Размяна на водачеството: БСП води на ГЕРБ с 1,2%

Бареков трети, "Атака" и АБВ с шансове за евродепутати
16 май 2014 17:00,
234
Размяна на водачеството: БСП води на ГЕРБ с 1,2%
Снимка: архив Булфото

Размяна във водачеството на двете най-големи политически партии регистрират от Института по модерна политика (ИМП) две седмици преди евровота. Проведеното в началото на май проучване показва лека преднина на БСП пред ГЕРБ. За левицата биха гласували 20,5%, а за ГЕРБ 19,3%.

Социолозите от ИМП подчертават, че от ключово значение за изхода на изборния ден ще бъде степента на мобилизация на електората от страна на БСП и ГЕРБ.

Още по темата
Трета политическа сила според изследването е коалицията „България без цензура“ на Николай Бареков със 7,5%. С половин процент по-малко е ДПС, като социолозите отчитат повишение в декларираната за тях подкрепа.

С шансове за Европарламента са "Атака" (4,5%) и АБВ (3,5%), като техните резултати са свързани пряко с избирателната активност в деня на изборите. Важен фактор за резултатите на двете партии е мобилизацията на привържениците им. Това важи с особена сила за "Атака", която бележи значителен ръст за последния месец. Според социолозите от ИМП този ръст се дължи до голяма степен на проруското говорене на партията.

На този етап под бариерата от 6% със сигурност остават Реформаторският блок с 2,5% и НФСБ с 1,4%.

Със сигурност 28% от имащите право на глас няма да отидат до изборните урни на 25 май. Вероятно този процент ще бъде много по-висок, коментират социолозите.

При рейтингите на институциите най-ниска оценка получава омбудсмана. Едва 4,9% от анкетираните дават положително мнение за работата му, докато 53,5% изказват отрицателно.

Традиционно ниска оценка получава и Народното събрание. Едва 7,2% определят работата на институцията като положителна. 43,5% дават отрицателна оценка на работата на депутатите.

Работата на кабинета Орешарски получава по-висока оценка от тази на президента. 18,9% определят дейността на правителството като положителна, докато позитивните оценки за президентството е 13,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
1
 
! Отговори
осмислете го ,хора преди 9 години
Манипулацията е подмолна и коварна .Стремяща се да демобилизира най- почтената част от нациятаТова ще са най- изненадващите реални резултати,защото българите се пробудиха ....Време е да покажем ,че все още сме мнозинство!!!
186
0
 
2
 
! Отговори
Алоооо!!!! преди 9 години
Ами пресрамете се и кажете, че г-н Асланов, собственика та АФИС е брат на Станишев!!!!Стига с тези опорни точки, спускани от вездесъщата Моника.Имайте малко СРАМ И МОРАЛ!!!! А, тролчетата да си породължават да се придържат към ОПОРНИТЕ ТОЧКИ НА МОНИКА.Нормален, човек няма да се впечатли от идиотските ви коментари.
185
2
 
2
 
! Отговори
БОКО преди 9 години
МАЗОХИСТИ ПОЧИТАТЕЛИ НА ГЕРБ ТОЛКОВА ЯСНО И ДИРЕКТНО БОЙКО ВИ КАЗВА: ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ ПО-СКЪПО ТОКА, НИЕ СМЕ АДВОКАТИ НА ЕРП-ТАТА И ВСИЧКИ ОТ ВЪН И ВЪТРЕ, КОИТО ВИ ОГРАБВАТ/ТЕ НИ ДАВАТ ВИСОКИ КОМИСИОННИ/ ПЛАШАЙТЕ ПО-СКЪПО ЗА ВСИЧКО, ВЗИМАЙТЕ ПО-МАЛКО ОТКЪДЕ НА КЪДЕ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, ОТКЪДЕ НА КЪДЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БАЧКАЙТЕ ПОВЕЧЕ, ЯЖТЕ ПО-МАЛКО ИЛИ НЕ ЯЖТЕ, *** КОИТО НЕ СА РАЗБРАЛИ ТОВА ПОСЛАНИЕ НА ГЕРБ ТЕ СА ХИПОИНТЕЛЕКТУАЦИ АКО ЩЕ ДА СА ПРОФЕСОРИ И ВИДВИ ЛИЧНОСТИ
184
0
 
3
 
! Отговори
Станишев и преди 9 години
Неговата партия ми приличат на ослепената войска на Самуил. Дри и да вземе власта, от тази армия слепци НИЩО НЕ СТВА. Опит 120 год комунизъмът
183
1
 
3
 
! Отговори
ИВА преди 9 години
ШАПКА ИМ СВАЛЯМ НА БСП.БРАВО!!! МАХНАХА АТАКА СЛОЖИХА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА!!! НАМЕРИХА СИ НОВИ СЛУГИ! ЕВАЛААААА!!!
182
0
 
