ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"

България не спазва правилата на вътрешния пазар, обясни Барозу
Обновена: 28 май 2014 14:06 | 28 май 2014 08:35, Елка Василева
155
 ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради "Южен поток"
Пламен Орешарски и Жозе Барозу. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, предаде БНР.

Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила и комисията ще предприеме съответните действия.

Още по темата
Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски. „Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията,

Той подчерта, че ЕК следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

„В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Барозу подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Според ИТАР-ТАСС изявлението на председателя на ЕК е реакция на вчерашното съобщение, че руската компания "Стройтрансгаз" в консорциум с българското дружество "Газпроект Юг" е спечелила търга за изграждане на частта от "Южния поток" на територията на България. Европейската комисия се опасява, че проектът "Южен поток" ще попречи на реализацията на конкурентния европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, като заобикаля Русия, отбелязва руската информационна агенция.

Миналата есен еврокомисията започна антимонополно разследване относно проекта "Южен поток", тъй като споразуменията за неговото построяване противоречат на нормите на "третия енергопакет" на ЕС, припомни ИТАР-ТАСС. Според агенцията ЕС не се смущава от факта, че тези споразумения са били сключени преди влизането в сила на "третия енергопакет", тоест Брюксел му е придал обратно действие. Русия и ЕС вече са създали работна група по решаването на този проблем.

Вчерашното неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката обаче, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите стратегически план с приоритети, сред които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност.

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 9 години
1.Барозу е човека на САЩ в ЕС и е против Южен поток, защото това е в ущърб на господарите му зад океана, които не искат газа за Европа от Русия да заобикаля Украйна! 2.Барозу скоро ще бъде сменен вследствие евроизборите и затова толкова притиска България!
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Барозу, сладурче, ти глей да не пуснем и АЕЦ Козлодуй на пълна мощност !!!
110
1
 
5
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
ЕК да духа супата!!!
109
0
 
8
 
! Отговори
яслата преди 9 години
до 134: Не морски, а ти си смешен,а смешен си,защото не мислиш.Ако мислеше щеше да разбереш,че нас ни хранят българските гастарбайтери.Черноработниците на ЕС,а не неговия пазар.Не може произвежданото от нас(което е малко) и което става в предприятия филиали на западни,да "реализира продукция" в ЕС,просто,защото това са чужди фирми.А "еврофондовете" за които се блее,че ни хранят,са трохи от завлеченото от чуждите банки,монополи,търговски вериги и концесионери.И ДАЖЕ С ТЕЗИ ТРОХИ НИ ПРАВЯТ ЗАВИСИМ
108
1
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Все повече българи стигат до този извод и дано този процес се развие лавинообразно,за да може, в скоро време, да се упражни, тотален натиск от народа, върху парламента и правителството,да излязат едностранно от ЕС.Ако такова е мнението на болшинството граждани,институциите трябва задължително да се съобразят,иначе вън от тях.Никой не е питал същите тези граждани,дали искат да бъдат натирени като стадо с една империя,каквато е ЕС.ОСТАНЕМ ЛИ,ОЩЕ 10-15 ГОДИНИ,ДЪРЖАВА И НАРОД,ИЗЧЕЗВАТ!
107
1
 
13
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Енергийната сигурност в този казус се свежда до това, коя фирма ще строи тръбопровода и след това ще го експлоатира, ако е фирма близка на травеститите от Брюксел може, ако не проекта е много вреден за ЕС.
106
0
 
17
 
! Отговори
Силен преди 9 години
До Анонимен 130дано никога през живота си не ви се наложи да се унижавате като човешки същества и да искате от по-*** хора от вас да ви разрешават да пътувате извън родината --------------------------------На теб дано не ти се наложи да работиш за по-*** от теб човек, защото е масова практика.И според мен, американския консул в БГ е ***, щото не ми даде виза, но даде на други, които не се върнаха, а аз няма как да не се върна!Не сравнявай тъпите хора с комунистите - има разлика!!!
105
6
 
22
 
! Отговори
морски преди 9 години
България ТРЯБВА да напусне ЕС и колкото по-рано стане това толкова по-добре за страната ни!
104
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва ЕС, ЕП само *** и *** !
103
0
 
