Плевнелиев призова: Да обещаем това, което можем да изпълним

България е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла
122
Плевнелиев призова: Да обещаем това, което можем да изпълним
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова политиците към реализъм и честност на старта на предизборната кампания за евровота на 25 май.

Нека да обещаем само това, което можем да изпълним, апелира държавният глава.

Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента, не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и от гласуването, категоричен е той.

Президентът посочи, че избирателната активност е в пряка зависимост и от това, което предлагат политиците като теми, позиции и поведение. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро, каза президентът, който призова още за толерантен и градивен дебат.

Според президента избирателната активност щеше да бъде повишена, ако заедно с евровота се беше провел референдум за изборните правила, както той предложи и за което са се подписали над 570 000 българи.

За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват, изтъкна той.
Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите, беше категоричен президентът.

Според него дори където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал, изтъкна той.

Президентът напомни, че на тези избори 400 млн. избиратели от 28 държави ще упражнят правото си на глас, а за първи път те започват с партийни номинации за председател на ЕК.

Плевнелиев изтъкна, че традиция на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да търсим отговор на въпроса „Къде искаме да бъдем след пет години“. Затова, по думите му, е важно страната ни да бъда активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми.

Президентът призова българските политици да проведат качествен дебат по европейския дневен ред. Истинските български патриоти са ни завещали целта да намерим своето място в обединена Европа, подчерта той.

Според Плевнелиев става все по-ясно, че има опасност ЕС да се раздели на център и периферия, на държави в еврозоната и извън нея, и допълни, че по тези генерални въпроси у нас не може да се мълчи.

Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19-и век на велики сили и периферия между тях, каза той и подчерта, че това са теми, които определят нашето бъдеще – дали ще бъдем в периферията на ЕС, или в сърцето на интеграционните процеси, дали Балканите ще продължат своя курс към мирно и демократично развитие, или ще бъдат трайно дестабилизирани.

Президентът каза, че страната ни не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната от Русия политика на велики сили, които решават съдбата на малките и слабите.

Силата на Обединена Европа е, че и малките, и големите имат своето място, имат своя глас, подчерта президентът.

Според него е дълг на българските политици да преодолеят противопоставянето на стари и нови членки, на богати и бедни, на малки и големи нации.

България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий троянски кон, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
11
 
3
 
! Отговори
аз до Емма тъпото преди 10 години
Как се е дискредитирал? Като стои достойно докъто твоите селски другари от Партията мятат клевети по него? Бесило за всички вас комунисти. Негодни човешки същества, хора ***. Тежест сте за обществото. Ходете в Белене да трошете камъни за да строите светлото бъдеще.
56
0
 
12
 
! Отговори
пепина преди 10 години
Плевненлиев да обещае да си даде дългоочакваната оставка ! Губи си времето като президент !
55
0
 
6
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Така както си показа президентските възможности стигнах до извода ,че нищо не обещаваш и нищо не изпълняваш ...
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето пример за неизпълнимо обещание:ДПС обещават на избирателите си, че ще лобират за евросубсидии за производителите на тютюн. При положение, че ЕС няма да се субсидира тютюна след 2014г. - решение което беше взето в ЕП с почти пълно единодушие и няма никаква вероятност да бъде променено.
53
1
 
13
 
! Отговори
андерсен преди 10 години
Малката ирландска пастирка с големите претензии. Изтъква,зове, призовава, подчертава, казва, настоява, и накрая се наак...ва!
52
1
 
9
 
! Отговори
Лукан преди 10 години
Този човечец щеше да ни кара газ от Катар, що не вземе да ни зарадва с нещо смислено, като например кофички от кисело мляко, пълни с благодатната земна пръдня?
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимка преди 10 години
"Плевнелиев призова: Да обещаем това, което можем да изпълним" - демек, нищо!
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето пример за неизпълнимо обещание:Другаря Станишев обеща, че ако европейските социалисти победят, то "Южен Поток" ще се строи. В същото време болшинството европейски социалисти гласуват резолюзия в европарламента за спиране на "Южен Поток".
49
2
 
10
 
! Отговори
Емма преди 10 години
Плевнелиев въобще не бива да се обажда,като се има предвид колко се е дискредитирал.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво да им каже на Европейците?Те ни знаят що за племе сме!Няма да има Демокрация в БГ!Българският капитализъм е фалшив капитализъм!Тук Мафията си има държава!
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болшинството от хората ДС са жалки доносници
46
0
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Лошо!
45
1
 
8
 
! Отговори
вуте преди 10 години
Заради този от снимката и цялата му кохорта се отказах да ходя на избори. Когато го видя импийчнът, тогава ще повярвам, че има смисъл да си надигам задните части към урните. До тогава ще си пия бирата и ще се кефя на тъпите копе.ета, дето тичат да "упражнят правото си на глас". Разбира се, няма да критикувам политиците, забранено е от гордите избиратели, хаха!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя става все по-жалък!Лошото е,че по него и разни мутри -бойковци съдят за всички нас.
43
0
 
2
 
! Отговори
ЕД преди 10 години
До Крaси К.Европа ни го наложи като нещо лошо, защото ДС не е служила за интересите на западняците !Следователно е ЛОШО ! То май Меркел е била в Щази, но това са само подробности....
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 46 АнонименЗащо само да има вид ? Може и да е !
41
1
 
5
 
! Отговори
Крaси К. преди 10 години
До 26.Стaвaше с думa зa Гоце.В цял свят хорaтa от ДС ги боготворят зaщото рaботят зa сигурностa нa държaвaтa.Тук в БУЛГAРИСТAН европa ни го нaложи кaто нещо лошо.Е Мaйкa им гaднa aко тези хорa не пaзехa държaвaтa сегa кaкво щяхa дa крaдът 25г. и още имa.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този винаги има вид на дрогиран.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русофилите би трябвало да са последователни:(1) оставка на президента защото иска санции срещу русия(2) излизане от ЕС(3) строеж на АЕЦ Белене(4) строеж на Южен Поток(5) влизане в евразийския съюзи изведнъж се оказва, че всички русофили са тръгнали да стават евродепутати въпреки че са срещу евросъюза, все едно Хитлер да иска виза за Израел
38
1
 
4
 
! Отговори
дедо пецо изпецо преди 10 години
Да се разбира - Плевнелиев призова за мълчание.