1
 
! Отговори
gern преди 9 години
videli li ste bulgar deputat 1 ot 240 pone ili evrodeputat 1 ot 800 v avtobus, vlak, tram ili na spirka? ;-)nema i da gi vidite. te se mislyat za krale i sa v kralska klasa?! imat strah ot life kontakt s horata, na koito ujkim slujat? ;-)ne sa ni nujni krale. nie iskame narodna demokracia.
181
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
А стига сте сени занимавали с глупостите си. Вчерашните най върли КОМУНИСТИ , днес станаха най праведните ДЕМОКРАТИ. Вместо да ни плямпа четири години за непознатата за него дима диверсификация, да беше попитал някой за значението й и да е направил връзката с някой газопровод със съседна държава.Щото не виждам как Украйна ще плати на Русия и как ще ни врътнат кранчето.
180
0
 
4
 
! Отговори
нямащ_думи преди 9 години
Ще повтарям пак и пак. Преди пак да гласувате за комунисто-социалистите потърсете и искайте отговор на въпроса след като парадират, че сърцата им са в Москва, защо парите им са в швейцарски банки, децата им са в Англия, Франция или Америка, а имотите им на Катилските острови. Помислете също, че ако всички гласуваме, поради по-високия праг, все пак има вероятност Пеевски напразно да си е продал медиите.
179
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
След последните гафове на Борисов и Прокопиев , мисля че разликата ще стигне межди 3-4 пункта в полза на БСП.Алчността винаги погубва политиците.Хората нямат толкова къса памет и да забравят , че февруари миналата година , се вдигната точно срещу монопола на Топлофикация и ЕРП.А сега зад тях застанаха и ГЕРБ и Президента.Това не се забравя.
178
0
 
1
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До 219Aide shte vidim sled sedmica koi kriv, koi prav i za koi zdrav i korav.
177
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИ ГЛАСУВАНЕТО НА ГРАМОТНИТЕ ХОРА В ИНТЕРНЕТ ПОКАЗВА 48 % ЗА ГЕРБ И 10 % ЗА БКП / БСП ... ЯВНО ТОВА СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ ТУК ГО Е ПРАВИЛ ...КЪНЧО СТОЙЧЕВ ИЛИ ЧЕРВЕН КОЛЬО ... ДРУГАРИ , БЛЕДИ СТЕ , АМА МНОГО СТЕ БЛЕДИ ...И ЛЪЖЛИВИ ...
176
6
 
12
 
! Отговори
Глас неподкупен преди 9 години
Ако бсп спечели изборите това ще покаже, че отново купени ***, немощни старци и уплашени от местни велможи хора ще определят европейското бъдеще на България. Ето защо всички останали масово да гласуваме и не си даваме неподкупния глас за партията на *** и червените велможи по места.
175
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо хората не оценяват герб .Едва ли е , защото за 4 години разсипаха икономиката на България или пък понеже вече една година саботират по света и у нас , или понеже назначената им президентка стана за смях с изцепките си за неща за които микой не го пита..Нееее, хората не ги харесват понеже са " *** комунисти" .Малко остана да живеете в заблуждение ***.
174
14
 
15
 
! Отговори
разбира се преди 9 години
никакво колебание, гласуваме за ГЕРБ!
173
4
 
16
 
! Отговори
Бумеранг преди 9 години
Браво на социолозите от ИМП и Медиана. Няма по-добър начин да се мобилизира електората анти бсп с тези поръчкови изследвания. Така че плащайте другари колкото се може повече за да наливате вода в мелницата на опозицията. Червени *** - *** ***.
172
8
 
23
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Браво Кольо! Остава само да ти поверваме! Айде бегай да си земеш хонорареца от Позитано, ама бързай да обърнеш рублите в некаква гадна капиталистическа валута, че току-виж се превърнали на тоалетна хартия!
171
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаааайде де! По-нагласени "проучвания" не бях чел...
170
0
 
6
 
! Отговори
plamen70 преди 9 години
ZASHTO NE KAZVAT KOI DARJI TOZI INSTITYT ZA MODERNA POLITIKA ZASHTOTO ZNAEM ZA MEDIANA NA MAMIN KOLIO I GALAP NA ANDRYSHKATA:) NIAKOI DA ZNAE DALI SA POZNAVALI VAV PROGNOZITE SI TEZI:)
169
6
 
19
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Това сигурно е с купените от БСП гласове и присънилите му се в повече на цоциолога. Да ми ядете к**а комунистически мишоци!
168
2
 
2
 
! Отговори
дса преди 9 години
КГБ-ците ги разтуриха.Едно гости до ЕВН,едни имейли и всичко отиде на кино.Разликата сигурно е по-голяма.Нема нужда от лобисти на шистовия газ.И тез и онез...всички са марионетки,няка българофили.Само по форумите.