FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"
Обновена: 28 апр 2014 20:09 | 28 апр 2014 16:40, Елка Василева
235
FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее
Снимка: архив, Reuters

Кога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.

Членката на ЕС (България - бел. ред.) влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода "Южен поток", по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.

Още по темата
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна.

България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя "Южен поток", дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва "Файненшъл таймс".

На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като "газов интерконектор", а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на "Южен поток" като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието.

Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва "Файненшъл таймс".

Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази "Южен поток" най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руснаците продават 1000 кубика за 320 долара на германия а на нас на 480 долара. факт
100
11
 
5
 
! Отговори
Тръбата умря :)) преди 10 години
До АнонименСтига с лъжите. САЩ направиха шистова революция и произвеждат газ колкото си искат, изнасят, резервите им от шистов газ конкурират тези на Газпром. Добиват го и го транспортират компресиран. Другият източник са залежите на газ на Северния полюс, които също вече се разработват и се транспортират с танкери. Виж само колко танкери направи Китай за газ, а не прави търби :))Тръбата умре, и Русия с нея.
99
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Битката на България ще успее - Южния Потоп НЯМА ДА ГО БЪДЕ.
98
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре 100, ти кaкво предлaгaш Бългaрия дa се конфронтирa с Европa зaрaди кaкво? Южен поток ли? Товa е руски проект, тръбите сa руски, a зaемa зa т. нaр. " бългaрски сектор" Бългaрия ще го изплaщa нa руснaците с ...тaксите зa пренос и в продължение нa около 25 г. Кaжи ми зa товa ли трябвa дa се кaрaме с Брюксел и дa рискувaме сaнкции спрямо нaс? Aко спрaт фондовете, които до 2016 г. сa милиaрди Евро къде отивaме питaм aз? И зa кaкво е тaзи жертвa, зaрaди Русия ли, не мерси!
97
1
 
9
 
! Отговори
Castor преди 10 години
Що не си е...е майката! Вие като имате интерес от нещо да не би да се съобразявате с мнението на ЕС?
96
3
 
5
 
! Отговори
тролчетата на моника преди 10 години
Газпром е в криза, Русия е в криза. Кризата дойде от алтернативните източници на газ и на енергия като цяло. Технологията за компресиран газ, която се разви в последните години дава възможност танкери да пренасят газ и той да не тече по тръба, руска тръба. По-екологично и по-евтино. С това заковаха ковчега на Русия и на Газпром. Пак ли да се обвързваме с неудачници със стари технологии искат Мониковите *** тук? Е, този път не ни е изпила чавка мозъка като на вас, тролчета за 5 ст. на пост
95
0
 
1
 
! Отговори
от 101 преди 10 години
"Поне аз тълкувам демокрацията""Поне аз така тълкувам демокрацията" исках да напиша.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Противопоставянето на ЕС срещу Русия е главната цел на идеолозите за нов световен ред, или по точно за световно тоталитарно правителство. Обединена ЕС и Русия са смърт за плановете им. Да бъде зависим ЕС само и единствено от контролираните доставки на петрол и нефт от янките, като му се отрежат доставките през Украйна и се стопират алтернативни газопроводи. А и една провокирана трета световна война между тях също ще им свърши работа за постигане на тази цел.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 90Да взимаме газ от Гърция и Румъния, добре. А те от къде ще взимат газ? Нали пак от Русия. Или си мислите за шистовите глупости. Шистовия газ е много по-скъп от руския. А относно цената на газа, не обвинявайте Русия. Нашите политици трябва да си кажат по колко са натоварили цената. С една дума с колко на всеки 1000 кубика ни крадат.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ес освен икономически съюз е и политически.затова ще има обща политика "Откога политическите съюзи, в които членуват поне няколко държави имат обща политика - би ли ни уведомил. Нали са демократи - значи всеки има право на собственно мнение. Поне аз тълкувам демокрацията. Пък дали ще има единно мнение - когато някой има различно мнение - мнението вече не е единно.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човек ако слуша американските ***, моментално трябва да отстъпим Южен поток на Турция, а ние да се надупим на Шеврон да ни покаже какво и как се дупчи и откъде газ излиза! А после пак някой друг ще ни е виновен, а *** ще мълчат като обгазени!
90
9
 
6
 
! Отговори
Роби или свободни? преди 10 години
Стига с тия руски монополи и руски стилове на управление! И на дърва да се огряваме и на свещи да четем, пак не трябва да позволяваме отново руското мутренско-олигархично робство!Първо свободата, после свободните хора могат да намерят начина. Но робите, руските роби, никога няма да намерят нито пътя към свободата и достойнството, нито към благосъстоянието си.
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпите британци освен да плюят по България в фалшивите си медии друго могат ли ?Например да уважават другите страни (нас в случая) и да знаят, че и те си имат интереси, а не са подвластни на короната им и не са подвластни на мечтата им за империя.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
91 Нямa смисъл дa се кaрaме с Европa зa руски проект, който не зaвиси от нaс, a и стрaнaтa нямa дa спечели кой знaе кaкво, че дa си зaслужaвa кaвгaтa! Не кaзвaм и че трябвa дa се конфронтирaме и с Русия, просто дa спaзим поговоркaтa дa не се бутaме зорлем между шaмaрите! Този гaзопровод пивече от две десетилетия ще се изплaщa от тaксите които принципно трябвa дa получaвaме, с други думи близо 30 г. стотинкa нямa дa видиме! Некa се рaзберaт зaинтересовaните Европa/ Русия и толкоз.
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ес освен икономически съюз е и политически.затова ще има обща политика
86
1
 
1
 
! Отговори
до 90 преди 10 години
и да работим по нашите находища и проучвания
85
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по лошо нещо от това да ти нарежда някой как да живееш .Откакто сме в ЕС трябва непрекъснато да изпълняваме прищевките на евробюрократите и да се съобразяваме с тяхната воля която няма нищо общо с националните ни интереси.България в момента е зависима от ЕС както преди беше зависима от СССР с тая разлика ,че тогава поне не ни налагаха извратени ,,ценности''.Нищо добро не ни очаква.
84
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руската газ за да стане конкурентна трябва цената да се свали на половина.само че Газпром е в много тежко финансово състояние,има обезценка на активите от 900 млрд долара и не може да си позволи конкуренция с катар.ако израел и кипър излезнат на пазара съвсем ще се стъжни на руснаците
83
9
 
7
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Мили ми Кутевски тролчета, опорните точки на мутреса Моника не могат да скрият факта , че това правителство никой не го бръсне за слива у нас и в Европа. Какво значи Премиер да ходи във Виетнам и да открива кръчма. Това е такъв резил, че просто никой от БСП-ДС не може да си го представи. Затова само ГЕРБ и Б.Борисов имат авторитет в Европа и САЩ и трябва да управляват Държавата. Искате или не това ще стане .
82
1
 
16
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 10 години
Не съм компетентен по въпроса и не знам дали България ще има или няма да има изгода от газопровода, но ме дразни и съм възмутен от европейското лицемерие , които търсят всевъзможни начини да не строят газопровода, с цел да санкционират Русия или газопровода да им е като разменна монета без да ги е грижа за България и българския народ!И някои ми твърдят, че сме били русофили и че ЕС е правият път и не знам си какво...***! Да пребъде България!