KOMUNISTI V URANOVITE MINI DA KOPAT URAN ZA NOVOSTROQ6TATA SE AEC - BELENE . DRUGARQ SIDEROV BRIGADIR ZA6TOTO TOI SKORO HODI V KUBA DA PO4ERPI OPIT KATO KAK SE UPRAVLQVA STADO . NAPRED DRUGARI BRIGADIRI
54
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Облъчения мозък на Болен пак роди идеяНа България не и трябва да добива уран , руснаците ни дават и ни взимат отпадъците обратно.Плюс това незнам кой ще се навие да копае уран за под 10 000 заплата . Аз и за толкова не бих