При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ

Галъп: ДПС - със сигурност на трето място, Атака - без шансове за ЕП
Обновена: 22 май 2014 14:10 | 22 май 2014 11:27,
176
При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

При ниска избирателна активност победителят от евровота на 25 май ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогнозата на социолозите от агенция Галъп.

Още по темата
Според анализаторите между 2,23 млн. и 2,73 млн. глаподаватели ще отидат до урните в неделя. Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът на ГЕРБ да излезе победител от евровота. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да получи повече гласове зависи от степента на мобилизация на привържениците.

От Галъп прогнозират гласовете за БСП да бъдат между 590 и 690 хил., а тези за ГЕРБ – между 550 и 650 хил. Тези гласове ще гарантират и за двете партии по 5-6 депутатски места. Прогнозата е въз основа на очаквана активност от 35-40%.

ДПС ще бъде твърдо на трето място. За партията на Местан биха гласували около 400 хил. души, като в зависимост от избирателната активност мандатите могат да бъдат 3 или 4. На четвърто място се нарежда коалицията България без цензура с почти два пъти по-малко гласоподаватели. 200 хил. гласа в полза на Бареков биха били 1 или 2 депутатски мандата.

Това са четирите партии, които биха влезли в Европейския парламент, ако тенденциите, наблюдавани от експертите от Галъп, се запазят. По този начин един депутатски мандат ще „тежи“ 150 хил. гласа.

С шансове да прескочат бариерата от 5,88% остават АБВ и Реформаторският блок, но това би било възможно единствено ако двете партии мобилизират сериозно симпатизантите си. Според прогнозата на социолозите към момента двете партии имат сигурни по 100 хил. гласа.

Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада.

Анализът на Галъп е въз основа на проведени вече изследвания, анализ и политологична оценка. Както Dnes.bg вече писа, според последното проучване на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 18,3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Ясни са победителите на изборите . Това са политиците! Щом има победител ,значи има и губещ- това са българите. Не народа , а българите. Политиците чрез партиите си умишлено и успешно ги разделят,за да ги владеят. Те имат нужда от парите ,изкарани с труда на българите,като ги грабят чрез обществени поръчки,сметки за ток, източване на ДДС, укриване на данъци, митници и партийни субсидии. Дебат както виждате няма , омразата е на личностна основа, иначе политиците са единни:владей българите!!
57
1
 
5
 
! Отговори
жоро преди 10 години
те тотализатора маниполират камо ли изборите ако не гласуваме ще се вьзползват от моя глас ще се окаже че някой е попьлнил бюлетина от твое име
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да, по - добре да се затрием, ще дойдат по тези хубави земи други хора, с друг манталитет и ще си живеят супер. Ние само мрънкаме и се оплакваме и не правим нищо, грам усилие, за да бъде животът ни по - добър.ЕС и САЩ им били виновни,не, марсианците са ви виновни на вас.Такива мързели и песимисти никъде няма.
55
0
 
0
 
! Отговори
до жоро преди 10 години
Леко ,че ще ти излезне някоя пубер пъпка баба дава ли стотинчици за семки и интернетче да се лигавиш по форумите???
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по добре да се затрием като държава...няма оправия на никой не му пука,даже и на нас самите,чета ви глупостите и си казвам-по добре да ни няма,да не омърсяваме още имената на ОНИЯ дето са обесени и убити в името на какво???????айде чешайте си панталоните и езиците и сънувайте...като в матрица сме
53
8
 
6
 
! Отговори
жоро преди 10 години
ще гласувам за атака най реалистично ми се струва
52
2
 
2
 
! Отговори
жоро преди 10 години
До Анонимендо 57 апсолютно си прав и тези пари отиват в партиините касички то за това е целата борба
51
1
 
8
 
! Отговори
Киро Майтапа преди 10 години
Гласувайте хора, това засега е единствения начин да се промени нещо, ако не гласувате просто гласовете ви отиват за ДПС..и *** избират вместо вас! *** и корпоративния контролиран вот, така или иначе ще ги има, но това е единствения начин да го ограничим
50
2
 
8
 
! Отговори
уф преди 10 години
5% БОГАТИ И 95%БЕДНЯЦИТака е било и така ще бъде винаги, примири се, но съвременните хора живеят много по - добре и сигурно от предците си. Особено в Европа.Вие сте едни некадърници и мързеливци, затова само се жалвате, а не правите нищо, за да живеете по - добре.Кажи ми ти какво образование имаш,пробва ли да си повишиш квалификацията,търси ли работа?Само седите и мрънкате.И кое ти е бедното,имаш покрив над главата и ако не умираш от мързел имаш и какво да ядеш.Ревеш,че нямаш БМВ ли?И Айфон?
49
1
 
