Президентството не е партийна централа, скочи Попова

"Не може да казва кога правителството да подава оставка"
Обновена: 15 май 2014 10:12 | 15 май 2014 10:12, Камелия Цветанова
147
Президентството не е партийна централа, скочи Попова
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: Булфото, архив

Въпреки критиките си към президента Росен Плевнелиев вицепрезидентът Маргарита Попова е категорична, че двамата ще изкарат докрай мандата си.

„Така сме влезли, така и ще излезем”, заяви тя по Нова телевизия.

Още по темата
14 май 2014 13:49
162
В същото време обаче тя отново настоя, че президентството е институция, която трябва да обединява хората, а не да ги разединява.

„Президентстската институция не може да си позволява да персонифицира. Не може в нея да намира упование само една част от гражданите. Тя не може да бъде приватизирана”, коментира тя.

По повод  на определението за „контрапрезидент”, което се появи за нея, Попова обясни, че поведението й „не бива да води до такива размисли”.

Тя сподели, че от срещите й с хората от цялата страна е останала с впечатлението, че те харесват нейните принципни послания и се чувстват спокойни, когато разговарят с нея.

„Не можем да делим хората на отбори, на умни и красиви, на добри”, заяви вицепрезидентът и обясни, че понятието „контрапрезидент” се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г.

Тогава се създаде впечатлението, че се изпращат послания само към една част от гражданите, добави тя.

Попова поясни, че президентската институция не може да казва кога правителството трябва да подава оставка.

„По Конституция не е допустимо тя да казва кога и как да се случват избори, а тя трябва да се стреми да излъчва позитивни послания и да обединява хората, да вплете цялата си енергия за обединение, а не за разединение”, добави Маргарита Попова.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе вицепрезидентът и отрече да е във връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!”.

„Важно е нашата институцията да се избави от низки политически страсти и да излезе елегантно от ситуацията, тъй като сега сме останали на нивото на конфронтацията”, заяви Маргарита Попова.

По думите й посланието от президентската институция трябва да бъде следното: „Държавният глава защитава националния интерес”.

Според нея в президентската институция няма място за емоции и политически перфекционизъм.

„Няма да позволя някой да се легитимира чрез нашата институция”, категорична бе тя. Относно работата си като вицепрезидент, Попова заяви, че се чувства добре и харесва работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хората трябва да бъдат делени , писна ми от тази комунистическа мисъл , че всички сме равни !!!! НЕ НЕ СМЕ РАВНИ !! И никога няма да бъдем равни! Какво значи да сме равни ? Аз да си счупвам *** от работа за 100лв а онзи станишеф да лежи по цял ден и той за 100лв, това ли е равенство ? в кое да сме равни!?Въобще не ме интересува , че ти си беден ама въобще ..и аз съм бил беден и аз съм нямал какво да яда ама съм си скъсал *** от работа и не съм лизъл *** никога! Аре марш в СССР за равенство!
17
7
 
19
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Маргарита Попова не е от тези, които мълчат, когато не са съгласни с нещо - като министър на правосъдието в правителството на ГЕРБ също отправяше критични забележки. Нормално е като човек с юридическо образование и опит в много отношения да е по-подготвена за президент от Плевнелиев.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И двамата са рожби на една и съща мафиотска партия ГЕРБТака че и двамата ще се защитават и ще се правят че уж нещо правят за народа а това че тя казала нещо против Росенка е само ала-бала ,заблуда за народа .
15
12
 
17
 
! Отговори
Един преди 10 години
Демек какво викаш Маргаритке, значи - Президентството да е бутафорна организация? Всеки да си прави каквото си иска, а Президентчето да се усмихва благо и да се радва на всички? Така ли викаш да е? Еми така е от 25 години. И все по-зле става. Всеки нормален човек, включително и Президента, трябва да има позиция, и да я отстоява. А ти си една празнодумка и нищоправка.
14
4
 
18
 
! Отговори
Петранка преди 10 години
Всичко е пари, приятелю, всичко е пари! Бюрека си купува от всички институции...
13
8
 
12
 
! Отговори
Ахмак преди 10 години
Герберастите са плъзнали.......джапанката с тиквата и другия главоч - психара не успял финансов министър по една метла отъад и към луната. Може да вземат и класната с тях, както и шестака за пазвантин.Мила герберастка картинка.п.п. Попова е може би единствената читава имала нещо общо с ОГП ГЕРП
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев е по-финна дама от тая
11
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
определено може да делим хората на умни и *** ! БКП е пълна с прости и глупави *** ..как да не съм сляп! Естествено , че ще ги деля ...а колко до президента ..еххх де да я имаше той тая власт ...да сме се отървали от некадърници и *** като сТанишеф и компания! ТАка, че ти бивш АГЕНТ на ДС не ми давай наколн и не говори така в публичното пространство щото е ясно на кой *** ближеш , агентке !
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Снимката от някоя криминална хроника ли е?
9
12
 
17
 
! Отговори
уаф - уаф преди 10 години
Гласувал съм за плEVNелиев , ама много му станаха гафовете особено в частта за конфликта в УкрайнаВиждам ,че има огроооооооооооооооооооомно желание да хване пушката и да ходи да брани интересите на САЩ . Ами да го освобождават от длъжност и да заминава
8
17
 
19
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Заровена лимонка излезе Попито. Хъката-мъката, и повлича крак вляво към червените крадци.
7
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вещица!
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роската вече има контрапрезидент и контра първа дама.
5
15
 
31
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Достойните хора като не са съгласни, си подават оставката. Тази и харесвала работата - е как да не и харесва. То това не е работа. Тя нищо не прави.В отговор на М. Попова - "Президентството е за всички." А НС не е ли? Кой президент може да стой безучастно като на площадите имаше хиляди българи. Не е ли правилно да се подкрепи народа?
4
19
 
22
 
! Отговори
Таки преди 10 години
Тая пък кой я е избирал та да дава акъл.Да сте чули за някой читав съдия.
3
25
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излиза, че Маргарита Попова е по-голям мъж от Роската.
2
17
 
28
 
! Отговори
ААА преди 10 години
Като не и харесва на госпожата, що не вземе да напусне и да ни освободи от нея самата?
1
30
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чехларов да подава оставка и вицето му да доизкара мандата.