ДПС не драматизират идеята за задължителното гласуване

Местан не иска да вярва, че БСП си отмъщава с това предложение
Обновена: 6 юни 2014 19:43 | 6 юни 2014 12:52, Веселина Йорданова
179
ДПС не драматизират идеята за задължителното гласуване
Лютви Местан. Снимка: БТА

ДПС подкрепя тезата на БСП за по-ранни избори и не е против въвеждане на задължително гласуване, стана ясно от думите на лидера на движението Лютви Местан.

Той беше категоричен, че България отива към предсрочни избори, защото те са неизбежни, а не заради вчерашната пресконференция на движението.

Още по темата
Той заподозря обаче, че проблемът е, че тезата е изказана именно от него и от ДПС. Жалко, ако някой се нуждае от удобен виновник, жалко, коментира Местан, но допълни: Не драматизираме нищо, в това число и искането за задължително гласуване, това е автономно право на БСП, на ГЕРБ и на останалите партии, които биха го подкрепили.

Той определи като новина от брифинга на Сергей Станишев днес „искането за предсрочни избори по-рано, отколкото ние ги искахме“.

Местан заяви, че е това е мъдра позиция на един силен политик. Това трябва да се подкрепи, има много логика в провеждането на избори на дата, която да направи възможно новият парламент да извърви цялата бюджетна процедура, посочи той.

Лидерът на ДПС каза, че втората новина е именно предложението за задължително гласуване.

Той заяви, че не иска да е вярна интерпретацията на медиите, че предложението на БСП за задължителното гласуване е отмъщение на БСП срещу ДПС и посочи, че би се почувствал огорчен, ако това е вярно.

Местан уточни, че предложението за задължително гласуване на левицата не е било споделено с движението, но нямало да използва израза "бяхме изненадани", защото било автономно право на БСП да разгръща свои политически идеи.

Лидерът на ДПС съобщи, че партията му ще изрази позиция за задължителното гласуване, като на няколко пъти той повтори, че движението не драматизира въвеждането му. Местан предупреди обаче, че това решение като всички други носи последствия и напомни библейския израз, че „който сам си направи и Господ не може да му причини“.

Местан даде и конкретен пример, че ако на балотаж отидат например кандидати на НФСБ и „Атака“, избирателите на движението ще трябва да избират между тях.

Но дори да се въведе, нищо не драматизираме, допълни председателят на ДПС.

Местан определи като верен и точен анализ думите на Станишев за неизбежни предсрочни избори след ниската подкрепа на евровота за властта.

Той посочи, че вчера е изпълнил дълга си. „Няма да влизам в спор кой и защо е бил изненадан от вчерашното ми изявление В тази деликатна ситуация трябва да запазим коректния стил и трябва да останем отворени за диалог с всички“, подчерта лидерът на ДПС.

Местан обаче заяви, че вариантите, които е обявил, „бяха споделени предния ден с г-н Станишев“, както и предпочитанието на ДПС за избори в края на 2014 г. Не допускам това да бъде оспорено или отречено, не би било коректно, подчерта той.

Според Местан този кабинет е приключил с тезата на Сергей Станишев, че формулата на „програмния кабинет“ е изчерпана.

По думите му автор на идеята за по-ранни избори е именно лидерът на БСП. Местан отново определи тази теза като „мъдра“.

„Не е време за отмъщение, не е време за емоции, сега е време за разговори, за разумни решения“, посочи той. Местан подчерта, че е отворен за диалог „на първо място с г-н Станишев“.

Лидерът на ДПС каза още, че движението е достатъчно коректно и ще се съгласи с тезата на „по-големите“ БСП следващият бюджет да се готви от нов кабинет.

Той настоя, че властта трябва да се предаде разумно и спокойно, а не с усещане за институционална криза.

По думите му ДПС няма да предлагат други промени в кабинета, но МОСВ не може да остане без министър, след като Искра Михайлова е избрана за евродепутат, „дори кабинетът да има 5 дни живот“.

Местан съгласувал номинацията на Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите с премиера и по думите му Пламен Орешарски я е подкрепил. Ако има промяна в позицията му, ще го чуем, допълни той.

Местан каза още, че ДПС не е свалило доверието си от кабинета и ако премиерът Пламен Орешарски има идеи за персонални или структурни реформи, ще получи подкрепата на движението.