0
 
! Отговори
жоро преди 10 години
до 43 а на теб знаеш ли какво ти трябва да взимаш по 20 лв на 5г и да слушкаш
48
4
 
7
 
! Отговори
Х преди 10 години
Ние живеем зле,ако искате и децата ви да живеят дори по зле от нас може да гласувате за бсп,дпс и ббц.Теглят заеми и си ги крадат-за 30 километра ограда на границата бяха откраднали близо 2 милиона.Заплашват работници ,че няма да им изплатят заплатите,ако не гласуват за тях.Измислят начини да оправдаят митничари нарко-трафиканти.Отново оставиха селата на произвола на *** банди-нали с евро-рома са съюзници.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vargкаква прокуратура какви 5 лева,те *** сто години си им роб,погазиха къде що имаше човешки права ,крадат като за последно и никой не им иска сметка и пак са на власт,той тука за цветанов се замислил,абе ти си голям наглец,като съсела
46
2
 
8
 
! Отговори
detelina преди 10 години
ГЛАСУВАШ, НЕ ГЛАСУВАШ-СИ НА ТРЪСТИКАТА!ПЛАНА РАН-ЪТ Е В ДЕЙСТВИЕ!БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖИ-ТОВА Е!НЕ НИ ТРЯБВА ВОЙНА-НИЕ САМИ ЩЕ СЕ САМОУНИЩОЖИМ!!!ГЛАДЪТ Е ПО-СИЛЕН ОТ ТОКА!СТУД, ГЛАД, МИЗЕРИЯ, УБИЙСТВА, КРАЖБИ, 5% БОГАТИ И 95%БЕДНЯЦИ!ВСИЧКО ДРУГО Е ВЯТЪР И МЪГЛА!
45
4
 
5
 
! Отговори
емо преди 10 години
само *** могат да гласуват в тези избори.ес и сащ са престъпници заради които над 5 милиарда души живеят в ненормални за живот условия
44
2
 
8
 
! Отговори
гласувайте преди 10 години
Много сте се объркали, и да не гласувате пак ще има 17 евродепутата, гласовете ви ще се разпределят на всички партии над бариерата пропорционално. Същото е и на избори за парламент - и 50 000 и 5 000 000 да гласуват, все тая, пак ще има 240 депутата.Така че по-добре излезте и си изберете сами,а не Хасан и бай *** да избират и за вас.ДПС и БСП точно това искат-да си седите по къщите,докато твърдият им електорат гласува и за вас.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до жороако чакаш с 50 лв да се нахраниш повярвай ми ще умреш от глад брато
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКАКВИ ИЗБОРИ НЕ ОТИВАМ,НАРОДА МИЗЕРУВА И ГЛАДУВА А ТЕ СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ
41
1
 
6
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Освен да грабят и да насочват държавни парични потомци към своите черни сметки ПАРТИИТЕ ИМАТ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ФУНКЦИЯ : ДА РАЗДЕЛЯТ НАРОДА !!!!!!!!!!!!!!А КОЙ ИСКА ДА РАЗДЕЛЯ НАРОДА - ТОЗИ КОЙТО ИСКА ДА ГО ВЛАДЕЕЕЕЕЕЕ!!!!
40
1
 
9
 
! Отговори
ДО НЕГЛАСУВАЩИТЕ преди 10 години
До Анонимен ТОВА Е ГРЕШКАТА НА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ХОРА! ТВОЯТ ГЛАС, КАТО НЕГЛАСУВАЩ ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛИ ПРОЦЕНТНО ВЪРХУ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАРТИИ! ПРИ ЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ СИ ГЛАСУВАЛ ПАРТИИТЕ В НС ЩЕ ПОЛУЧАТ СУБСИДИИ ЧРЕЗ ТВОЯ ГЛАС ВЪПРЕКИ ВСИЧКО! ПО ДОБРЕ С ЕРАЗХОДИ ДО СЕКЦИЯТА, СЛОЖИ ЕДНА ЧЕРТА НА БЮЛЕТИНАТА И Я ПУСНИ! НЕВАЛИДНИЯТ ГЛАС СИ Е НЕВАЛИДЕН ГЛАС И НЯМА КАК ДА СЕ ОТНЕСЕ КЪМ ДРУГО! ПРОТЕСТА НЕ Е ДА СИ СЕДИШ У ДОМА, А ДА ИЗРАЗИШ МНЕНИЕТО СИ В СЕКЦИЯТА!!!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми ти и да не гласуваш пак ще вържеш, той гласа ти се разпределя пропорционално между партиите, които минат бариерата. *** народ - скапана държава, това е.