Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"

Спирането е до отстраняване на забележките на Брюксел
Обновена: 8 юни 2014 19:14 | 8 юни 2014 17:09, Елка Василева
794
Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"
Джон Маккейн и Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България спира работата по проекта „Южен поток“ до отстраняване на забележките на Европейската комисия.

Още по темата

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и с запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, е допълнил Орешарски.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заявява премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът е пояснил, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

В началото на месеца Европейската комисия изпрати официално писмо до българските власти за откриване на наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС при проекта "Южен поток“. Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход, заяви Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, е посочил още Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, е заявил в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била  обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн е обяснил, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той е обяснил също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, е коментирал още сенаторът.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
579
0
 
10
 
! Отговори
Евроамериканец преди 9 години
Велика България,Велик Български народ,Българи юнаци,България на три,четри,пет,шест,седем и т.н. морета.Това освен Българите май никой друг не го знае.Това е като приказката за "тая ми е гадже,но тя незнае".България пак няма думата за свои вътрешни проблеми и ще прави каквото и се нареди.
578
1
 
10
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Не е ли блилянтно изиграно? Един път вземаш пари от руснаците да стартираш проекта, а втори път за да го спреш от УСА. От това ББ само може да се учи....Жалкото е че българите пак ще плащат чужди масрафи.
577
0
 
12
 
! Отговори
A преди 9 години
България пак или по-правилно,отново се нагъзи.Е няма такава държава,явно като ти го сложат веднъж и почва да ти харесва.Газта ни я нагъзиха!
576
1
 
3
 
! Отговори
777 преди 9 години
абе тоа не го ли пратиха в небитието
575
0
 
10
 
! Отговори
емо преди 9 години
американските *** не трябва да се пускат изобщо в българия ,а *** посланник да се изгони за намеса във вътрешните ни работи,като французина и немеца
574
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВО СИ РАЗПОРЕДИЛ ТИ БЕ *** ,,,АМЕРИКА И ЕВРОСЪЮЗА РАЗПОРЕЖДАТ ....КРАДЛИВИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ
573
0
 
5
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Lкак дадоха заден ако е това е факт тоя орехарски да си ходи
572
0
 
9
 
! Отговори
L преди 9 години
Познавайки стила на американската дипломация и факта че Орешарски е жив и здрав, а и война все още нямаме... следователно:Честито за спечелената сума, г-н Орешарски!Дано да е достатъчна за да успокои съвестта ти.
571
3
 
6
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Анонименаз съм бойкаа бириската *** зелена тиква и ще съсипя България така ли тиквоно няма си на власт никога вече,я да ти припомня ли тиквеникоколко хора съкрати и остави без препитание тъпанарза отрицателни вотове дайте обосновка не само цък и като поредните ***
570
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофили, гърчите ли се?
569
3
 
6
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Не сме Държава, а територия васална на САЩ.От приятелството ни със САЩ какво спечелихме?Нито сме по- стабилни, нито забогатяхме, поне 1 самолет да бяха подарили, пък то ни пробутват 30 годишни, четвърта употреба като за нови.Е къде ни е файдата от цялата работа?
568
0
 
0
 
! Отговори
Trudat se deli na преди 9 години
fizi4eski i upravlen4eski. Kriteriite za dobre svar6ena rabota(pri fizi4eskija trud) sa definirani. Kojto ne raboti dobre falira ili biva uvolnen. A kriteriite za UPRAVLEN4ESKIJA TRUD bi trjabvalo da se vavedat oficialno v konstitucijata. Tezi kriterii sa NAMALJAVANE ejegodno na cenite na stokite v darjavata. Kolkoto po-niski sa cenite, tolkova po-visoko e ka4estvoto na upravlen4eskija trud. Pravitelstvo, koeto ne se spravi bi sledvalo da se smeni. Ot sega natatak 6te sledim vnimatelno!
567
5
 
2
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
аз съм бойкаа бириската *** зелена тиква и ще съсипя България така ли тиквоно няма си на власт никога вече,я да ти припомня ли тиквеникоколко хора съкрати и остави без препитание тъпанаркато давате минуси обосновете се
566
5
 
2
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
аз съм бойкаа бириската *** зелена тиква и ще съсипя България така ли тиквоно няма си на власт никога вече,я да ти припомня ли тиквеникоколко хора съкрати и остави без препитание ***
565
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски,,, ЕГАТИ ЕКСПЕРТА .....КРАДЕ С ГАЗО СИ
564
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гадни мръсни американци, какво друго да кажеш! Само преди два месеца затвориха предприятието за акумулатори в Търговище, собственост на американска фирма и оставиха хората на улицата, сега когато има възможност за икономически проект, дойдоха да налагат санкции.Е не мога да повярвам,че това е българския интерес.И онзи безпросветен *** ББ ходи да им приглася във Вашингтон, а за *** не ми се говори.ПРОДАЖНИЦИ
563
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ на власт и всички от БСП в затвора...
562
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всички червени *** в сайта:Дойде хамериканеца и се н*срахте а! Иначе сте много анти за всичко, което другаря Путин не удобрява. Няма сини, няма червени - всички гепите и от САЩ и от Русия кинти и с гъзовете си. По-зле сте обаче и от герберите баси...много по-зле!
561
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цървените свинье се разквичаа, ми ко си мислите бе домуси, некой че ви оставе да си развевате цървените *** ***! путин ше си продава газта на китайски цени и нема да я бърка с политиката, иначе па железозубия мужик че руча патрони а ***, неговите олигарси че го изнесат увит у килимо като Берия...а вие че виете още неколко години и после че измрете щото сте дърти и изкуфели, *** верни на партията а она и е през ППШ-то за вас!! ПРОЗЗ народ, слаа дръжаа, това сте вие кумалисти изкуФели - 1000Прочети цялата статия тук: dnes.bg/politika/2014/06/08/oresharski-razporedi-spirane-na
560
3
 
12
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 9 години
Добре Южен поток не бил добре за България.. Значи ние нямаме никакъв избор освен да внасяме газ през Русия.. тъй като газта е там, където е - Каспийско море и в Руската федерация.. Тези сега искат да ни обясняват,че било по-добре тръбата да не минава през България, а през Турция.. т.е ние ще черпим руски газ през трета страна Турция.. е как мислите, драги ми смехурковци - Турция ще ни дава руската газ на по-ниска цена от доставчика Русия.. или на по-висока ?