На 13 юни експерти от ЕК идват в България заради "Южен поток"

Куюмджиев: Проектът не нарушава европейското законодателство
Обновена: 29 май 2014 14:02 | 29 май 2014 11:02, Надежда Бочева
56
На 13 юни експерти от ЕК идват в България заради "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Експерти от Европейската комисия (ЕК) идват в България на 13 юни, с тях ще бъдат обсъдени въпросите около "Южен поток". Това съобщи пред БНР депутатът от "Коалиция за България" и заместник-председател на Комисията по енергетика в НС  Явор Куюмждиев.

Преди дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу информира българския премиер Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток”. Барозу посочи, че някои от споразуменията за газопровода, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила.

Още по темата
ЕК започна и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса. Тя бе предизвикана заради промените в Закона за енергетиката, с които на практика проектът "Южен поток" в българската му част се разглежда като интерконектор, а морската получава правен статут, според който не стъпва на европейска територия.

„Убедени сме, че нарушение на европейското законодателство няма“, заяви днес Явор Куюмждиев, който е един от вносителите на законодателните промени.

„На 13 юни у нас идват експерти от ЕК, с които ще се дискутират тези въпроси. Надявам се, че ще ги убедим, че нарушение на европейското законодателство няма. Надявам се, че новият състав на ЕК ще проумее, че "Южен поток" не е руско-български проект, не е услуга на никого, освен на  всички южноевропейски страни“, обясни депутатът.

Той допълни, че проектът е руско-европейски и това, че минава през България, е огромен успех на вече трето поредно правителство. „Ще защитаваме българските национални интереси до край. За нас проектът е жизнено важен. И рано или късно той ще се случи. Цялата тази драма е малко измислена. До този момент няма нито един конкретен текст с какво точно сме нарушили европейското законодателство“, каза Куюмжиев и уточни, че имало две писма, които се базират на доноси.

На въпроса как ще разсеят съмненията, че има нагласен конкурс за строител на българската част на газопровода той каза, че конкурсът е проведен по действащия Закон за обществените поръчки. Няма фирма в България, която може да работи по този проект и да не е включена, допълни депутатът.

Припомняме, че след завръщането си от Рим вчера премиерът Пламен Орешарски обясни, че ако има забележки от страна на ЕК по закона за енергетиката, те ще бъдат отразени преди второто четене на текстовете в Народното събрание.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
alcap преди 9 години
Абе естетсвено, че конкурсът за строителството е нагласен! Държавна поръчка в България се взима само с подкуп и европейците не ядат марули, колкото и да плювате комисарите - те са прави. Това, че ние сме си оакали гащите си е наш проблем. Никой не иска да спира южен поток а искат да се спрат корупционните и неясни практики при държавните "конкурси".
44
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
1.Барозу е човека на САЩ в ЕС и е против Южен поток, защото това е в ущърб на САЩ, които не искат газа за ЕС от Русия да заобикаля Украйна! 2.Барозу скоро ще бъде сменен от евроизборите и затова настоятелно притиска България с изсмукани от пръстите аргументи! 3 САЩ искат да сме зависими от Украйна, която се гласят да управляват с марионетките си, т.е. от тяхот САЩ!
43
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
Най-големия корупционен съюз - Европейския съюз идва да ни проверява...комично.Че в тая бърлога годишно се крадат 150 млрд.евро.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Греха на европейците за мешането във вътрешната политика на България ще тежи над децата им.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** СА ПРЕСТЪПНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ:ОТКАЗАЛИ СА СЕ ОТ ВОДНИТЕ ТНЕРИТОРИИ НА БЪЛГАРИЯ В ЧЕРНО МОРЕ --В ПОЛЗА НА РУСИЯ !ЗАТОВА РУСИЯ --НЯМА ДА ПЛАЩА НА БЪЛГАРИЯ , ТРАНЗИТА ПРЕЗ МОРСКИТЕ Й ТЕРИТОРИИ!?ОСВЕН ТОВА ---РУСИЯ , 20 ГОДИНИ НЯМА ДА ПЛАЩА НА БЪЛГАРИЯ ТРАНЗИТА СИ , ПРЕЗ БЪЛГАРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ НА СУШАТА, ЗАРАДИ ПО-ЕВТИНИЯ ГАЗ КОЙТО НИ СЕ ПОЛАГА /по-закон/РУСИЯ ТРЕТИРА БЪЛГАРИЯ -КАТО "ВАСАЛНА СТРАНА" И ТЕРИТОРИЯ!ТОВА Е ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ НА ЕС и ТЕЗИ НА СТРАНАТА!ЧЕРВЕНА ГАДОСТ
40
4
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 9 години
Куюмджиев и Волен нали са против монополите?Газпром изключение ли е?
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 13 юни експерти от ЕК идват в България заради "Южен поток"-----------Аааа да не бързат толкова!Я първо да идат в Германия, да се упражняват на техен гръб за северния поток и после да дойдат тука да прилагат същото.Аман от Евролицемери с двойния им аршин!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има доста простовати хора тук. Няма ли Южен поток, има шистов газ глупци. Мислете малко с тези глави.
37
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
добре че ви похвърлиха една нова дума --------> Майдан , не ви пада от устата като х*й на магистрална изпълнителка . поне знаете ли какво означава ?
36
0
 
