FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"
Обновена: 28 апр 2014 20:09 | 28 апр 2014 16:40, Елка Василева
235
FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее
Снимка: архив, Reuters

Кога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.

Членката на ЕС (България - бел. ред.) влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода "Южен поток", по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.

Още по темата
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна.

България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя "Южен поток", дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва "Файненшъл таймс".

На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като "газов интерконектор", а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на "Южен поток" като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието.

Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва "Файненшъл таймс".

Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази "Южен поток" най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
2
 
! Отговори
сирил преди 9 години
До 112 Общата сума от всички фондове, получени от ЕС преди и след присъединяването ни, възлиза на над 12 млрд. лв.Вноските възлизат на около 5млрд лева.
120
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТова е първото българско правителство, което не коленичи пред западните колонизатори, ........А се влачи по черва пред руските колонизатори....!
119
9
 
5
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Е другари нали беше социално правителството на БСП-ДПС-Атака-ДС и какво стана. Нищо но от сърце. На пенсионерите повишение от 4.50 лв на месец и то от юли, а на комунистите-социалисти по 500 лв. на месец.На всички балъци честито и пак да гласувате за нашите, че догодина може и повишението да стане 5.50 лв.
118
7
 
3
 
! Отговори
Науката, и пак наука преди 9 години
До за 109Науката, недраги ми Тролий, Науката прави нещата, вкл. ги прави евтини и достъпни. А Русия наука няма. Учените й бяха изгонени от мизерията, както бяха изтонени и нашите учени. Останаха полуграмотни мишки като теб и моника и любимия й баш съсел плюс чалгаджийките и мутрите в германски джипове. Затова пишете такива простотии по форумите за дребни монети. С наука САЩ направиха шистова революция и транспорт за газа - без тръби.Съзнаваш ли колко сте нищожни и прости съселите мутренски?
117
4
 
8
 
! Отговори
ГРОБ преди 9 години
До политологДа видяхме го Боко тиквата и министрите му тикви. Но най запомнен ще остане военният Аньо Ньойски който направи на армията ни такива неща каквито Ньойския договор не можа. Затова тази партия се нарича ГРОБ , погреба остатъците ни от армията ни.
116
4
 
12
 
! Отговори
капо преди 9 години
"нергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки,"...Значи Европа я интерсуват повече интересите на една чужда страна, а не на собствената и членка? Е*ати и Европата...
115
1
 
6
 
! Отговори
До 84 преди 9 години
По вероятно е Бг да получи газа на нормални цени като се закачи за турските и гръцките тръби отколкото да внасям с lng танкери.Основен купувач на катарският газ са японски фирми но те са вложили пари в добива построили са танкерите и терминалите.Правил ли си сметка къде може да се построи такъв терминал в бг колко е цената му,колко е новлото за превоз на 1 мт природен газ и крайната цена.Кизата в Украина и завладяването са опитите на газпром и правителството им да пренаредят отново картите.
114
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е първото българско правителство от Прехода, което не коленичи пред западните колонизатори и защитава интересите на БГ-народеца. А не като Боко Тиквата, който се беше продал на Еврогейовете, само и само да се снима с Меркел.
113
5
 
4
 
! Отговори
сирил преди 9 години
До Анонимен 94 "както преди беше зависима от СССР с тая разлика ,че тогава поне не ни налагаха извратени ,,ценности'"......всъщност СССР беше агресивна държава с девалвирали човешки ценност.Този тип държави след време рухват и финансово.Показателен е факта,че милиони руснаци напуснаха страната си .По брой бежанци Русия се нарежда след Сирия с 39000 молби на руснаци искащи чуждо гражданство най-вече в Полша и Германия...
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
112 В тaкивa временa живеем, ти предстaвяш ли си по време нa соцa дa осъществяхме проект със зaпaднa държaвa? Aми невъзможно бе, сегa конфронтaциятa Зaпaд/ Русия се зaвръщa с пълнa силa. В тaзи конфигурaция дa вземем открито стрaнa е пaгубнa позиция, но зaтовa пък можем дa потърсим aлтернaтиви, с гръцкия конектор нaпример. Некa големите се рaзберaт, но ние дa не отнесем ритникa и изобщо не си прaв зa фондовете, нa всеки бг. лев от Брюксел идвa минимум 2, 4 Евро! Смятaй в милиaрди!
111
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
До Братя славяни?? :))Когато ти продам нещо за 300 и минеш през 2-3 страни и там за транзит ти вземът по 100, ще разбереш защо е хубаво да си първи на тръбата и ти да събираш тази такса а не ти да я плащаш.
110
3
 
12
 
! Отговори
Castor преди 9 години
За "Северен поток" нищо не казват господата "европейци"!
109
11
 
8
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Мили ми Кутевски тролчета, опорните точки на мутреса Моника не могат да скрият факта , че това правителство никой не го бръсне за слива у нас и в Европа. Какво значи Премиер да ходи във Виетнам и да открива кръчма. Това е такъв резил, че просто никой от БСП-ДС не може да си го представи. Затова само ГЕРБ и Б.Борисов имат авторитет в Европа и САЩ и трябва да управляват Държавата. Искате или не това ще стане .
108
3
 
9
 
! Отговори
хах преди 9 години
До Анонимен 113 Ние и залежи на злато имаме ама западняците си го изнасят за тях, за нас само замърсената природа ще остане
107
4
 
7
 
! Отговори
за 109 преди 9 години
Шистовият газ е една голяма мистификация, защото не излиза готов за ползване, нито с уточнен състав, необходима му е скъпа преработка. В САЩ се дотира, ако не знаете!!! И тръбите са по изгодни във финансов аспект от корабите и заводите за втечняване на газа, както и повишените изисквания за транспорта му.
106
1
 
15
 
! Отговори
Авитохол преди 9 години
Няма такъв продажен народ като нашия. На украинците щяло да им е зле ако ги заобиколи, на нас не ни трябва. Щото е лошо затуй Турция си предлага услугите. Спрете северен поток на Германия, нали е лоша Русия. Затуй сме роби собствената си държава, защото позволяваме да се подиграват с нас някакви си от Брюксел.
105
7
 
4
 
! Отговори
Братя славяни?? :)) преди 9 години
До АнонименДори не за 480 а за 586 доара ни продават "братушките" кубика газ...докато та Германците наистина за 320. В цяла Европа руснаците продават газа по-евтино, с изкл. на Полша, където газа е също така скъп като при нас. "Братя славяни" ли??? Чушки "братя славяни"! А с тая тръба изобщо ще ни закабалят така, че няма да има мърдане.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след като имаме залежи на газ за минимум 30 години ,защо да не си разработваме наши находища,ето инвестиции,работни места,евтина суровина за икономиката и домакинствата
103
2
 
6
 
! Отговори
за 107 преди 9 години
Те фондовете по един или друг начин си ги прибират обратно, внасяме повече като вноска в ЕС, отколкото на практика получаваме! Отделно българите , работещи в чужбина им финансират икономиката, а парите изпратени тук се харчат за оцеляване и през търговските вериги и банките се връщат пак при тях. Не ни се позволява да реализираме нито един енергиен проект, щом е с руска фирма, колкото и да ни е изгоден. Но пък ни източват, справка - Мариците.
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток и Белене ще ги има дълго, след като вече няма евросъюз.