Лидерът на ДПС подчерта, че този кабинет няма да падне от вот на недоверие, особено пък за фискална политика, а „в резултат на съгласие за предсрочни избори“. Местан беше и категоричен, че няма „депесарски шамари и шутове“, а предсрочните избори са резултат от вота на хората на 25 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС антибългарска партия
138
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха сети се Сганишко. Когато Герб събирХа подписи злобееше и той и Миков не били легимни не може да се досъбират а.Не му беше издодно да може да *** с тях заедно. Сега пак се завъртя борец за България ще се изкара. Да се хване за Косата и да обеси някъде.
137
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувалите за ДПС дано най-накрая разберат,че гласуват за фирма която си разпределя благата само на високите нива,а за обикновения човек един голям ***.Справка,1мил. комисионна за Доган от Цанков камък.
136
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ефенди Местан.Българите ще се обединим за въвеждане на електронно и машинно гласуване и гласуване на грамотни избиратели .Вашите избиратели дето си пишеха по дланите номера на бюлетина какво ли ще правят?
135
0
 
23
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Забавлявам се като чета колко велики политици са в ДПС.А бе хора опомнете се.Това са шайка най обикновени криминални типове,които при комунизма бяха доносници и слуги на нуменклатурата.Само у нас такива хора направиха капитал и кариера разчитайки на късата памет.С действията си колко човешки съдби са съсипали едва ли ще разберем.
134
0
 
23
 
! Отговори
seira преди 9 години
НЕКА БЪДЕМ МЪДРИ И СПРАВЕДЛИВИ!ОБИКНОВЕНИЯ, ТРУДОВ ЧОВЕК (БЪЛГАРСКИ ТУРЧИН) ИЗОБЩО НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА!!!ОГРОМНИЯ ПРОБЛЕМ, КОЙТО СЕ ОЧЕРТАВА Е ЗА ВЪРХУШКАТА В ДПС...
133
2
 
15
 
! Отговори
ЛИЛ преди 9 години
Няма по подло от Станишев, но този път сами ще си изстрелят смъртоносния куршум. Това са последните отчаяни и глупави опити. Жалко че БСП позволиха на едно подло *** да унищожи столетницата.
132
1
 
22
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
АЗ ВИ ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ТИЯ АКО БУТНАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ОНИЯ ЩЕ СИ ОТМЪСТЯТ И ЩЕ ВЪВЕДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНИ И ТОВА ЩЕ Е КРАЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДПС!ДПС ГУБИ НАЙ-МНОГО ПРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО!!!ПРИ БСП Е МНОГО СПОРНО МОЖЕ И ДА СЕ КАЧИ С МНОГО ЩОТО ТЕЯ ДЕТО НЕ ГЛАСУВАТ НЕНАВИЖДАТ ПОВЕЧЕ ГЕРБ ОТКОЛКОТО БСП!!! :DАЗ СЪМ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ И КОЙТО НЕ ОТИДЕ И НЕ ПРЕДСТАВИ ДОБРИ ДОВОДИ, ЧЕ НЕ Е ХОДИЛ ДА МУ СЕ УДАРИ ЕДНА ГЛОБА ОТ 50 ЛЕВА :D
131
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sante_dogВ случай, че не гласуват и нямат извинителни причини за това че не са изпълнили своето задължение според закона през последните избори 2013 белгийците плащаха глоба от 50 евро.
130
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турчин срещу евреин. Старт!Местане, не се ли поучи от положението, в което се намира Бойко.Няма да успееш в това,което президент (Първанов) и министър (Бойко) се провалиха. Не случайно избраха евреина Станишев за председател на ПЕС.
129
1
 
29
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
който гроб копае другиму сам пада в него!!!Тея заслужават да се въведе задължителното за да се свлекат под 10%-та и да бъдат забравени!!!!алчни турци!
128
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турчаците няма какво да драматизират.Те си имат нов ПАРТНЬОР (и в секса) който се казва Бойко Борисов.Да живее!Вечна ДРУЖБА ГЕРБ+ДПС.Анадън му, рая?!
127
13
 
20
 
! Отговори
плутончо преди 9 години
След управлението на Чоко и Боко няма какво да ни изненада.
126
1
 
32
 
! Отговори
ПУТЛЕРчо преди 9 години
А като се сетя, че куманоидите тук във форума цвилеха от кеф, възхвалявайки коалицията - Гея, Бея и Злодея .....
125
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СВЯТ Като толкоз много ги харесваш ,какво правиш тук -отивайте си в турция и вашите ***
124
3
 
28
 
! Отговори
^^ преди 9 години
Хаха *** се обърнаха срещу ДПС. Какво е това отношение другари. Каква е тази агресия срещу собственото ви дете. Докато детенцето на държавна сигурност ДПС беше малко и послушно го глезесте ама като порасна и стана по-силно от вас го намразихте :D
123
18
 
19
 
! Отговори
СВЯТ преди 9 години
БЪЛГАРИ ПРИЗНАЙТЕ ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА СУЛТАНА Е БИЛО ПО ДОБРЕ ..ВЪВ ТОВА ПРИЗНАВАНЕ МЯМА НИЩО СРАМНО
122
5
 
25
 
! Отговори
Българин преди 9 години
ОСТАВКА!
121
0
 
26
 
! Отговори
Фарисеи преди 9 години
Наивност е да се връзваме на хлъзгавите им приказки ! И Местан и Съселът са маши ! Става дума за публично взимно изнудване на барони - отрочета на една и съща ДС мафиотска майка ! Не за България, а за техния алъш-вериш са угрижени !
120
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на снимката изглежда така все едно някой го е изненадал в гръб