Феноменът 15/15 – страничен ефект от преосигуряване на партиите

Експерт: Всеки четвърти е използвал преференцията
Обновена: 28 май 2014 09:14 | 28 май 2014 09:14, Надежда Бочева
15
Феноменът 15/15 – страничен ефект от преосигуряване на партиите
Снимка: Булфото

На изборите за Европейски парламент всеки четвърти е гласувал с преференция. Като цяло изборите в никакъв случай не бяха прозрачни, а честни – само донякъде. Това каза в студиото на Bulgaria On Air Даниел Стоянов, зам.-председател на обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Според него това важи като цяло и за другите провеждани в България избори през годините на демокрацията.

Новото беше преференцията, а иначе наблюдавахме добре познатото старо с всички хронични дефицити, които администрацията показва през последните 20-ина години, заяви той.

На въпрос дали възможността за преференциален вот е била достатъчно разяснена, той отговори, че отговорността за това е на ЦИК и партийните централи.

Още по темата
„Преференцията показа, че мажоритарният вот дори като преференция има основа в нашата държава. Всеки четвърти я е използвал”, отбеляза Даниел Стоянов.

За казуса с Момчил Неков, когото вестниците вече наричат „феномена 15/15”, защото вероятно е изместил  заради преференциите първия в листата на социалистите Сергей Станишев, Стоянов коментира, че това се е получило като „страничен ефект от преосигуряването на партийните централи”.

Различна е ситуацията със Светослав Малинов, когото избирателите са предпочели пред Меглена Кунева - единият кандидат си е свършил по-добре работата от другия, заяви анализаторът, който определи преференцията като позитивна промяна в изборното законодателство.

„В резултатите обаче не виждам нищо позитивно, те са относителни. Има прекалено много грешки”, заяви Стоянов, който се усъмни, че гласовете за малките партии не се отчитат достатъчно коректно и затова нямаме ясна картина за подкрепата на гласоподавателите за даден кандидат.

Все пак, според него, новият Изборен кодекс е по-добър от стария.

Даниел Стоянов смята, че с активна регистрация избирателните списъци ще се изчистят от „мъртви души”, но политиците не били дорасли до тази идея. Освен това трябва да се премахне партийно-квотният принцип при сформирането на секционните комисии, защото членовете им играят основна роля в изборите. „Ако не са обучени добре или решат на партийно-квотен принцип да защитават интересите си, страдат избирателите”, заяви той.

За състава на новата ЦИК Стоянов заяви, че там експертите са малко и като цяло членовете на Комисията защитават интересите на издигналите ги партии.

Още от разговора вижте в Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли по-тъпо нещо от комунист?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кунева си свърши работата отлично - предизборно хвърли много пари /защото ги има/. Нае клубове, сформираха се платени екипи. Само един Господ знае как са били "убеждавани" някои днешни сини уж-лидери, за да влязат в Реформаторския блок. "Не всичко е пари, приятелю", но с пари какво не се постига ...Малинов си спечели прозвището "ренегат" сред най-твърдите сини, но все пак предпочетоха да гласуват за него, виждайки в това шанс гласът им да не пропадне. Само да не вземе да си отстъпи мандата на К
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анализаторът да си върне дипломата на онзи, при когото се е учил да анализира!Не че Светослав Малинов си е свършил по-добре работата, другаде е причината! Сините нямаше за кого да гласуват, затова избраха по-малкото зло - бюлетината на Реформаторския блок, но без Кунева. Най-вироглавите сини пък гласуваха за Синьо единство не защото са запленени от Надка, а за да не си дадат гласа с бюлетина с името на Кунева. Много от сините обаче не гласуваха и ги беше яд!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НСО трябва да поеме охраната му, вместо да пази никуму ненужни ренегати.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така мутират и гените и организмите се приспособяват към околната среда. Може да е за добро, може и да не е ! Но поне сурати чието единствено достойнство е че са потомци на криминални елементи около 9 септември доведени на власт от ССР ще отстъпят местата си на млади хора които може да направят нещо добро. Дано не го изнудват и шантажират младежа, защото те са много добри в това.
7
1
 
7
 
! Отговори
Димитър Благоев преди 9 години
Другарю Неков пикаещото момченце те зове. След 5 години никой няма да си спомня нито за СерГей, нито за който и да е гей от ЦК на БСП, а другаря Пирински ще те насочи към най-добрите швейцарски банки . . .
6
2
 
13
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До Анонимен 5Ти да си видял честен комунист или комунист който да спазва Закона? Дъртата от Кюстендил даде заден ход и намекна, че момчето трябвало да се откаже. Гнусна червена, Момчето спечели. дано да е по-читав от Съсела.
5
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 9 години
Префереенцията леко обърка нечии сметки по случайност. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА и 90% от сегашните депутати ще са вън от парламента при следващи избори. НАРОДЕ или налагаш на партииците такива избори и си връщаш суверенитета или те няма.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законът си е Закон! Щом хората са отбелязали 15/15 това се тълкува според закона само по един единствен начин. Аз лично много се радвам, че един млад човек с "луд късмет" успя да се промъкне между "акулите" и право в Брюксел. Пожелавам му успех, вдъхновение и много сила, за да успее да представи страната ни достойно, да покаже, че българите сме млади по дух, интелигентни, с много идеи и виждане за бъдещето, а не подли, съсухрени лелки и чичковци мислещи само за пари и власт! Дерзай момче!
3
1
 
28
 
! Отговори
Х преди 9 години
Стига с тези преференции,че Станишев ще получи инфаркт,имайте милост.
2
2
 
26
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Не им трябваше друга партия или скъпа кампания, те сами се биха! И на бокс, и на шах, и фехтовка...А с бюлетините се премазаха! Умната Мая и хитрия Станишев!"Хитрата сврака с двата крака - Значение: Нечестният човек сам пропада"Смях,смях,смях, ако не беше и малко тъжно - за грамотността на тези,които ни управляват!Иначе - успех на момчето дори и на сън не е мислил сигурна за такава кариера.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто за кашмер са БСП..*** смешниците!!!Заснети как купуват гласове и казват гласувате за номер 15..И по случайност купения им електорат,които не може да чете задрасква в бюлетината пак номер 15.Уж нали харесваш БСП,значи харесваш Станишев а гласуваш за някъв напълно никому непознат под номер 15 в бюлетината..Как Става??Великите демократи дето променяха изборния кодекс.....*** не ви е срам бе....Догодина има и общински избори до тогава сигурно ше имат не 19 а 10%