Експерт: Лозарският сектор е в трудна ситуация

Реколтите от грозде намаляват всяка година
15 май 2024 11:42, Инна Ангелова
15
Експерт: Лозарският сектор е в трудна ситуация
Снимка: beauty_of_nature от Pixabay

Прием на документи започва от днес за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите. Бюджетът е над 800 хиляди лева, съобщи зам.-министърът на замеделието Деян Ставрев.

Според експерти обаче, секторът се намира в лошо състояние. "Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията", посочи пред БНР Атанас Василев - председател на УС на Националното сдружение на българските лозари.

"Когато имаш реални разходи средно 1000 лв. на декар, държавата те подпомага до 400 лв. Останалите 600 лв. са си за твоя сметка. Тук има много неприятно правило в самата програма - ако се случи щета или застрахователно събитие, то трябва да е над 30%, за да ти дължи обезщетение самият застраховател. Под 30% не се изплаща - това го няма никъде. Мярката е хубава и много хора биха се възползвали от нея, ако тя беше реална”, допълни още той.

Според него това е една от основните причини заради която хората отказват да се застраховат. За съжаление в сектора от години не са се правили промени. "Все още секторът си е на колене. Голяма част от колегите вече не говорят за субсидии, не искат подпомагане. Говорят единствено и само как да съумеят да запазят това, което има пазар, а това, което няма - да ликвидират".

Василев допълва, че през 90-те години сме били четвърти в световен мащаб по отглеждане на лозя. От тогава насам отрасълът се е свил над десет пъти. Според него проблемът е в политиката на държавата спрямо този сектор. Когато отидем на един пазар, ни класират в ниския ценови сегмент, обясни той и добави, че е необходима ясна концепция за развитието на бранша поне за 10 години напред.

Атанас Василев напомни за предложението им за гроздови борси за продажба на реколтата във всяка област в страната. Според него това много би помогнало за изсветляване на сектора и премахване на посредниците. По думите му обаче това трябва да бъде формулирано ясно и точно в закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 1 седмица
До Анонимена вече не ги изнасят защото продукцията им не струва и нямат пазар из света ! износ имаше по времето на соц-а и 90-те години докато все още имаше държава ...сега е потоп а качеството на българските спиртни напитки падна изключително много ....
13
1
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 седмица
е то и държавата се сви с около 3 млн пък камо ли гроздето !
12
1
 
2
 
! Отговори
ааааааа преди 1 седмица
гроздето е стрхотен плод - мн приятен и полезен аз много го обичм но за съжаление и това съсипахме след 1990та година ! абе всичко си съсипахме като почнеш от службите за сигурсност и иконмиката и ситгнеш до правосъдието , здрвеопазването и сеслкото стопанство ...всичко разсипаха г-да калпави управници !
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая година по 2лв кг ще продавам гроздето, да си покрия инфлацията.
10
1
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
ЛОЗЕТО Е ДОБРО--- КОГА Е ДЪРЖАВНО....ЩОТО ВСЧКИ ГО БЕРАТ, АМА, САМО БАЛЪЦИТЕ ГО КОПАТ...ХАХАХА ...!!!!!!.ЮНАК ВИНО ПИЕ--- А, БУДАЛАТА ТЕКЕЗЕСАР, ЛОЗЕ КОПА....!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Томата преди 1 седмица
Как всички търсят единствено помощ от държавата, т.е. от мене и повечето от вас? Като не им добра годината за грозде, да садят тикви. Там няма лоша година.
8
1
 
0
 
! Отговори
uha преди 1 седмица
Да не се кахърят. За ракията може и без грозде да се правят джибри и пак да се кръщава гроздова.
7
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
При 1000 лв. разходи и 400 лв. подпомагане се получава,че субсидията е 40%.Съвсем не е малко.Все пак лозарството е частен бизнес.
6
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Много ярък спомен ми остана навремето една статия която четох. Някакъв професор, технолог на спиртни напитки питаше и се чудеше как има ракия "Сливенска Перла", след като тя по рецептурник се прави само от сорт грозде "Перла", а в България нямало вече и 1 квадратен метър с този сорт, защото трудно се гледал :)))
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най- големите богаташи са точно от лозарския сектор- винпроми, пивоварни, вина, ракии, водки и какво ли не за износ. Точно най- оядените да се оплакват?!
4
2
 
5
 
! Отговори
КуКлус преди 1 седмица
В мопето село дават от години 500-800 лв ако си унищожиш лозето . Това е по европрограма сигурно за наше благо ? Пак казвам не да го продадеш , а изкорениш !
3
3
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 седмица
оно ако беше убаво и лесно и владиката ке копаше лозе селската работа е трудоемка печалбата е нулева защо селата са с по 2-3 старци
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименИ бригадири няма също, да работят по 2-3 месеца за боб чорба... ха ха ха трудно е, не може само да ***....
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми закривайте и на борсата.