При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ

Галъп: ДПС - със сигурност на трето място, Атака - без шансове за ЕП
Обновена: 22 май 2014 14:10 | 22 май 2014 11:27,
176
При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

При ниска избирателна активност победителят от евровота на 25 май ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогнозата на социолозите от агенция Галъп.

Още по темата
Според анализаторите между 2,23 млн. и 2,73 млн. глаподаватели ще отидат до урните в неделя. Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът на ГЕРБ да излезе победител от евровота. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да получи повече гласове зависи от степента на мобилизация на привържениците.

От Галъп прогнозират гласовете за БСП да бъдат между 590 и 690 хил., а тези за ГЕРБ – между 550 и 650 хил. Тези гласове ще гарантират и за двете партии по 5-6 депутатски места. Прогнозата е въз основа на очаквана активност от 35-40%.

ДПС ще бъде твърдо на трето място. За партията на Местан биха гласували около 400 хил. души, като в зависимост от избирателната активност мандатите могат да бъдат 3 или 4. На четвърто място се нарежда коалицията България без цензура с почти два пъти по-малко гласоподаватели. 200 хил. гласа в полза на Бареков биха били 1 или 2 депутатски мандата.

Това са четирите партии, които биха влезли в Европейския парламент, ако тенденциите, наблюдавани от експертите от Галъп, се запазят. По този начин един депутатски мандат ще „тежи“ 150 хил. гласа.

С шансове да прескочат бариерата от 5,88% остават АБВ и Реформаторският блок, но това би било възможно единствено ако двете партии мобилизират сериозно симпатизантите си. Според прогнозата на социолозите към момента двете партии имат сигурни по 100 хил. гласа.

Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада.

Анализът на Галъп е въз основа на проведени вече изследвания, анализ и политологична оценка. Както Dnes.bg вече писа, според последното проучване на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 18,3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
17
 
! Отговори
111 преди 10 години
ЗНАЧИ БСП ТОЗИ ПЪТ ЩЕ КУПЯТ КЪМ 200 ХИЛ. ***. НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ СЕ НАЛОЖИ ДА КУПУВАТ КЪМ 400 ХИЛ. ЗАТОВА ПОСЛЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМЕ ЧУЖДЕНЦИ В СОБСТВЕНАТА НИ СТРАНА, А ЗА *** ЩЕ СЕ ПРАВИ ВСИЧКО. ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА СЕ ПИТА В ЗАДАЧАТА?
77
6
 
2
 
! Отговори
жоро преди 10 години
до 78 скат много отдавна не се гледа нещо си в грешка гледа се алфа вече се изльчва директно свери си часовника
76
2
 
5
 
! Отговори
111 преди 10 години
Радан Кънев и Реформаторски блок направиха сериозна издънка. Пуснаха плакати на свой кандидат на турски език.С това те нарушиха Изборният Кодекс който категорично забранява агитация на друг език освен на български. Закона бе нарушен няколко пъти от председателя на ДПС Лютфи Местан, който си позволи на митинги да агититира на турски. Сега към него в грубото погазване на закона се присъедини и Реформаторския Блок начело с Радан Кънев.Плаката е на Корман Исмаилов, председател на Народна партия Свобода и достойнство (НПСД) и кандидат за ЕП в листата на Реформаторския блок . Същият е дясна
75
1
 
8
 
! Отговори
12345 преди 10 години
Не случайно изтеглиха откриването на риболова една седмица напред,много добре се знае че минимум 50000 души ще са за риба,и няма да ги вълнува нищо друго...Успех
74
2
 
5
 
! Отговори
gerbist преди 10 години
Дано да ни изберат отново, защото със сегашната политика е лошо положението. Замразяване трябва, на доходите и заплатите, да не се учи народа да кара с пари. С пари всеки може. А ние трябва първо нас си да управим.
73
3
 
4
 
! Отговори
еффе преди 10 години
Кво ви дреме колко получава 1 евродепутат?? Учете, правете, станете и вие... *** не можете, щоот е по-лесно да седите и да драскате глупости. Гласувайте, хора! 17 те ни представители няма да променят много, просто защото са малко и сме 2 ростепенна страна. Който мисли обратното се е объркал- от наща малка България не зависи много. Но ако пратим някой ЯВНО криминален, как да ни гледат после с уважение- не става да им пратим Пеевски и да се чудим що ни мислят за треторазрядни. Не на бай ***!
72
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 10 години
знаете ли вица за добрите и лошите ченгета
71
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв ГЕРБ бе? Какви бяха пък тия? Кокаиновата мафия ли бяха?
70
3
 
7
 
! Отговори
Кончита Станишева преди 10 години
Що за патодия на статистици са тези от ГАЛЪП ? На предишните избори НФСБ същата агенция им даваха не-повече от 0,8% без шансове а реално тази партия имаше повече от 4% с манипулация и измама ги смъкнаха на 3,8% ! Сега на нова сметка пишат глупости Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада. Разберете СКАТ се гледа от поне 450000 90% от тях ще гласуват за НФСБ. Болен АТАКА също имат верни моджихидини *** е под ?
69
4
 
5
 
! Отговори
жоро преди 10 години
кой направи бб генерал лейтенант а аа
68
1
 
2
 
! Отговори
69 преди 10 години
Някой може ли да ми каже за какво точно да ходя да гласувам? За да влезе някой от нашите политици милионери в ЕП и освен кражбите тук да прибира и заплатка 15-20 евра месечно!? Че той ще ни представя в Европа и ще се бори за народните интереси? Видно е,че нито един не се бори за народните интереси...да не говорим,че не искам да сме в ЕС!
67
4
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
БСП катастрофира лошо,Станишев да мисли как ще се спасява,пък и цялата пасмина с него.
66
7
 
6
 
! Отговори
моята дилема преди 10 години
НФСБ или Герб - това е моята дилема....
65
3
 
9
 
! Отговори
бесепар-провинциалис преди 10 години
Абе столицата ти е виновна на теб, то добре, че е столицата, че да има после от нейните данъци за вас в провинцията. Вие иначе все ще си гласувате за БСП и сега за новите от ББЦ, а после ще се чудите защо сте зле. Еми зле сте защото толкова ви е акъла. Животно да беше след два шута знае да те избягва. А вас бесепарите 20г. ви шутират, вие пак на тях чакате.
64
5
 
3
 
! Отговори
жоро преди 10 години
до 68 да замразите заплатите за още 5 г ли от както бяха герб по зле не е било в бьлгария никаква социална политика не мерси
63
4
 
8
 
! Отговори
истината преди 10 години
Само масово, всенародно гласуване ще ни избави от тумора БСП/ДПС и неговите сателити!!!
62
2
 
13
 
! Отговори
Hari преди 10 години
Кой подяволите ще гласува за Бареков?? Наистина ли има такива *** които да направят усилие да идат да гласуват за този?
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАК може само за 3 години да се намрази така един човек,че не бил направил еди какво си?а да НЕ СЕ намрази другия,който ви смуче от кръвта 25 години??????
60
7
 
7
 
! Отговори
гербист-столичан преди 10 години
Хайде моля, всички столичани да гласуват пак за нас гербистите, защото като се върнем на власт ние пак само за столицата ще се грижим. Ще оправим положението в столицата, и в провинцията само за нас ще бачкат.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До малкото останали млади бълг. ГЛАСУЕАЙТЕ срещу ***, които сринаха България.