30
 
! Отговори
гласоподавател преди 9 години
"Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България'.' Е, затова много българи не отидоха до урните на 25, защото освен санкции, за обикновения човек не се е случило нищо хубаво в този Е С.
102
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слагайте минуси на 129, но дано никога през живота си не ви се наложи да се унижавате като човешки същества и да искате от по-*** хора от вас да ви разрешават да пътувате извън родината си. Затова уважавайте и почитайте свободата която имате днес, за да не зъжалявате за нея след време.
101
17
 
3
 
! Отговори
до 120 преди 9 години
Изходната виза беше задължителна, дори и за страни като СССР с които уж имахме безвизов режим. За да отидеш в СССР трябваше най-напред да искаш характеристика за надеждност от местната партийна организация, след това трябваше да отидеш до народната милиция по месторождение и да представиш тази характеристика, най-рано след седмица ти слагаха печат в личния паспорт (естествено ако си враг на народа няма да има печат), че можеш да пътуваш за СССР от тази дата до онази дата.
100
3
 
27
 
! Отговори
Виктория Нюланд преди 9 години
*** EU!
99
29
 
9
 
! Отговори
омерзен преди 9 години
Нямa по- тежкa формa нa РAК зa еднa държaвa от русофилиятa, a Бг. е в крaйнa формa нa зaболявaне, нямaм предвид нaродa, той плюе нa русия, винaтa е нa " упрaвлявaщaтa" бaндa! Тaзи бaндa не чувa, кaкво и кaзвaт бългaрите, тя живее в свой собствен свят, непознaвaщ мизериятa нa губерниятa! Нямa спaсение зa държaвaтa от хвaткaтa нa рускaтa мaфия, умирaме бaвно и може би тaкa е нaй- добре! Срaм ме е от тaзи " държaвa" нa мaфиятa, копие нa рускaтa!
98
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Една българкаЯвно не си разбрала, че каквото не е добре за ЕС не е добре и за България, независимо дали ни харесва или не. Ако се направим на селски тарикати от ЕС така могат да ни врътнат кранчето, че свят да ни се завие. Естествено че сме прецакани повече от великите сили, но по-добре с ЕС отколкото срещу него. Изявленията на Сидеров са пълна глупост. Не можем с мечките мед да ядем и да се опъваме повече от приемливото. Ако не сапзваме някаква граница със сигурност ще е зле за България.
97
4
 
13
 
! Отговори
до 118 преди 9 години
До до 114Не пиши глупости...Естония в момента е доста зле--цели градове са празни--без хора.Който е останал,едвам свързва двата края.Всички заводи и предприятия са затворени--а имаха много--наследство от СССР.Изобщо в Прибалтийските републики,в момента е почти като у нас.Това съм го видял с очите си--няколко пъти съм бил там.
96
9
 
0
 
! Отговори
до Боби 119 преди 9 години
Ах Боби, попитай майка си и баба си кога са купували дини по 1ст и домати по 5ст, пилешко по 72ст и свинско по 92ст. На нашия пазар тука в родна България СЪЩИТЕ СТОКИ СТРУВАХА ПОНЕ 5 ПЪТИ ПО-СКЪПО. Дано сега си разбрал какво искам да ти кажа и да не четеш евангелието като дявола.
95
1
 
10
 
! Отговори
До 115 преди 9 години
До до 112Малко си тъпичък!Имаше поминък в България, който съществуваше преди комунистите от демократичните партии след 1990 г да започнат да унищожават всичко за да съберат пироните и да ги продадат за скрап. Нормално е 2-3 до 5 процента да емигирират и толкова да имигрират-естествени процеси. Но това щяха да са 200-300 хиляди човека. А седесарско-царския и БСПарско-ГЕРБерския погром на икономиката от тези комунистически наследници доведе 2,5 милиона човека до емиграция.25 години стигат!
94
9
 
0
 
! Отговори
до 114 преди 9 години
Естония приложи планът Ран-Ът в целия си обем и сега ние умниците им дишаме прахоляка. България от плана Ран-Ът приложи само първа точка, въвеждане на валутен борд и нищо друго. Затова сме и на тоя хал в положение партер и умници като Сидеров и Станишев канят Путин да дойде да ни оправи както сме се одупили.
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам, че форумните еврокомсомолци обслужват другаря Барозу и големия брат, за сметка на България.