2
 
! Отговори
x преди 9 години
"Ша видим"/лафът е на Ив.Вуцов отпреди 30-40 години/ кой е кум и кой сват,щом идват заради резила ни...
35
3
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Кой знае какви сте ги надробили и какво ни чака ,Колюма устата си не отваряше и сега от БСП го бутат напред да ръси глупостите ,защото постоянно джавкащите онемяха .
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не 1 поток,10 да пуснем нашите и руските мафиоти цената на гаста няма да в свалят абдали.Същото се отнася и за броя на АЕЦ в България.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Южен поток бре като е в направление запад и още не построен идват да проверяват накъде е насочен,е брей това да не вие площада майдана да ни казвате накъде да я въртим,имаме находище имаме тръба накъдето искаме натам ще я въртим,кой ви е винвен,че още не ви изригнало находището,а вие тръбата поставили,а сега а натам-а натъй,ба не така,а ха а така,тия нещо ни помислили,че даже с тръбата и ние ще се въртим,тия нещо за пътници ни взели,а напред,а назад,или за оня дет колесо снимает,или лашко.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нека си го строят потока, после ще може да се ползват тръбите за транспортен коридор за лагерни колички. На местата на гарите и спирките ще се направят дупки в тръбите откъдето ще се качват и слизат пътниците. Това ще е най прекия път от североизточна България до морето. При повече реклама можем да доведем и туристи да ги извозваме по трасето.
31
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА СТОЙЧЕВ РАБОТЕТЕ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ . НЕ СЕ КОАЛИРАЙТЕ С ДПС И ВИНАГИ ЩЕ ПЕЧЕЛИТЕ ИЗБОРИТЕ
30
5
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Надявай се , надявай се комунист ***. Не може да си васал на двама господари, това няма да го търпят ни единия ни другия.
29
2
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Нека спрат ЮП за да може при следващите избори крайно десните да спечелят мнозинство. Което ще е много лошо, но хубавото е, че най-късно тогава, ще пометат парцала прецедент. Чук за малоумната джапанка.
28
6
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Стойнев къде вижда седем хиляди човека да се въртят покрай тази тръба?Повечето хора не пазаруваме в магазина на Ковачки.
27
3
 
11
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Русия и Украйна не са във война.
26
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сред така наречените "противници" на Южен поток, половината не са разбрали за какво става въпрос, а другите са разбрали наполовина. Южен поток ще се строи, голямото надлъгване в момента са законодателните хватки.